BIST 9.562
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,98
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'ı ABD'de soğuk karşılama bekliyor iddiası!

Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmeyi kabul etmediğini ve Türk lideri Washington'da soğuk bir karşılamanın beklediğini yazdı.

Abone ol

Wall Street Journal Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmak için Washington'a gidecek olan Erdoğan'ın Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin planladığını aktardı.

Dion Nissenbaum ve Carol E. Lee imzalı haberde öne çıkan ayrıntılar şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Washington'a 2013'teki son seyahatinde Başkan Barack Obama kendisini ayrılıkçı Kürtlerle barış görüşmelerini başlattığı ve ülkesini yeni bir ekonomik refah dönemine soktuğu için övmüştü.

Erdoğan bu haftaki Nükleer Güvenlik Zirvesi için kente dönerken çok farklı bir karşılama beklemeli.

Obama, Erdoğan'ın Maryland'deki Türk fonlarıyla inşa edilen camiinin açılışına katılma ricasını kabul etmedi. ABD yetkilileri, Başkan'ın Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede hayati müttefiği Türk mevkidaşıyla baş başa görüşme planının olmadığını aktardılar.

Beyaz Saray'ın beklentisi Erdoğan'ın Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşeceği yönünde".

TÜRK YETKİLİLER AYLARCA ÇALIŞTI

Gazeteye konuşan ABD yetkilileri Erdoğan'la görüşmeme kararının bir "önemsememe" olarak görülmemesi gerektiğini, çünkü iki liderin Türkiye'de Kasım ayındaki G-20 zirvesinde buluştuklarını ve Şubat ayında telefonda görüştüklerini söyledi.

ABD'li yetkililer "Başkan pek az dünya lideriyle bu sıklıkla konuşuyor. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde yoğun bir ikili görüşme programı var. Erdoğan dışlanıyor değil" dedi.

51 ülkeden heyetin katılacağı Perşembe günü başlayan zirvede Obama yalnızca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili görüşme yapacak.

Wall Street Journal, Türk yetkililerin Erdoğan'ın Washington'da Obama ile görüşmesi için aylar boyunca çalıştığını da aktardı.

Obama'nın Erdoğan'ı yakın müttefikleri arasında gördüğünü ve iki liderin düzenli olarak konuştuğunu yazan gazete, Erdoğan'ın 2013'te Washington'a yaptığı son ziyaretten bu yana iki ülke arasında gerilim yaratan gelişmeler yaşandığını belirtti ve Gezi protestolarına sert polis müdahalesi ve hükümetin muhalifleri susturma girişimlerini bu gelişmeler arasında saydı.

Haberde ayrıca "Aralık 2013'te Türk polisi Erdoğan'ın kapısına dayanma riski taşıyan siyasi yolsuzluk soruşturmasında onlarca kişiyi tutukladı" deniyor.

OPERASYONLAR...

Gazetede, "ABD yetkilileri, Türk liderlere ayrılıkçı Kürtlere yönelik geçen yaz yeniden başlayan operasyonlar konusunda endişelerini özel olarak ilettiler. Obama yönetimi, Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesini desteklerken, yetkililer Kürt militanlara karşı tank ve askerlerin kullanılmasından endişe duyuyor.

Türkiye'nin Kürt azınlıkla ilgili endişeleri Suriye'ye de sıçradı. Erdoğan defalarca ABD'ye iki ülkenin de terör örgütü olarak gördüğü PKK ile bağlantılı Suriyeli Kürt militanlarla işbirliği yapmaması çağrısında bulundu. Ama Suriyeli Kürt savaşçılar Amerika'nın Suriye'deki en önemli müttefiki ve ABD'nin bu savaşçılarla bağını koparmayı reddetmesi yeni gerginlikler yarattı" ifadeleri yer alıyor.

Gazeteye konuşan düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi'nden Max Hoffman ise "Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iyi karşılanmış görünmesini istemiyor. Mayıs 2013'teki Gezi Parkı protestoları ve süregelen baskılar Erdoğan'ın otoriterleşmesi ve siyasi muhalefeti susturmasına yönelik uzun süredir devam eden endişeleri kristalize etti. Gazetelerin ve TV kanallarının kapanması sürdü ve Washington'da bugünkü görüş birliği, Erdoğan'ın Türk demokrasisini kendi kişisel ihtirasları için yozlaştırdığı yönünde" şeklinde görüş bildirdi.