BIST 9.762
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.432,30
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı reklam filmi yasak SON DAKİKA

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçim reklamı iptal edildi, YSK'ya başvuran MHP kararı aldıran parti oldu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşamdan itibaren yayınlanmaya başlayan Cumhurbaşkanlığı seçim reklamı YSK tarafından yasaklandı.

MHP'yi temsilen avukat Kürşat Ergün, YSK'ya reklam filmiyle ilgili şikayet başvurusunda bulunmuştu. YSK az önce Cumhurbaşkanlığı forsuyla çekilen reklam filmi için kararını verdi.

YSK, MHP'nin yaptığı başvuruyu yerinde bularak Erdoğan'ın yeni reklam filminin yayından kaldırılmasına karar verdi.

YASAĞIN GEREKÇESİ FORS DEĞİL DUA

Reklamın yasaklanmasının sebebi ise sanıldığı gibi Cumhurbaşkanlığı forsu olmadı. YSK'nın gerekçesi reklamda ezan sesi ve dua eden kadın figürünün kullanılması oldu.

erdoğanin-cumhurbaşkanliği-reklam-filmi-dua-eden-kadin-yasaklandi.jpg
Erdoğan'ın reklam filminin açılışı yaşlı bir kadının evinde dua ederken çekilen görüntüsü ile başlıyordu. YSK işte bu sahne sebebiyle reklam için yasak kararı aldı.

MHP BAŞVURU DİLEKÇESİNDE NE DEMİŞTİ?

MHP temsilcisi Avukat Kürşat Ergün imzasıyla YSK'ya yapılan başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer almıştı;

"298 Sayılı yasanın Propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar başlıklı 58. Maddesinin birinci
fıkrasında “Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulunması yasaktır.” denilmektedir.

(...) Yüksek Kurulunuzun konu ile ilgili genelgesi ile başta 19.03.2014 tarih ve 815 sayılı kararı
olmak üzere geçmiş kararlarında dini hissiyatı istismar etmek maksatlı propaganda yapılamayacağı
açıkça yer almaktadır.

Buna göre;

Yukarıda belirtilen tüm bu düzenlemeler ışığında; Aday Recep Tayyip Erdoğan lehine hazırlanan ve hali hazırda tüm televizyon ve radyolarda yayında olan reklam filminde ezan sesine ve dua eden kadın görüntüsüne yer veriliyor olması belirtilen hüküm ve Kurulunuz kararlarına açıkça aykırılık içerdiğinden ilgili reklam filminin yasaklanması yönünde karar alınmasını Yüksek Kurulunuzdan saygılarımla arz ederim. "

Ayrıntılar geliyor...


ERDOĞAN'IN FORSLU REKLAMI

AK Parti Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son reklam filmi dün akşam tüm televizyon kanallarında aynı anda yayınlanmaya başlamıştı.

Reklam filminin ana teması milletin ilk defa Cumhurbaşkanını seçmesi üzerinden kurgulandı. Erdoğan'ın reklam filminde Cumhurbaşkanlığı forsu, halkın temsiliyle özdeşleştirildi.

Forsta bulunan yıldızlar ve güneş Türkiye’nin her bölgesindeki insanlar tarafından taşınarak fors yeniden oluşturuldu ve Cumhurbaşkanlığı makamının sahibinin artık millet olduğu gösterildi.

cumhurbaşkani-forsu-ve-recep-tayyip-erdoğan-reklam-filmi.20140805125825.20140805154147.jpg
Cumhurbaşkanlığı seçim filminin son sahnesinde Erdoğan, milletle bir araya gelerek forstaki güneşi teslim aldı, güneşi forstaki yerine kendi elleriyle yerleştirdi.

Erdoğan reklam filminde ayrıca, filmde Sezai Karakoç’un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirinin bir bölümünü seslendirdi.