BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan son dakika Münbiç açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye rejimi güçlerinin Münbiç'e girmesiyle ilgili "Ortada kesinleşmiş bir şey yok. 1 saat kadar önce arkadaşlarımızla istihbaratla görüştük, kesin bir şey söz konusu değil." dedi.

Abone ol

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Üsküdar'daki Hazreti Ali Camisi'nde kıldı. Cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan'a terör örgütü YPG'nin çağrısıyla Esad güçlerinin Münbiç'e girmesi soruldu.

HEDEF TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇIKMASIDIR
Erdoğan Münbiç'le ilgili olarak "Suriye'nin bölünmesine karşıyız. Hedefimiz, oradaki terör örgütlerinin çıkmasıdır. Örgütlerin çıkması halinde bize de yapacak iş kalmaz." dedi. Erdoğan, gündeme oturan Münbiç sorununa ilişkin şunları söyledi:

HENÜZ KESİN BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL
"Suriye'nin Münbiç'e yönelik psikolojik bir çalışma, psikolojik bir eylem içinde olduğunu biliyoruz. Orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz. Ama ortada henüz daha kesinleşmiş bir şey yok. Bir saat kadar önce yine arkadaşlarımla istihbaratla vesaire görüşmeleri de yaptım. Henüz kesin bir şey söz konusu değil. Rusya'nın bu noktada, ciddi, resmi makamların ifade ettiği gibi de orada da bu şekilde kesinleşmiş bir şey yok. Kaldı ki yarın sabah biliyorsunuz buradan benim heyetim Moskova'ya gidecek. Dışişleri Bakanının riyasetinde Savunma Bakanım, İstihbarat Başkanım ve aynı zamanda özel temsilcim ve Büyükelçim dörtlü bir ekiple oraya gidecekler ve orada bu konuları etraflıca ele alacaklar. Ardından belki benim de Sayın Putin ile hem telefon hem de Moskova veya Soçi ziyaretim olabilir. Bunları bizim bu arada çok ciddi olarak ele almamız gerekiyor.

Rusya Esed ordusunun Münbiç'e girmesine memnun oldu

Erdoğan'dan kendisiyle görüşmek isteyen İmamoğlu'na yanıt

BİZ DE ŞU ANDA TEDBİRLERİMİZİ ALDIK
Münbiç'le birlikte bizim oradaki terör örgütlerini yok etmeye yönelik çalışmamızdır. Bizim bütün hedefimiz burada YPG'nin gerekli dersi almasıdır. Bu konuda da kararlılığımız tamdır. Biz de şu anda tedbirlerimizi aldık ve silahlı kuvvetlerimiz şu anda bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Ben işin detaylarına girmeyeceğim. Çünkü bu konuda istihbarat ölüdür. Eğer istihbaratı diri yaparsanız buradan netice alamazsınız. Ama biz şu anda Türkiye olarak bölgede her türlü gerekli adımı atmış vaziyetteyiz. Özellikle de Münbiç, Halep, o bölgede şu anda atılan adımlarımız var. Zaten gözlem kulelerimizin durumunu biliyorsunuz. Bunlarla beraber bölgedeki istikrarımız devam ediyor. Gerek Amerika'yla olan görüşmelerimiz, kısa bir süre önce Sayın Trump'la olan görüşmem, gerekse Rusya'yla olan ilişkilerimiz sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

BİZİM BÜTÜN HEDEFİMİZ ORADAKİ TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ORADAN ÇIKMASIDIR
Bu süreç içerisinde ne yazık ki Obama hiçbir zaman verdiği sözü tutmadı. YPG, PYD bunları çıkaracağının sözlerini bize vermişti. Münbiç yüzde 90 civarında Arapların oluşturduğu bir bölge. Biz bütün bunlara rağmen hep sabrettik. Sayın Trump döneminde bu tekrar gündeme geldi ve Sayın Trump da burada özellikle müşterek bir hareket içerisinde olabileceğimizi bize söyledi. Sayın Putin ile aynı şekilde insani yardım noktasında Münbiç'e yönelik attığımız, atabileceğimiz adımlar, bunları hep aramızda konuştuk. Ama şu anda gelinen noktada tabii ki bu topraklar Suriye'ye ait. Suriye'nin bir defa bölünmesine zaten karşıyız ama bizim bütün hedefimiz oradaki terör örgütlerinin oradan çıkmasıdır. Terör örgütlerinin çıkması halinde zaten bize de yapacak iş kalmaz."

PAKİSTAN'IN FETÖ KARARI
Erdoğan, FETÖ'nün Pakistan'da terör örgütü ilan edilmesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Yani FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu onlar da ifade ettiler. Bundan sonraki süreç, oradaki kapatılan yerlerin vakfımıza devri meselesi. Şimdi o başlıyor. Yine bu arada Azerbaycan'da bazı olumlu gelişmeler var. Onların da bu gelişmelerle birlikte müjdelerini bu akşam, yarın sizlere verebiliriz."

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN MÜNBİÇ AÇIKLAMASI
Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı, Münbiç ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "(Münbiç) Bölgeyi silah zoruyla kontrol eden YPG/PKK'nın, bölge halkı adına açıklama yapma ve diğer unsurları davet etme hakkı ve yetkisi yoktur." denildi