BIST 9.516
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.493,11
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın Küba'da camii iddiasının perde arkası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kolomb'un anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahsettiğini söyledi. Ancak bu iddiayı sadece bir kişi dile getiriyor. O da Dr. Youssef Mroueh. Onun kaynağı da Nigel Davies'in 1979'da yazdığı Voyager

Abone ol

Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Amerika kıtasını ilk keşfedenin Kristof Kolomb değil, Müslümanlar olduğunu belirtti.

Erdoğan, Kolomb'un Küba'yı keşfetmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Latin Amerika’nın İslam’la tanışması 12. yüzyıla kadar dayanır. Amerika’yı Kolomb değil 1178’de Müslümanlar keşfetti. 1178'te Müslüman denizciler Amerika kıtasına ulaşmıştı. Kristof Kolomb anılarında Küba kıyılarında dağın tepesinde bir caminin varlığından bahseder. Ben şimdi Küba’lı kardeşimle konuşurum. O dağın tepesine bir cami bugün de yakışır. Yeter ki izin versinler, olur desinler. Yani Kolomb daha Amerika kıtasını keşfetmeden İslam dini kıtada inkişaf etmiş, yayılmıştı."

YOUSSEF MROUEH ORTAYA ATTI

sol.org'ta yer alan habere göre, Kolomb'un cami gördüğüne dair iddianın sahibi As-Sunnah Foundation of America isimli bir kuruluşta araştırmacı olan Dr. Youssef Mroueh. Mroueh'in 1996 yılında yazdığı bir makaledeki tezine göre, 21 Ekim 1492 Pazartesi tarihinde Kolomb, Küba'nın kuzeydoğu sahilindeki Gibara'dan geçerken, güzel bir dağın tepesinde bir cami görmüş.

Mroueh, bu iddiasına kaynak olarak da Nigel Davies'in 1979'da yazdığı Voyagers to the New World kitabını gösterdi.

Buna karşın bu iddiaya karşı çıkanlar da var. Araştırmacı Jason Colavito, Mroueh'in iddiasındaki yanlışları şöyle sıralıyor:

"Birincisi 21 Ekim 1492, Pasartesi gününe denk gelmiyor. Bahis konusu olayın geçtiği tarih 29 Ekim 1492 Pazartesi. Kolomb ve tayfası, "San Salvador" adını verdikleri bir nehir yakınında yelken açmışlar. Kolomb, ilk deniz yolculuğunun seyir defterinde, olayı not düşüyor. Tarihçiler, Kolomb'un tarif ettiği bölgenin Gibara değil, Bariay olduğunu düşünüyorlar. Bartolome de las Casas, Kolomb'un seyir defterinden aktarıyor:

"CAMİYE BENZER ZARİF VİR TEPE"

'San Salvador adını verdiği nehirin ve limanın konumu hakkında yorum yaparken, oradaki dağları Pena de las Enamoradas gibi yüce ve güzel olarak betimler. Ve içlerinden bir tanesinin zirvesinde, zarif bir camiye benzeyen küçük bir tepe daha vardır.'"