25 Mayıs 2012
Piyasalar
  • IMKB54.917
  • Euro2,3205
  • Dolar1,8425
  • Altın623,25
  • İstanbul
    21°C

     
  • Ankara
    21°C

     
  • İzmir
    22°C

     

RÖPORTAJ

04 Mayıs 2011 Çarşamba 09:2226 Yorum68331 okunma

CHP'nin en tartışmalı adaylarından Sinan Aygün sessizliğini İnternethaber'e bozdu


Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP’nin belki de en tartışmalı adayı milliyetçi-muhafazakar kimliğiyle bilinen Ergenekon davası sanıklarından Ankara Ticaret Odası eski Başkanı Sinan Aygün.

Aygün’ün adaylığına sağ görüşlü olduğu iddiasıyla hem CHP içinden hem dışından eleştiriler var. Başbakan Erdoğan da son konuşmalarında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu Sinan Aygün’ün Ecevit’in başbakanlığı döneminde mahkemeye verdiği “iş göremez” dilekçesi ile vurdu.

DSP’li Masum Türker ise Aygün'ün dilekçesini okudukça tüylerinin diken diken olduğunu belirterek Kılıçdaroğlu'na "Sen Ecevit'i seviyorsan, kemiklerini sızlattığının farkında mısın?" diye sordu.

Adaylık sürecinden bu yana hiç konuşmayan Aygün sessizliğini İnternethaber’e bozdu.
Kendisini, “Milliyetçi, muhafazakar ve sosyal demokrat” olarak tanımlayan Aygün, bugüne kadar AK Parti’den MHP’ye kadar pek çok partiden teklif almışken neden CHP’yi tercih ettiğini anlattı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘en problemli adaylarından biri’ olduğunu, ‘omzuna bir yük’ olduğunu kabul eden Aygün bu yükü hafifletmek adına bütün eleştirilere tek tek yanıt verdi.

Aygün’ün Başbakan Erdoğan’a yanıtı ise, Bülent Ecevit’e ait olan ve ölümünden sonra Rahşan Ecevit’in anı olarak hediye ettiği bir tespihle poz vermek oldu.

İşte Sinan Aygün’ün İnternethaber okurları için sorularımıza verdiği yanıtlar:

BAŞBAKAN DA ADAYLIK TEKLİF ETTİ



- Milliyetçi, ulusalcı söylemlerinizle tanınırsınız. CHP adaylığınız sürpriz oldu. Çok da tartışılıyorsunuz. Başbakan da sık sık sizi anıyor. Bu adaylık süreci nasıl şekillendi? Neden CHP?

1997 yılından bu yana Ankara Ticaret Odası Başkanlığı yapıyorum. Arşive bakarsanız 1999, 2002 ve 2007 seçimlerinde adımın hep pazara çıkarıldığını görürsünüz. AK Parti kurucusu olarak da geçti, MHP’den milletvekili adaylığı, belediye başkanlığı için de geçti. Bulunduğumuz makam ve biraz da benim kişisel etkimden dolayı hep siyasete yakıştırdılar. 2002 seçimlerinde Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı Gül’den milletvekilliği teklifi aldım. Birlikte teklif ettiler, ben de ise 3-4 yıllık daha yeni başkanım. Rifat Bey birlik başkanı olmuş, ona destek olmam lazım diyerek teşekkür ettim. Niye CHP derseniz ben de size neden AKP teklif etti, DP teklif etti diye sorarım.

CEZAEVİ SÜRECİNDE CHP YANIMDAYDI

- O zaman soruyu neden siz CHP’yi tercih ettiniz diye soralım?
Konjonktüre baktığınızda son 8-10 yıldır CHP ile söylemlerimiz aynı. Siz de söylüyorsunuz milliyetçisiniz diye, CHP’nin altı okundan biri milliyetçilik. Ben milliyetçi muhafazakar sosyal demokrat bir insanım. Sayın Deniz Baykal başıma gelen soruşturmada benim ve ailemin yanında oldu. Cezaevi süreci ve sonrasında yanımda oldu. Sayın Kılıçdaroğlu defalarca geldi, gitti. Bu arada benim oda başkanlığı sürecim de doluyor. Siyasete olan ilgimi sayın genel başkan biliyordu. Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşürken kendisine siyaset yapmak istediğimi söyledim. Genel Başkan da “senin siyasette olmanda büyük fayda var, ssnafın tüccarın,  sanayicinin sorunlarını yakından biliyorsun, bize de yol gösterici olursun” dedi. Ben de istifa edip başvurumu yaptım.

