BIST 9.087
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan son dakika Başkanlık sistemi açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya ziyareti öncesi Başkanlık sisteminin AK Parti seçim bildirgesine resmen yazılacağını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan son dakika Başkanlık sitemi açıklaması geldi.

Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Başkanlık sistemi üzerine detaylı bir görüşme yaptıklarını söyleyen Erdoğan, Başkanlık sisteminin AK Parti seçim bildirgesine resmen yazılacağını da ilk kez açıkladı.

Erdoğan,"Başbakanla konuştuk, bizzat kaleme aldı ben de okudum" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Avrupa temasları kapsamında Slovenya'ya gitti. Slovenya'ya hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Erdoğan'a sorulan soruların başında Başkanlık sistemi vardı. 

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan slovenya ziyareti öncesi atatürk havalimanı'nda başkanlık sistemi açıklamalarda bulundu.jpg 

BAŞKANLIK SİSTEMİ SEÇİM BİLDİRGESİNDE

Erdoğan'ın Başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarının detayları şöyle:

"Ben Başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımızı başbakanlığımdan çok önce daha belediye başkanlığım dönemide dile getirmiş, bu konuyu siyasetçi olarak hep gündemde tutmuş bir insanım. Dünyanın neresinde başkanlık yada yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa bir arı marifetiyle faydalı olanları alır kendi sistemimizi ortaya koyarız demişimdir.

Biz kendi sistemimizi kurma kabileyetine sahip bir ülkeyiz. Biz devletçik yada kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Bunu çok net söylemek durumundayız.

Biz Sayın Başbakan'la konuştuk. Sayın Başbakan da bizzat kaleme aldığı sisteme yönelik anlayışını dile getirdi. Ben de kanaatlerimi dile getirdim. Başbakanla konuştuk, bizzat kaleme aldı ben de okudum. Seçim bildirgesinin içine başkanlıkla ilgili eklemeleri yapacaklar. 

Şahsen benim için olumlu bir gelişme. Niye derseniz?

Türkiye'nin artık patinaj dönemin aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor. Parlementer sistem adeta bizi tıkamıştır. Bir sıçramalarımızı yapmak suretiyle muhasır medeniyetlerin üstüne çıkmamız lazım. Yerli olurken dünyadaki sistemlerden faydalanmayacaksınız diye bir şey var mı?

KİM YAPTI O AÇIKLAMAYI BİLMİYORUM?

Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçen hafta Başkanlık Sistemi'yle ilgili 'Alaturka-Alafranga' benzetmesinin sorulunca ilginç bir yanıt verdi:

"Kim yaptı o açıklamayı bilmiyorum!" 

İRAN ZİYARETİNİ İPTAL EDİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta Yemen'e müdahale sonrası İran'la ilgili yaptığı açıklamalara İran Parlementosu'ndan tepki gelmişti. İranlı siyasiler Erdoğan'ın İran ziyaretini iptal etmesini istemişti. 

Erdoğan İranlı siyasilerin açıklamalarına sert yanıt verdi: "Bunlar benim muhatabım değil. Bizim ziyaretimizi onlar belirleyemez!"

Erdoğan şöyle devam etti:

"Yemen konusuyla ilgili yaptığımız açıklama Yemen'in toprak bütünlüğüne saygımız nedeniyledir. Yapılan müdahalelerin doğru olmadığı hususundaydı. Bu müdahaleleri yapanların Yemen'den çekilmesini istedik. İran'dan bu konuyla ilgili iki farklı ses çıktı.

Parlementodan bir kişi 'ki bunlar beni muhatabım değil.' Bizim ziyaretlerimizi onlar belirlemez. Biz programımızı aynen koruyoruz ama Yemen'i izliyoruz. Yemen'deki gelişmeler bizim için çok önemli. Her tür kararı vermemizi gerektirecek adımlar olabilir ancak programımızda değişiklik şimdilik söz konusu değil.

OBAMA İLE SURİYE GÖRÜŞMESİ

Suriye konusunu Sayın Obama'yla deaty konuştuk. Bundan sonraki sürece ilişkin atılan adımları konuştuk. Eğit-Donat noktasındaki hazırlıkları heyetler görüyor. Eğit-Donat çalışmasıyla birlikte bizim talebimiz uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgedir. Bu iki konuda ayrıca masada görüşülüyor.