BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,68
ALTIN 2.419,77
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın Cemaat konusunda en büyük pişmanlığı

Habertürk televizyonunda konuşan Ruşen Çakır hükümet cemaat savaşına dair bomba bir analiz yaptı. Cemaat karınca, hükümet ağustos böceği gibi...

Abone ol

İNTERNET HABER (ÖZEL İÇERİK) - AK Parti ile Cemaat arasındaki savaş biter mi? Sonunda ne olur? Bu saatten sonra barışırlar mı? Başbakan Erdoğan'ın Cemaat konusundaki en büyük pişmanlığı ne? 30 Mart'tan sonra Cemaate nasıl bir operasyon yapılacak?

Habertürk'te öğle bültenine konuk olan gazeteci Ruşen Çakır'dan günün çok konuşulacak analizi geldi. Ruşen Çakır hükümet ile cemaati ağustos böceği ile karıncaya benzetti ve durumu şöyle tanımladı;

-"Birileri karınca gibi istiflemiş, diğeri ağustos böceği gibi bana birşey olmaz diye gayet rahat bir şekilde hareket etmiş. Çok eşitsiz bir savaş yaşanıyor. "

Peki bu savaşta barış mümkün mü? Ruşen Çakır'a göre savaş olduğu müddetçe barışta her zaman mümkün. Tek sorun Cemaat ile Hükümet arasına girebilecek üçüncü bir gücün olmaması.

ARTIK KİM GÜLEN'İN ELİNİ SIKAR?

Hem hükümet hem de cemaat için dobra yorumlarda bulunan Ruşen Çakır, Fethullah Gülen "Bundan sonra hangi siyasetçi Fethullah Gülen'e güvenipte elini sıkar en fazla korkudan sıkar" dedi.



İşte Ruşen Çakır'ın en çok merak edilen sorulara verdiği yanıtlar;

BAŞBAKAN GÖZ YUMDU

-Şimdi Kainat imamından bahsediyorlar. Başbakanın söylediği bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum. Bu kürüsel bir hareket. 140'a yakın ülkede faaliyet gösteren bir kurumun kıtalardan sorumlu isimleri vardır. Bu şaşırtıcı değil, bunda şaşırtıcı olan Başbakan'ın buna şaşırması. Başbakan'ın yıllarca bu yapıyla stratejik işbirliği yapması. Bu işbirliğinde bu yapının bir takım yasal dışı yollara başvurmasına göz yumması ve hatta teşvik etmesi... Şimdi yollar ayrılınca aynı yöntemin kendisine çevrilmesiyle birden gerçeklerle yüzyüze geldi. Bu çok trajik bir durum.

BİRLİKTE BATIYORLAR

*-Şimdi cemaat çok büyüdü ve çok güçlendi, aşırı özgüvenle çok büyük hatalar yapıyor. Ama cemaatin hata yapmasını mümkün kılan hükümetin hataları. Karşılıklı olarak birbirlerini hırpalıyorlar. Birlikte batıyorlar aslında. Her iki tarafın hamleleri de çok sert.

30 MART'TAN SONRA NE OLACAK?

*-Başbakan en büyük hamleyi seçim sonrasına ertelemeyi planlıyor. Çünkü seçime sakin girmek istiyor. Cemaatte bu operasyon kaçınılmaz olduğu için bunu bir an önce yaptırmak ve başbakanı 30 Mart'a stres altında sokmak istiyor.

Başbakan buna direnemeyecek. Çünkü arka arkaya giren ses kayıtları var ve görüntüler olduğu da söyleniyor.

CEMAATE NASIL BİR OPERASYON OLUR?

*-Belli bir örgüt şeması olduğunu söylüyor. Bir organize suç örgütü olarak, devleti yıkmaya yönelik darbe yapmak gibi gerekçelerle, başına Fethullah Gümen'in koyarak bu örgütle mücadele edecek. Ergenekon nasıl yapıldıysa, ondan daha serti.

