BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ı ıktıran Türkiye yorumu

Başbakan Erdoğan, ABD'nin Bloomberg Televizyonu'na konuştu. Erdoğan'ın kendisini bıktıran yorumlarada açıklık getirdi.

Abone ol

Amerikan Bloomberg Televizyonu'nda "Charlie Rose Show" adlı programda soruları yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin herhangi bir "eksen kaymasının" söz konusu olmadığını vurguladı.

Sunucunun Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin nasıl gittiğini sorması üzerine Başbakan, "Sayın Obama'nın Türkiye konusunda herhangi bir endişesini tespit etmedim, onunla iyi bir diyaloğumuz var" dedi. Bunun üzerine Chalie Rose da, ABD yönetiminde Türkiye'nin gittiği yöne dair bazı kaygılarının olduğunu duyduğunu aktardı. Başbakan, sunucunun bu sözü üzerine şöyle konuştu: "Size şu ana kadar amacımızın ne olduğunu anlattım. Bu tür yorumları duymaktan artık bıktım. Türkiye aynı Türkiye. Türkçe'de bizim bir sözümüz var: 'Su akar yatağını bulur' deriz. Biz de bu yolda gidiyoruz. Obama'nın da belirttiği gibi örnek bir ortaklığımız var."

AB ÖNYARGIYI AŞAMADI

Erdoğan, "Türkiye'nin AB üyeliğine dair hevesinde bir azalma olduğu ve artık başka bir yöne baktığı" şeklindeki yorumların hatırlatılması üzerine de bazı AB ülkelerinin Türkiye'ye yönelik önyargılarını aşamadıklarını belirtti. Türkiye'nin ev ödevlerini yapmasına rağmen, bazı ülkelerin katılım müzakerelerinin bazı başlıklarını engellediğini söyleyen Erdoğan, ancak tüm bunlara karşın AB üyeliği yolunda ilerlemeye kararlı olduklarını vurguladı.

Coğrafi olarak bakıldığında Türkiye'nin hem Avrupa hem Asya'nın parçası olduğunu, kültürel açıdan bakıldığında ise Türkiye'nin Avrupa'nın parçası olduğunun şüphe götürmediğini belirten Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin, ne AB'nin ne de Gates'in söyledikleriyle tarif edilebileceğini söyledi.

'GARİPLİK DEĞİL'

ABD'nin, Batılı ülkelerin Orta Asya'da, Körfez ülkelerinde, İslam ülkelerinde, dünyanın her yerinde yatırımlar yaptığına dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'nin aynısını yaptığında neden bundan gariplik görüldüğünü sordu.

Erdoğan, İran, Suriye, Irak gibi ülkelerin Türkiye'ye komşu ülkeler olduğunu, bu açıdan bu ülkelerle ilişki kurmalarından daha doğal bir şey olamayacağını, Kafkaslar, Akdeniz gibi birçok bölgede de ilişkiler geliştirdiklerini ifade etti.

Dünyadaki tüm ülkeleri ziyaret ederek, onlarla iş bağlarını, ihracatlarını gerektiğine işaret eden Erdoğan, işsizliğin Avrupa ülkelerinde artarken Türkiye'de azaldığını söyledi.

'İLERLEME KAYDETTİK'

Türkiye'de ekonomik alanda ilerlemelerden bahseden Erdoğan, bununla birlikte ekonominin, üzerinde odaklandıkları tek konu olmadığını, demokrasinin de kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti.

Demokratik ve ekonomik gelişimin birlikte yürümesinin başarı için şart olduğunu ifade eden Erdoğan, kendi iktidarları döneminde bu iki alanda da önemli ilerleme kat ettiklerini anlattı.