BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,29
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın danışmanından İmralı açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'dan flaş açıklamalar...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan , yılın son gününde, başta terör olmak üzere gündemdeki konuları NTV yayınında değerlendirdi.

Günün en önemli gelişmesi, Başbakan Erdoğan’ın devam ettiğini açıkladığı ‘İmralı ile görüşmelerin' içeriğine dair basında çıkan haberlerdi. Görüşmelerde, silah bırakmanın masaya yatırıldığı, yeni yılın ilk aylarında somut gelişme sağlanacağı, örgütün üst düzey yöneticilerinin başka ülkelere gidişi gibi konuların görüşüldüğü iddia edilmişti.

Yalçın Akdoğan’a, bu gelişmenin yanı sıra terörle mücadele konusunda sorular yöneltildi. "2012 yılını zafer yılı ilan eden örgüt, büyük bir hezimet yaşadı" diyen Akdoğan da şunları söyledi:

"Örgüt, bu yıla mahsus özel bir proje açıklamış, zafer yılı ilan etmişti. Bütün gücünü, amacını gerçekleştirmek için harcadı.Arap baharından sonra devrimci halk savaşı stratejisi peşindeydi. Kırsalda alan hakimiyeti sağlama, şehir merkezlerinde insanları sokağa dökmek gibi adımlarla, ana ahedefe ulaşma peşindeydi. Zafer yılı dediler ama hezimet yılı oldu. Hem kırsalda hem şehirde kaybettiler. Bunda KCK operasyonlarının da etkisi oldu.

Bu tabi ki örgüt içinde sorgulamaları da beraberinde getirdi. Siyasi kaçırmalar, okullara yönelik molotoflu saldırılar halkta tepki yaratırken, benzer bir sorgulama örgüt içinde de yaşandı. 100-150 kişilik grupları intihar eylemlerine göndermeleri, örgüt içinde ‘bizi bile bile ölüme gönderiyorsunuz’ sorgulamasına neden oldu..."

OPERASYON HABERİNİ VERDİ!

2012 yılında teröle mücadele etkisiz hale getirilen çrgüt üyesi sayısını açıklayan Akdoğan, ayrıca sıcak da bir haber verdi:

"Bu yıl içinde 1450 öterör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi; ölü ya da teslim olan örgüt üyesi sayısı bu. Bu büyük bir hezimettir.

Devam eden operasyonlar var ve bunlardan biri şu an Lice’de sürüyor. 10 terörist etkisiz hale getirilmiş durumda. Asker ağırlıklı bir operasyon. Polis timlerinin desteği de var. Son dönemde zaten böyle oluyor. Hem istihbarat hem operasyonda işbirliği var. Bu uyum ve koordinasyon nedeniyle de başarılar alınıyor"dedi.

Örgüt artık silahlı mücadeleyle bir yere varılamayacağını görüyor. Örgüt içerisinde ciddi motivasyon kırılması, sorgulama başladığı zaman daha fazla baskı ve bu da daha fazla tepki doğuruyor. Örgüt de bunu görmüş durumda.

Diğer taraftan siz de, hep söylediğimiz gibi, işi sadece güvenlik boyutuyla ortadan kaldıramazsınız. Halkı kazanma ve müzakere dahil çok boyutlu çalışmalar yapılmalı. 10 yıldır bu yapılıyor... Ancak Oslo sürecinden netice alınamadı...

İMRALI İLE GÖRÜŞME

Akdoğan, Başbakan Erdoğan’ın 'devam ediyor' açıklamasının ardından içeriğine dair basında haberler çıkan İmralı ile görüşmelerle ilgili şunları söyledi:

"Başbakan Erdoğan görüşmelerin devam ettiğini, ihtiyaç duyulduğunda bu tür enstürmanların kulanılacağını söyledi. Anlaşılan yine kullanılıyor. Silahların susması değil, bırakılmasına yönelik her türlü çalışma bizim için önemli ve bu konu iç siyaset malzemesi yapılmamalı.

Bugün basına, birkaç ay içerisinde netice alınacağına dair haberler yansıdı. Bu tür haberlere ihtiyatlı yaklaşılmalı. Aşırı beklenti hayal kırıklığı doğurur. Gerçekçi olacağız, netice almak için gayret göstereceğiz. İnsanlar ümtsiz bırakılmamalı ama umutlarıyla da oynanmamalı. Ciddi bir çalışma var ama ‘3-5 ayda bir netice alınır’ durumunu doğru bulmuyorum..."