BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'dan Rumlar'a sondaj misillemesi

Rum devlet radyosu, Amerikan Noble Energy Şirketi'nin Homer Ferrington adlı platformunun bir kaç saat içinde sondaja başlayacağını duyurdu.

Abone ol

İNTERNEHABER- Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında krize neden olan petrol ve doğalgaz arama çalışmaları Türkiye'nin tüm itirazlarına karşın başladı.

Rum kesiminin sondaj açıklamasına Türkiye'den de misilleme gecikmedi. Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de sondaja başlayacak" dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi adına Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz sondajı yapacak, Amerikan Noble Energy şirketinin, Güney Kıbrıs açıklarında ''Afrodit'' ismiyle anılan 12. parselde sondaj sürecine dün akşam başladığı bildirildi.

Türkiye'den donanma resti
-Sabah saatlerinde sondaj çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan Rum kesimine rest gelmişti.
Haberin ayrıntılarını okumak için TIKLAYIN
AB'DEN İKİ ÜLKEYE ÇAĞRI
-Türkiye ve Rum Kesimi arasında artan gerilime AB'den uyarı geldi. Haberin ayrıntılarını okumak için TIKLAYIN

Rum radyosu, ''ABD ve İsrail basın yayın organlarının 12. parselde sondaj çalışmalarının başladığını duyurduklarını, bu haberlerin eski Rum Ticaret Bakanı Andonis Pashalidis tarafından Rum radyosuna yapılan açıklamada da doğrulandığını'' duyurdu.

RUM BAKAN DOĞRULADI

Öte yandan, Rum Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis de, 12. parselde doğalgaz çıkarılması amacıyla sondaj çalışmalarına dün akşamdan itibaren başlandığını doğruladı.

Kasinis, çalışmaların 24 saat temelinde yapıldığını ve şu an için iyi gittiğini kaydetti.

Rum radyosu ayrıca, Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini duyurdu.

GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ ANDA!

Rum hükümetinden, sondaj çalışmalarının başlamasına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadığı, söz konusu bilgilerin ne doğrulandığı ne de yalanlandığı ifade edildi.

Rum radyosunun haberinde, Rum yönetimi Sözcü Vekili Hristos Hristofidis'in, çalışmaların başlaması konusunda resmi açıklamanın ''gerekli görüldüğü anda'' yapılacağını söylediği de aktarıldı.

DONANMA DOĞU AKDENİZ'E GİDECEK

Birleşmiş Milletler toplantısı için New York'a gitmeden önce gazetecilerin Rumların sondaj çalışmalarına başlamasıyla ilgili soruları yanıtladı.

"Güney Kıbrıs'ın İsrail ve Yunanistan'la burada münhasır ekonomik bölge ilan etmek suretiyle çalışmaya başlamış olması bizde KKTC ile bu adımı atmış vaziyetteyiz. Çok kısa bir süre içinde, bu hafta içinde olması mümkündür. Münhasır ekonomik bölgemiz içinde bu çalışmaları başlatacağız. İlan ettikleri bölgeye göre bazı hamlelerimiz olacak. Fırkateyn, hücum botlarıyla sürekli bölgeyi kontrol altında tutacağız."

MİLYONLARCA METREKÜP VE DOĞALGAZ VAR
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'nun internet sitesindeki tahminlere göre Doğu Akdeniz'de bulunan Levant havzasında yaklaşık 3 buçuk trilyon metreküp keşfedilmemiş ancak teknik olarak çıkarılabilir durumda doğalgaz, 1.7 milyar varil de petrol bulunuyor.

Doğu Akdeniz'de yakın zamanda keşfedilen bu petrol ve doğalgaz yataklarıyla ilgili olarak Kıbrıs Rum yönetimi kısa bir süre önce İsrail'le bir "münhasır ekonomik alan" anlaşması imzaladı.

Türkiye imzalanan anlaşmaya tepki göstererek Rumların Kıbrıs adasının doğal kaynaklarını KKTC'yle paylaşmadan tek taraflı bir biçimde kullanmasına itiraz etti.

Bölgede sondaj çalışmaları yapması beklenen Noble Energy isimli ABD'li petrol ve doğalgaz şirketi, Kıbrıs adası açıklarındaki Block 12 havzasının yanı sıra İsrail kıyısı açıklarındaki Mari-B havzasını da işletiyor.