BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,76
ALTIN 2.492,38
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Rusya'ya rest gibi yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel temasları kapsamında Rusya'nın Türk hava sahasını ihlaline ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalini "Bunu kabul etmek Türkiye'ye yakışmaz, Rusya Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şey kaybeder" sözleriyle değerlendirdi.

Avrupa'daki temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Başbakanı Charles Michel ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında söz alan Erdoğan, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlaline değindi.

"Bunu kabullenmek Türkiye'ye yakışmayacaktır" diyen Erdoğan, "Rusya, Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şey kaybeder" ifadelerini kullandı.

ekran-resmi-2015-10-06-13.55.06.png
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Farklı bir süreci yaşıyoruz. AB'nin merkezi Brüksel'de bu toplantıları yapmak yeni bir sürecin başlamasını sağlayacak. Suriye ile Türkiye arasındaki sınır boyu 911 kilometredir. Irak ile de 351 kilometre sınırımız var. Sadece Suriye'den mülteci almıyoruz. Ayrım yapmadan mültecileri ülkemizde ağırlıyoruz. Sadece İstanbul'da 400 bini aşkın Suriyeli var. Kamplarda olanlara yaptığımız yardım 7.8 milyar dolar. Dünyadan gelen destek ise 417 milyar dolar. Biz açık kapı politikası uyguladık, uygulamaya da mecburduk. Varil bombalarının kullanıldığı Suriye'de kapılarımıza dayananlara hayır giremezsiniz diyemezdik. Mülteci krizi ufacık bir yavrunun kıyımıza vurmasıyla dikkat çekti.
Biz sadece sınırımıza gelenleri değil, denizde ölüme mahkum edilenleri de topluyoruz. Esed'in bırakmasında hassasiyeti olan var olmayan var. Bunu korumaya çalışanlar var. İran ve Rusya bunlardan bir tanesi. 

BİZE YAPILAN SALDIRI NATO'YA YAPILMIŞTIR

Rusya'nın Suriye'de yaptığı orada kendine bir üs kurmak istemesi ve bizim sınırlarımızı ihlal etmesi. NATO Rusya'yı kınadı. Bize yapılan saldırı NATO'ya yapılmış demektir. Buna bizim sabretmemiz mümkün değil. Bunu kabullenmek Türkiye'ye yakışmayacaktır. NATO'da buna karşı tavrını almıştır. Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur. Ama Rusya Türkiye gibi bir dostunu kaybederse çok şey kaybeder."