BOZKURT İŞARETİ YAPTI MI?

- Hem de seçilebilir bir sıradan aday gösterildiniz…
Söylediklerimle yaptıklarımla CHP bana çok uzak bir parti değildi. Genel başkan da bir televizyon programında, “Sinan Aygün’le fikirlerimiz yüzde 99 uyuşuyor. Son 10 yıldır CHP ile aynı şeyleri söyledi, hükümetin uygulamalarına karşı çıktı. O yüzden bizde olmasında hiçbir mahsur yok” dedi.

- Bir etkinlikte bozkurt işareti yaptığınız söylenir. O nedenle daha çok MHP’ye yakıştırılıyorsunuz?
Nerede, ne zaman yapıldı bilmiyorum. İnternette araştırdım bulamadım. Bir çok toplantıya katılıyorsunuz, orada insanlar işaretler yapıyor, bizim yaptığımız bir işaret de bozkurt mu olarak algılandı bilmiyorum. Yerini de bilmiyorum. Ben de aradım bulamadım.

AYGÜN SOLCU MU OLDU?



- CHP’li olmak solcu olmak olarak algılanır. Siz kendinize solcu diyor musunuz?

CHP’yi sadece solculuğa tıkarsanız 50 yıl boyunca yüzde 20-22 ile uğraşır, durusunuz. Bu yeni CHP. Genel başkan reklamlarda bir şey söylüyor, “Sağcısı-solcusu, kuzeylisi-güneylisi, batılısı-doğulusu herkes CHP’ye gelsin” diyor. Sol-sağ kavramları bitti dünyada.

BAŞBAKAN GÖMLEĞİNİ ÇIKARDI

- Sol değerler denilince tabi daha emek eksenli politikalar akla geliyor..
1970-80’lerde kaldı artık o. Dünya dönüyor fikirler dönüyor. Başbakan, “Değişerek geliştim, gömleğimi çıkardım” diyor. Ne demek bu. Artık birtakım değerler değişti. Sen necisin derseniz, “Milliyetçi, muhafazakar sosyal demokratım, bir de Türkiye’deki gelir dağılımının hakça paylaşılmasından yanayım” derim.
Bir işadamı olarak köşeme çekilebilirdim ama benim yapımda bu yok. O nedenle biraz CHP’de kendimi bulduğum için, onlar benim kucakladıkları için CHP’ye geçmeye karar verdim.

BAŞBAKAN ECEVİT’İ KORUYOR BANA SALLIYOR AMA…

- Ecevit için istediğiniz “iş göremez” dilekçesi Başbakan’ın dilinde.

O dönem çıkan gazeteleri taradım. Tam bir kaos ortamı var. Benim üzerime patladı ama bunu tek söyleyen ben değilim. Ben şunu söylüyorum bugün yine öyle bir şey olsa, o manşetleri atsanız ben yine şikayetçi olurum. Birkaç örnek vereyim. 3 Temmuz 2002. Hükümete deklarasyon hareketi… İş dünyası bayrak açtı… Benim de katıldığım Odalar Birliği toplantısında Mayıs ayının başından bu yana ekonomide yaşanan olumsuzlukların büyük kısmının başbakanın sağlık durumundan kaynaklandığı, Ecevit ile yürümeyeceği söylendi.

Liberal Demokrat Parti Ecevit’e vesayet davası açmış. Vakit gazetesi “Artık vasiyetini yazsın” yani ölsün demiş. BASK Başkanı Resul Akay, “Başbakan’a saygısızlık yapmayalım diye uçuruma mı yuvarlanalım”, şu an AKP adayı olan Hak İş eski Başkanı Salim Uslu “Ecevit değil, hükümet de mecalsizdir” demiş.

Başbakan Ecevit’i koruyup kollayıp duruyor, bana sallayıp duruyor ama AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sadık Yakut Ecevit’in sağlığıyla ilgili, “Hasta, yorgun, bitkin ve fiziksel olarak görev yapamaz duruma geldi” diyor. Ahmet İyimaya sağlık durumu iyi olmadığı üç tıp fakültesi tarafından tespit edilen Başbakanın otomatikman düşürülmesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi vermiş.

