BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,59
HABER /  SEÇİM

Erdoğan'dan sonra sıra Kılıçdaroğlu'nda

AK Parti’nin ardından CHP de gözünü Avrupa’da yaşayan yaklaşık 2.5 milyon seçmene dikti. Kılıçdaroğlu seçmenle buluşmak için Almanya'ya gidiyor.

Abone ol

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 7 Haziran’da Almanya’da miting düzenleyecek.

CHP “Cumhurbaşkanı’nı Avrupa seçecek” sloganıyla Avrupa’da “sol”a oy veren gurbetçilerin oylarını almaya yönelik strateji izleyecek.

Başbakan Erdoğan’ın ardından CHP de Almanya çıkarmasına hazırlanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Cumhurbaşkanlığı seçimi çalışmalarının startını 7 Haziran’da Almanya’da düzenleyeceği kapalı salon toplantısıyla verecek. Kılıçdaroğlu, Fransa başta olmak üzere Türklerin yoğun yaşadığı diğer ülkelerde de miting yapmayı planlıyor.

Habertürk'ün haberine göre, yurtdışı seçmenleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak CHP yönetimi ve milletvekillerinin bilgisine sunan CHP Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörü, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Avrupa’da toplamda 1 milyon 250 bin oy almayı hedeflediklerini belirterek “Sadece Almanya’da 1 milyon 400 bine yakın seçmen var. Buradan 500 bin oy almayı planlıyoruz. Bizim 37 ilde toplam oyumuz 441 bin civarında. Yani 1 Almanya bizim için 37 ilin oyuna bedel. Bunun için özel bir strateji yürütüyoruz” bilgisini verdi. CHP, seçmen sayısı bakımından 36 ilden büyük Fransa ve 29 ilden büyük Hollanda için de ayrı kampanyalar düzenleyecek.

AVRUPA SOLCU TÜRKİYE SAĞCI

Özbolat tarafından hazırlanan raporda şu çarpıcı bilgiler yer aldı:

YENİ DURUM YARATTI: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının ilk defa dış temsilciliklerde de oy kullanabilecek olması, seçim sonuçlarını doğrudan belirleyecek yeni bir durum yaratmıştır. Yurtdışındaki 2 milyon 756 bin 756 seçmen, Türkiye’deki toplam seçmenin yüzde 5.3’üdür.

54 ÜLKEYE SANDIK: 22 Nisan 2014 itibarıyla 54 ülke ve 109 temsilcilikte sandık açılması düşünülmektedir. Kayıtlı seçmen sayısı 500’ün altında olan ülkelerde sandık açılmaması nedeniyle bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak seçmen sayısı yaklaşık 9 bindir. Bu kişilerin gümrük kapılarında oy kullanmaları mümkündür. Yurtdışındaki seçmenlerin 2 milyon 449 bin 137’si, yani tüm yurtdışı seçmenin yüzde 88’i Avrupa’da yaşıyor. Bu oy denklemi “Cumhurbaşkanı’nı Avrupa seçecek” anlayışıyla seçimlere hazırlanmamızı gerekli kılıyor.

CHP İÇİN KAZANIM: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, hem Almanya’da hem de diğer ülkelerde, siyasal konjonktür gereği sandığa gitme oranlarının daha fazla olacağı görünmektedir. Bu partimiz adına kazanımdır.

AVRUPA’DA SOLCU: 2013 seçimlnde Almanya’da oy kullanan Türkiye vatandaşlarının ezici bir çoğunluğu, yüzde 76’sı sola oy vermiştir. Fransa’da da benzer bir durum söz konusudur. Fransa’daki Türkiye vatandaşlarının yüzde 83’ü sola oy vermektedir.

TÜRKİYE’DE SAĞCI: Araştırmalara göre Almanya’da yüzde 76 oranında sola oy veren gurbetçiler, Türkiye’de yüzde 58 AKP, yüzde 26 CHP, yüzde 4 MHP, yüzde 5 BDP’ye oy veriyorlar. Fransa’da yaşayan seçmene sorulduğunda; yüzde 59’u “AKP”, yüzde 11’i “CHP”, yüzde 3.8’i “MHP” ve yüzde 3.6’sı “BDP” demiştir. 2011 genel seçimlerinde, gümrük kapılarında ve havaalanlarında kullanılan oyların durumu bu sonuçları doğrular niteliktedir. Yüzde 61.6 AKP, yüzde 26.2 CHP, yüzde 8.2 MHP almıştır.

İLK TURDA ZOR: 2014 yerel seçiminde partilerin aldığı oylardaki dağılıma göre matematiksel olarak “parti adayları” ilk turda yarışı kazanamayacaktır. Her koşulda, CHP adayının ilk turdan en az ikinci olarak çıkması önem kazanmaktadır.