CEMAATİN ELİNDE YÜZLERCE KASET VAR

-*Başbakan'ın tüm bakanlarla konuşmalarının kaydedildiğini varsayabiliriz. Herkesle konuşmasının kaydedildiğini varsaymalıyız. Seçerek veriyorlar. Önce Bahçeli aleyhine olanlar ayıklandı verildi, bir ara Kürtlerle ilgili olanlar, şimdi Doğan grubu, sonra KOÇ grubu... Başbakan'ın düşmanlarını çoğaltıcı hamleleler yapıyorlar.

BİRİ KARINCA GİBİ ÖBÜRÜ AĞUSTOS BÖCEĞİ

*Birileri karınca gibi istiflemiş, diğeri ağustos böceği gibi bana birşey olmaz diye gayet rahat bir şekilde hareket etmiş. Çok eşitsiz bir savaş yaşanıyor. Karşı tarafa güvenden ziyade kendisine aşırı güvenden kaynaklandı. Tamamen hükümete, partiye tam hakim olması nedeniyle aşırı bir güven oldu. Bunun temellerinin çok sağlam olmadığını cemaat bize yaptığı 2-3 operasyonla gösterdi.

GÜLEN'İN ELİNİ ARTIK KİM SIKAR?

*-Cemaatin zemini de sağlam değil. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde bir din adamı kendi ülkesinin başbakanının telefon kayıtlarıyla ilgilenmez. İlgilendiği anda o hocaefendi olmaktan çıkar. Dünyanın hiçbir yerinde de başbakan iş takibi yapmaz. Bunu yaptığı andan itibaren başbakan olmaktan çıkıyor. Birbirlerini böyle deşifre ettikçe ikisi birden kaybediyor. Başbakanı vurdukça Gülen cemaati güçlenmiyor. Hükümeti başbakanı zayıflatıyor ama kendisi de zayıflıyor. Bundan sonra hangi siyasetçi Fethullah Gülen'e güvenipte elini sıkar en fazla korkudan sıkar.

BU SAVAŞ BİTER Mİ? BU SAATTEN SONRA BARIŞ OLUR MU?

*-Bu gerilimle yaşayacağız. Üçüncü bir güç araya giremiyor. Her iki güç birbirlerini yıprata yıprata bu savaşı sürdürecekler. Birisi pes edene kadar olabilir. İki tarafı barıştırabilecek aktörler de kalmadı. Barış her zaman mümkün. Savaş olduğu müddetçe bu olayda da barış her an için mümkün olabilir. Ama karşılıklı güvensizlik o kadar yüksek ki barıştıkları andan itibaren tekrar savaşacakmış gibi çekinceli davranılırlar. Çünkü çok sert gidiyor. Ve birbirleri hakkında çok fazla mahrem bilgiye sahipler, birbirlerinin sırlarına sahipler.

GÜLEN ŞERİAT DEVLETİ Mİ KURMAK İSTİYOR?

Gülen cemaatinin bir şeriat devleti gibi derdi yok. MİT sürecine kadar Türkiye'den çok da şikayetçi değillerdi. Eğer AKP, Erdoğan, Fethullah Gülen'in manevi otoritesini kabullenmiş olsa, ona sık sık danışsa, onun istediği isimleri atasaydı bundan yana bir şikayetleri yoktu.

BAŞBAKAN'IN EN BÜYÜK PİŞMANLIĞI

*-Referandumda HSYK'nın yeni yapısını yaptı ve Cemaate teslim etti. Başbakan'ın en büyük pişmanlığı o...  HSYK'yı değiştirirken, kadro imkanları çok daha geniş olan cemaat bu yapıyı çok iyi kullandı ve yapıyı ele geçirdi.

BİLAL ERDOĞAN TUTUKLANACAKTI

*-17 Aralıkla birlikte bakıldı ki Cemaatin HSYK'daki denetimi hükümetin altını oyuyor. Bunun devamı da gelecek belli, doğrudan başbakanın oğlunu hedef alan bir operasyon. 25 Aralık operasyonunda büyük ihtimalle Bilal Erdoğan tutuklanacaktı. Hükümet engellemeseydi bunun arkası çorap söküğü gibi gelecekti.