BU HABERLERİ BEN DEĞİL SİZ YAZDINIZ



- Ecevit’in mirasını AK Parti değil CHP sahipleniyor sonuçta. Bu eleştiriler biraz ondan değil mi?
AK Partinin kol kanat gerdiği Ecevit’e Sadık Yakut “Bırakın Başbakanlığı hiçbir şey yapamaz, vesayet diyor. Bunlar karar vermiş, peki Sinan Aygün ne demiş. “Böyle şeyler yazılıyor. Bu adam mecalsiz mi, hasta mı, gidin bakın sağlık durumu nedir, hastane buna karar versin” demiş. Hepsi bu. Bugün böyle haberler yapılsın yine ben gider veririm. Bakın peşin hükümlü değilim. Böyle böyle deniliyor acaba öyle mi diye soruyorum. Sadık Yakut ‘beceremez’ diyor. Ben ‘iş göremez’i duyuyorum ama öyle mi diye soruyorum.

Ecevit’le ilgili haberleri hatırlayın. 27 Eylül’de 30 Ağustos bayramını kutlamış, Yunanistan’da deprem felaketine sel felaketi demiş, Meclis’te oylama yapılırken oy pusulasını sandığa atmadan elinde geri gelmiş, konuşma yaparken Sayın Başbakan ve değerli konuklar demiş, Tony Blair’e İngiltere Dışişleri Bakanı demiş. Bunları siz yazdınız ben yazmadım.

- Başbakan’ın bu sözlerini haksızlık olarak mı yorumluyorsunuz?
Ben bunları okudum ve acaba böyle mi diye sordum. Yakut vesayet istemiş, İyimaya ise kanun teklifi hazırlamış. Konuşacağım bu kadar.

DOKUNULMAZLIĞIM KALDIRILSIN DİLEKÇESİ VERDİM

- Ergenekon sanığı olmanız da tartışma konusu. Dokunulmazlık zırhı eleştirisine ne diyorsunuz?
Ben Ergenekon’la ilgili hiç konuşmadım. Devam eden bir yargı süreci var ve ben yargıya sonuna kadar saygılıyım. Bana o kadar çok yalan, iftira içeren şeyler söylediler ki onlara da cevap vermedim. Tutuksuz yargılanıyorum, cezaevinden çıkma durumum yok, yurt dışına çıkış yasağım kalktı. Param iade edildi. Vergi defterim incelendi. Toplamda 5 bin liralık bir cezam var. Benim dokunulmazlık zırhına girmem gibi bir şey söz konusu değil. Zaten ben genel başkana dokunulmazlığım kaldırılsın diye dilekçemi verdim. Bitti benim işim.

YARGIYA GÜVENİYORUM, HAKİMLERİ İKNA EDECEĞİM



- Darbeci olmakla suçlanıyorsunuz? Darbeci misiniz?
Böyle bir şey yok ki buna evet veya hayır diyeyim. Bir iddianame hazırlanıyor, 100 yıl ceza isteniyor ama adam beraat ediyor. Ben yargıya güveniyorum. Ben onları ikna edeceğim. İddiaların hepsine cevabımı vereceğim. Televizyon gazetede değil yargının önünde vereceğim.

- Hem sizin hem de Haberal’ın adaylığı nedeniyle parti projelerinden anlatmaktan çok sizi savunmak zorunda kaldı. CHP’ye zarar verdiğiniz söyleniyor. CHP’nin en büyük hatası diyenler var. Sokakta nasıl karşılanıyorsunuz…
10-15 gündür insafı, hali, pazarları geziyorum. Gezerken de “tepki ne diye” baktım. Yeminle söylüyorum. Belki 10 bin kişinin elini sıktım, bir tane kişiden “Senin bu partide ne işin var veya davayla ilgili tepki görmedim. Şeytan kulağına kurşun. Olmaz mı, olabilir. Tersine, “Bana neredesiniz, niye sustun” diye sordular. Susmak gerekiyordu dedim. Ben kendimi Nergis Demirkaya’ya savunmayacağım. Ben kendimi gideceğim yüce yargının önünde savunacağım.

