BIST 9.725
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.432,20
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ın Kürtler'in desteğine ihtiyacı var

Kürt sorununun çözümüne bir bakış açısı da İngiliz Times gazetesinden geldi; "Erdoğan'ın desteğe ihtiyacı var..."

Abone ol

İngiliz Times gazetesi Abdullah Öcalan'ın ateşkes çağrısında bulunmaya hazırlandığını belirterek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kendi siyasi hırslarını gerçekleştirebilmek için Kürtlerin desteğine ihtiyacı var" yorumunu yaptı.

Gazetenin Alexander Christie-Miller imzalı yorum yazısında, Abdullah Öcalan'ın bu hafta "Türkiye'de 30 yıldır süren Kürt isyanını sona erdirmeye katkıda bulunmak amacıyla tarihi bir çağrıda" bulunacağı belirtildi.

Yazıda, Erdoğan'ın Kürtlerin desteğine ihtiyacı olmasına gerekçe olarak da "2014 yılında gündeme gelmesi beklenen daha güçlü bir başkanlık yaratabilmek için Türkiye'nin anayasasını yeniden düzenlemeyi umuyor" ifadesine yer verildi.

Gazete, BDP eş başkanlarından Gülten Kışanak'ın "Sayın Erdoğan ve Sayın Öcalan'ın her ikisi de güçlü liderler ve elbette ki güçlü liderler süreci daha kolaylaştırıyor. Her iki taraf da bazı adımlar atıyor ve bundan sonra böyle devam edeceğini umuyoruz...Ortadoğu'da barış Kürt meselesine bağlıdır" şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Öcalan'ın yapacağı çağrıda PKK'nın Türkiye'den çekilerek Kandil ve Kuzey Irak'taki üslerine gitmesi ilgili planları içermesinin de beklendiğine dikkat çekilen yazıda, Ankara'nın PKK'nın silahsızlanmasını istediğini, ama buna karşılık Öcalan'ın taleplerinden ne kadarını yerine getireceğini açıklamadığı vurgulandı.

Tırmanan bölgesel krizlerin ve son 18 ay zarfında çatışmaların özellikle tırmanmasının iki tarafı da müzakere masasına gelmeye zorladığı kaydedilen yazıda, "Kuzey Suriye'de Esad rejiminin düşmesi ile Türkiye sınırında fiili olarak Kürt yönetiminde olan bölgeler meydana geldi" diye yazdı.

Haberde Ankara'nın Tahran'ın PKK'ya destek sağlıyor olmasından da endişe ettiği şeklinde bir yoruma ver verildi.