BIST 9.530
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.476,03
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın Çin ziyaretinde 'ana gündem ekonomi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere odaklanacak. Ziyarette Uygur Türkleri'nin durumu ve uzun menzilli füze sisteminin de ele alınacağı bildiriliyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk heyetinin Çin ziyaretin,n iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere odaklanması bekleniyor.

Gezide Erdoğan'a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve yaklaşık 100 işadamı grubu eşlik ediyor.

BBC'nin Pekin'de bulunan muhabiri John Sudworth, iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 24 milyar dolara ulaştığını, bu ziyaretin de bu gelişen ilişkinin yansıması olduğunu belirtiyor.

Çin'in resmi TV kanalı CCTV de, görüşmenin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere odaklanacağını aktarıyor.

Ziyarette uzun menzilli füzesi ve Şincan Uygur bölgesindeki Uygur Türkleri durumu konularının da ele alınması bekleniyor.

Türkiye'de Ramazan ayında Çin'in Uygur Türkleri'ne yönelik ibadet kısıtlamalarında ve baskılarda bulunduğuna dair haberler üzerine protesto gösterileri düzenlenmişti.

Çin'in resmi gazetelerinden Global Times'ta yayınlanan bir yazıda 'Türkiye'nin ticaret ve terörle mücadelede işbirliği yapabileceği' belirtildi.

Wen Dao imzalı yazıda özetle şu ifadelere yer verildi:

'Türkiye için, 2023 vizyonunu hayata geçirmek istiyorsa, Çin ile yakın bir ilişki önemli olacaktır. Çin içinse Türkiye, Orta Doğu'daki en gülü ülkelerden biri ve Güney Avrupa'ya açılan kapıdır. 'Bir Kemer, Bir Yol' inisiyatifinde çok önemli bir bağlantıdır. Ortak ekonomik çıkarlar ikili ilişki bağlarını doğru yolda tutacak en büyük güçtür."

Dao yazıda iki ülke arasında zaman zaman gerilime neden olan Uygur azınlık konusunun görüşmede ele alınmasının beklendiği belirtildikten sonra şu yorumu yapıyor:

"Erdoğan'ın ziyaretinin Pekin ve Ankara için iletişimi geliştirme ve yanlış anlamaları yok etme açısından bir fırsat sağlayacağı umut ediliyor."