GENEL BAŞKANIN OMZUNDAKİ YÜKÜ HAFİFLETECEĞİM

- Peki CHP içindeki tepki?
Genel Başkana teşekkür borçluyum. Genel başkanın en problemli adaylarından biri olduğumu, omzuna bir yük olduğumu biliyor, hissediyorum. Herkes bunu soruyor. O da cevap veriyor. Benim bundan sonraki amacım bu yükü biraz daha nasıl hafifletebilirim, o yükü nasıl alırım diye çalışacağım.

- Ne yapacaksınız?
Partimin programını anlatacağım. Aile sigortasını, bedelli askerliği, esnafın içinde bulunduğu durumu, esnafa sağlanacak vergi indirimlerini anlatacağım. Meclis’e girersem yapacağım ilk iş de daha önce yaptığımız gibi kredi kartı yasası çıkartmak olacak. İnsanları acımasız faiz belasından kurtaracağım.

MASUM TÜRKER'E İKİ SORU

- Eleştiri sadece iktidar kanadından değil. DSP lideri Masum Türker sizi Ecevit’in kemiklerini sızlatmakla suçladı.
O dilekçeyi 6 Temmuz 2002’de verdim. Tam 9 yıl geçmiş. Masum Türker o zaman bakandı. Türker’le o dilekçeden sonra 3 kez görüştüm. Bir televizyonda Ergenekon kapsamında beni savunurken gördüm. İki sorum var. Birincisi Türker o dilekçeyi Başbakan söyeldikten sonra mı fark etti. Dün fark ettiyse nasıl bakanlık yaptın derim. İkincisi Ecevit 2004 yılında Oda’ya geldi. Ben de o dilekçeden sonra Ecevit’le, ölümünden bir ay sonra eşi Rahşan Hanım’la sonra görüştüm. Ecevit’in en değer verdiği kişi eşi Rahşan Ecevit’tir. Acaba Rahşan Ecevit’i kaç yıldır görmüyor. Ben en son 4 ay önce gördüm.

ECEVİT’İN TESPİHİ NASIL HEDİYE EDİLDİ?

Bu arada bakın Rahşan Hanım 2 Aralık 2006’da ne demiş görüşmemizde. “Bülent Bey sizin sivil toplum lideri olarak duruşunuzu söylemlerinizi çok beğeniyordu. Bir tespih koleksiyonu olduğunuzu duydum. Bu nedenle Bülent Beyin anısına bu tespihi size hediye ediyorum.” Bu Ecevit’in tespihi.

- Bu tespihi mi kullanıyorsunuz?
Tespih koleksiyonumun ortasına koymuştum. Bu olaylar çıkınca aldım, taşıyorum.

 
Bu elma her derde deva!
 
