BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın Obama ve Putin'le oyun planı!

Murat Yetkin Erdoğan'ın "Obama’yla müttefik iken Putin’le kanka olmanın ekonomi-politiği nedir?" sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya lideri Vilademir Putin ile yaptığı görüşmeyle ortaya çıkan resmi yorumlayan Hürriyet yazarı Murat Yetkin, Türk dış politikasının oyun planına dair çarpıcı analizler yaptı.

Erdoğan'ın "Obama’yla müttefik iken Putin’le kanka olmanın ekonomi-politiği nedir?" sorusuna yanıt veren Yetkin, Türkiye'nin stratejik konularda Batı'nın ihtiyaçlarını karşılayarak vazgeçilmez pozisyonunu koruduğunu yazdı. Erdoğan'ın İncirlik, füze kalkan sistemi, Boğazlar gibi stratejik konularda Batı ile işbirliğini sürdürürek Rusya ve Suriye politikalarını dengelediğini kaydeden Yetkin ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesi ihtimaline bile "şaşmamak lazım" dedi.

İşte Yetkin'in yazısındaki ilgili bölüm:

Erdoğan son zamanlarda her ne kadar Batı’nın Şarklı düşmanlarından çok Batıyı eleştiren bir tutum içinde olsa da, askeri ihtiyaçları yerine getirdiği müddetçe Batının Türkiye’nin işbirliğini tehlikeye atmak istemeyeceğini biliyor. Baksanıza, sonunda eski müttefiki Fethullah Gülen’i ABD’den istemek için bir tutuklama kararı dahi oldu elinde, alırsa ona da şaşmamak lazım.

Suriye ve saire gibi taktik düzeydekiler olmasa da, Füze Kalkanı gibi, İncirlik, Boğazlar gibi stratejik askeri hedeflerde işbirliği yaptıkça, istemeye istemeye de olsa kendisine mecbur olunduğunu düşünüyor. Ve batı ile Rusya arasındaki gerilimin yükselmesi ihtimaline, krizin Türkiye’yi tehlikeye atma riskine karşı Rusya’ya karşı risklerini asgariye indirmeye çalışıyor.

Bu denge daha ne kadar sürdürülebilir sorusuna şu anda cevap bulmak kolay değil, ama Obama’yla müttefik iken Putin’le kanka olmanın ekonomi-politiği budur.