BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ı TBMM'de alkışlamadılar!

Muhalefet TBMM'deki 23 Nisan özel oturumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alkışlamadı.

Abone ol

Meclis Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin 95. Açılış Yıldönümü dolayısıyla özel gündemle toplandı. Özel oturuma HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmadı. Muhalefet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı meclise girişinde alkışlamadı.

İLK GELEN LİDER BAHÇELİ OLDU

Genel Kurul'a ilk gelen lider MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli, Genel Kurula saat 13.55'de girdi.Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu saat 13.58'de salona giriş yaptılar.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları da toplantıyı locadan izledi. Genel Kurul, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında saat 14.00'te toplandı. TBMM Başkanı, "Başkanlığımızın çağrısı üzerine olağanüstü toplanan TBMM'nin 92. Birleşimini açıyorum" dedi. Ardından İstiklal Marşı okundu.

CUMHURBAŞKANI'NI MUHALEFET ALKIŞLAMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın eşliğinde locadaki yerini aldı.

CHP, MHP ve HDP milletvekilleri Cumhurbaşkanı'nı alkışlamadı, ayağa kalkmadı. AK Partili vekiller Cumhurbaşkanını ayakta alkışladı.

Cumhurbaşkanı yerine oturmadan önce Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile tokalaştı.

TBMM Başkanı, "Sayın Cumhurbaşkanımız dinleyici locasındaki yerlerini alarak yüce Meclisimizi onurlandırmışlardır. Kendilerine hoş geldiniz diyorum" dedi.

TBMM Başkanlığının olağanüstü toplantı çağrısı yazısı okundu. Yazıda, TBMM'nin kuruluşunun 95. Yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlanması ve günün anlam ve öneminin belirtilmesi amacıyla görüşmeleri yapmak üzere 23 Nisan 2015 Perşembe günü saat 14.00'te olağanüstü toplantıya çağrıldığı ifade edildi.

DEMİRTAŞ KATILMADI

Genel Kurul'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen özel oturuma HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katılmadı.

Genel Kurul'daki oturumda ilk olarak Meclis Başkanı Cemil Çiçek, konuşma yaptı.

"23 Nisan 1920 milletimiz için bir millattır" diyen Cemil Çiçek, 1915 olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çiçek, "Kirli ve kanlı ellerini bizim üzerimizde temizlemeye çalışıyorlar. Acılardan husumet çıkarılmamalı. Biz tarihimizle yüzleşme hazırız. Anadolu’yu kendilerine yurt edinenler uyanık olmalı" şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU: KİMSE İMTİYAZ SAHİBİ DEĞİL

Cemil Çiçek’in ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye geldi. Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu çatı altında kimse imtiyaz sahibi değil. 23 Nisan birliğin, istiklalin, dayanışmanın günüdür. Bize düşen birlik ve beraberlik ruhunu yükseltmektir. TBMM daima milletin Meclis'i olarak kalacaktır. Bütün farklılıklarımızla bir ve beraberiz.

(1915 olaylarıyla ilgili iddialar) Ülkemize yöneltilen iftiraları reddediyoruz.

KILIÇDAROĞLU: EGEMENLİĞİN BİR KİŞİYE VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Davutoğlu'nun ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye geldi.

Tüm bu zafer ve atılımlar Mustafa Kemal'ün önderdiğinde bu Meclis'in kararlarıyla hayata geçmiştir. Bu Meclis gazi bir meclistir. Bu Meclis kurucu bir meclistir. Çüünkü devlet kurmuştur. Bu meclis kendi varoluşunu hukuka borçludur.

Bu meclis milletin hukukunu içerisde ve dışarıda müdafaa etmek için kurulmuştur. Bu meclis milli egemenliğin sembolü olmuştur. Milli egemenliğin bir kişiye verilmesi kesinlikle mümkün değildir.

Bu ülkede egemen olan millettir. Millet egemenliğini kurumlar aracılığıyla kullanır. Bu kurumlar demokraside denge ve denetleme unsurlarını oluştururlar. Yasama, yürütme, yargı denetleme ağını oluşturur.

Kuvvetler ayrılığını ayak bağı olarak gönderen anlayış, Meclis'e gölge düşürmektedir. Bu Meclis'in yetkilerini gasp etmeye çalışan bir anlayış demokrasinin derinleşmesi önündeki en büyük engeldir. Çocuklarımıza daha güçlü daha zengin bir ülke bırakmalıyız."

BAHÇELİ: MİLLİ İRADEYE SAYGININ MAHSULÜ

MHP lideri Devlet Bahçeli ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"TBMM bağımsızlık aşkının meşruiyet arayışının milli iradeye saygının mahsulüdür. İlk meclis'le birlikte Türk tarihinde onurlu bir sayfa açılımıştır. Bozgun yılları Ulus'taki taş binaya çarpmış ve Türk milleti ayağa kalkmıştır.