BIST 9.580
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.476,74
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın Ali Babacan açmazı! Davutoğlu ateşle mi oynuyor?

Erdoğan'ın Ali Babacan'ın ekonomi politikalarından rahatsız olduğu iddia edilirken Davutoğlu neden yola Babacan ile devam etmek kararı aldı? Erdoğan rol mü yapıyor?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olacağı yeni hükümette ekonominin direksiyonuna kimin geçeceği meak edilirken Ali Babacan ile ilgili spekülasyonlar da devam ediyor. Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın Ali Babacan konusundaki pozisyonunu sorguladığı yazısında "Erdoğan samimi miydi rol mü yapıyor?" diye sordu.

ERDOĞAN ELEŞTİRİRKEN DAVUTOĞLU NEDEN BABACAN DEDİ?

Erdoğan'ın ekonomiyi yöneten bürokratlara kamuoyu önünde yaptığı sert çıkışları hatırlatan Mehmet Yılmaz, Ali Babacan'ın sözkonusu bürokratları koruyarak Erdoğan'la ters düştüğünü vurguladı. Davutoğlu'nun Babacan’a “birlikte çalışma ve Babacan’ın ekonomi politikalarını sürdürme” kararı aldığı yönündeki haberlere dikkat çeken Hürriyet yazarı ortaya ilginç bir çelişki çıktığını yazdı.

DAVUTOĞLU BABACAN TERCİHİYLE ATEŞLE Mİ OYNUYOR?

Erdoğan'ın Babacan'ın politikalarını açıktan eleştiren tutumu ile Davutoğlu'nun tercihi arasındaki çelişkiye vurgu yapan Yılmaz "Bu durumda, Davutoğlu “Ateşle oynuyor” mu demeliyiz?" diye sordu. "Ne dersiniz? Erdoğan, Merkez Bankası’nı, Hazine’yi, BDDK’yı eleştirirken samimi miydi, yoksa “rol” mü yapıyordu?" diyerek sorularına devam eden Yılmaz ortada iki ihitimal olduğunu yazdı:

ERDOĞAN SAMİMİ Mİ ROL MÜ YAPIYOR?

1– Ya Erdoğan, Babacan’ın izlediği ekonomi politikasından memnun değil ama el mecbur katlanıyor. Onun için Davutoğlu da Babacan ile çalışmak zorunda.

2– Ya da Erdoğan, ekonomi politikasından son derece mutlu ama kamuoyu önünde, ekonomik gidişattan memnun olmayanlara bunun sorumlusu olarak Babacan’ı gösterip, “muhalefet” pozisyonuna geçmeyi, seçim taktiği olarak kullanıyor.

İşte Yılmaz'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Başbakanlık koltuğuna oturmak için artık gün sayan Ahmet Davutoğlu, “yeni hükümet” için temaslarda bulunuyor.

Değişik bakanlar ile toplantılar yapıyor, “yeni kabineyi” şekillendirmeye çalışıyor.

Bu toplantıda Cumhurbaşkanı/Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Yalçın Akdoğan da bulunuyormuş.

Akdoğan’ın bu toplantılara katılmasının gerekçesinin “Erdoğan’ı temsil etmek” olduğu da ileri sürülüyor ama bunlar boş laflar.

Davutoğlu, o göreve neden seçildiğini herkesten iyi biliyor, Erdoğan’ın sözünden çıkmaz, bunu kontrol için de peşine Akdoğanvari bir “parti komiseri” takmak gerekmez.

Bu çerçeve içinde önceki gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüşmüş.

Gazetelere yansıyan haberlere bakılırsa Davutoğlu, Babacan’a “birlikte çalışma ve Babacan’ın ekonomi politikalarını sürdürme” mesajı vermiş.

Bu haber doğruysa, yani Davutoğlu, Babacan’ın ekonomi politikasından memnun ve devamından yanaysa, ilginç bir durum ortaya çıkıyor demektir.

Çünkü Cumhurbaşkanı/Başbakan Erdoğan’ın bu politikalar ile çok da mutabık olmadığını biliyoruz.
Babacan’ın ekonomi yönetiminde kilit görevler yerine getiren bürokratları kamuoyunun önünde “Benimle dalga mı geçiyorsun sen” diye azarladığını hatırlayalım.

Bürokratların istifanın eşiğinden Babacan’ın kendilerine kol kanat germesiyle döndüğünü de unutmayalım.

Hatta “havuz medyasında”, Başbakan adına gazeteleri yöneten kişinin talimatıyla Babacan ile ilgili olumlu haberlerin yayınlanmadığını, tam tersine Babacan politikalarını eleştirmenin bu gazetelerin ekonomi sayfalarının birincil işi olduğunu da biliyoruz.

Bu durumda, Davutoğlu “Ateşle oynuyor” mu demeliyiz?

“Ateşle oynuyor, çünkü Erdoğan’ın açıkça muhalefet ettiği bir ekonomi politikasını sürdürmek istiyor” diyebilir miyiz?

Ne dersiniz? Erdoğan, Merkez Bankası’nı, Hazine’yi, BDDK’yı eleştirirken samimi miydi, yoksa “rol” mü yapıyordu?

İki olasılık geliyor aklıma:

1– Ya Erdoğan, Babacan’ın izlediği ekonomi politikasından memnun değil ama el mecbur katlanıyor. Onun için Davutoğlu da Babacan ile çalışmak zorunda.

2– Ya da Erdoğan, ekonomi politikasından son derece mutlu ama kamuoyu önünde, ekonomik gidişattan memnun olmayanlara bunun sorumlusu olarak Babacan’ı gösterip, “muhalefet” pozisyonuna geçmeyi, seçim taktiği olarak kullanıyor.

Hangisinin gerçek olduğunu, yeni kabinede ekonomiden kimin sorumlu olacağına bakarak anlayabiliriz sanıyorum