Yaşam25 Mayıs 2012559 Kez İzlendi!
Yurdum insanından yaz manzaralarıYurdum insanı yine boş durmadı ve denize nasıl girilir, tatil nedir bize gösterdi...
Kültür-Sanat25 Mayıs 20121305 Kez İzlendi!
Eurovision yarı finalinden karelerEurovision şarkı yarışmasındaki temsilcimiz Can Bonomo'nun finale kalmayı başardığı yarı final'den en renkli kareler...
Güncel24 Mayıs 2012
İzmir'den inanılmaz yağış görüntüleri29541 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
O karar sonrası böyle görüntülendi 13311 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Polise kılıçla saldırdı22903 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 20123116 Kez İzlendi!
Kenan Evren'nin ismi kaldırıldı Kenen Evren ilköğretim okulunun adı Teyyaredüzü ilköğretim okulu oldu
Yaşam24 Mayıs 20122623 Kez İzlendi!
Maylo çocukların yüzünü güldürdüTemizlik kağıtları sektörünün ilk sosyal sorumluluk projesini TEGV’e verdiği destekle gerçekleştiren Maylo, Mart ayında başlattığı bireysel hijyen projesiyle, çocuklara verdiği önemi bir kez daha gösterdi. İlköğretim okulu öğrencilerinin hijyen esaslı el yıkama ve tuvalet alışkanlıklarını geliştirmek üzere “ Maylo Temizlik Şenliği” adlı ikinci sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi.
Yaşam24 Mayıs 2012
Bu söz Türkiye'yi salladı61050 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Gül'ün ABD temasları Twitter'da7711 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
PKK'nın finansör kaçakçıları adliyede 1939 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 201220848 Kez İzlendi!
100 operasyonla bu hale geldiRusya'da Kristina Rei adlı bir kadın dudaklarına 100 kere operasyon yaptırarark dünyada eşi görülmemiş bir rekora imza attı.(haber365)
Magazin24 Mayıs 201231506 Kez İzlendi!
Acun Ilıcalı'nın kaşı yarıldıAcun Ilıcalı ve Alişan'ın organize ettiği ’Efsaneler Cup’’ turnuvasında talihsiz bir kaza yaşandı.
Magazin24 Mayıs 2012
Yapımcılarıyla davalık olan ünlüler14288 Kez İzlendi!
Güncel24 Mayıs 2012
Regaip Kandili'nde böyle dua edin254128 Kez İzlendi!
Magazin24 Mayıs 2012
Günün en çarpıcı gazete manşetleri19645 Kez İzlendi!
Yaşam24 Mayıs 201248578 Kez İzlendi!
Bu kareler gerçekten şaşırtıyorDünyanın farklı yerlerinde yaşanan birbirinden ilginç olayları sizler için derledik...
Güncel23 Mayıs 20125156 Kez İzlendi!
Rizeli çay üretici gerildiÖzel sektörün düşük bedellerle yaş çay almak istemesi ve Çaykur'un uyguladığı kontenjanı protesto eden üreticiler, Rize'de çayları yollara döktü.
Magazin23 Mayıs 2012
Arda ve Sinem'in barış sonrası ilk pozu!74614 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemi savaş alanına döndü16451 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 2012
Memur eylemine coplu müdahale9438 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201211583 Kez İzlendi!
Yeni işin hayırlı olsunUğur Acar Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde iş başı yaptı
Güncel23 Mayıs 201215178 Kez İzlendi!
Aile boyu çok çılgın bir eylem!Adana'da 80 gün önce işten çıkartılan işçiler, aileleriyle birlikte yol kesip, kendilerini yakmak istedi. Polisin müdahale ettiği işçiler ile zabıta memurları arasında da arbede yaşandı.

Kültür-Sanat23 Mayıs 2012
Eurovision yarı finaline nineler geldi60637 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
İşte 2012'nin en seksi kadını24942 Kez İzlendi!
Magazin23 Mayıs 2012
Haluk Bilginer boşanıyor mu?16571 Kez İzlendi!
Güncel23 Mayıs 201210180 Kez İzlendi!
Abdullah Gül'ün dosta vefasıAbdullah Gül doçentlik yaptığı dönemdeki oda arkadaşılarını unutmadı.
Güncel23 Mayıs 201214904 Kez İzlendi!
Memur grev yaptı, hayat durduMemurun istediğini hükümet, hükümetin verdiğini memur beğenmeyince toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Memur ise soluğu grevde aldı.

Magazin23 Mayıs 2012
Hangi ünlü isim nereli?60508 Kez İzlendi!
Medya23 Mayıs 2012
Günün en bomba gazete manşetleri19028 Kez İzlendi!
Güncel22 Mayıs 2012
Sınırda kaçakçılık operasyonu12507 Kez İzlendi!
Daha fazla galeri ▼
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (26) adet yorum eklenmiştir.
serbulentkar
29 Mayıs 2011 Pazar 21:07
Türkiyenin kurtuluşu Sinan Aygünlere kalmadı Allaha şükür.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
mstfdmrl
17 Mayıs 2011 Salı 15:23
Başbakanın amiyane tabirler yeşil bir ağacı aday gösterse seçileceğinden eminken neden sanık durumuna düşmüş bir kişiyi aday göstersin hayatta yutturacak yutturulacak bir yalan değil bu....
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
bitikci
06 Mayıs 2011 Cuma 21:33
EVET BEN
Siz gidin Irak'ta ABD'nin yaptığı katliamları destekleyin yeter. Zannediyorum, sonunda Iraktaki katliamları da "Ergenekon Örgütü" yaptı diyeceksiniz.
Artık bu toplumda eleştiri hakkını ve siyası tercihini birilerinin isteği doğrultusunda yapmayan herkes sonunda "Ergenekon Örgütü" doğal üyesi olmaya başladılar.
Bu da sizin gibi demokratların sayesinde oluyor.
CEVAPLA
YORUMUN DEVAMI
Tüm Yorumlar
İLGİLİ HABERLER
Diğer Sitelerİnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99  /  Faks : +90 212 266 98 98
Yükleniyor...