BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.430,18
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'dan kredi faizleri için bankalara son çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın en son faiz indirimi kararı sonrası bankalara 'kredi faizlerini düşürün' çağrısında bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyonunda katıldığı programda gündeme ve ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan, "Temenni ediyorum ki diğer bankalar, Merkez Bankası'nın vermiş olduğu bu sinyali onlar da önemsesin ve buna göre de yatırımcıların önünü açsınlar" dedi.

"FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM ETMELİ"

Merkez Bankası'nın faizleri indirmesiyle ilgili soruya Erdoğan, bankanın yaptığı faiz indirimini istikrarlı, dikkatli ve muvazeneli bir indirim olarak gördüğünü belirtti.

Şiddet içerecek ve ekonomide bir deprem etkisi yaratacak şekilde ne iniş ne çıkışların doğru olmadığını, ama bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmenin faydalı olacağını dile getiren Erdoğan, şu anda  Merkez Bankası'nın yeni yönetiminin göreve geldiğinden bu yana özellikle hükümetin faiz politikalarını dikkate alarak bir indirimin de onlarca yürütüldüğünü kaydetti.

"BANKALAR YATIRIMCININ ÖNÜNÜ AÇSINLAR"

Bunun yatırımcılar için özellikle çok önemli bir sinyal olduğuna inandığını ifade eden Erdoğan "Temenni ediyorum ki diğer bankalar, Merkez Bankasının vermiş olduğu bu sinyali onlar da önemsesin ve buna göre de yatırımcıların önünü açsınlar" dedi.

Türkiye'de iktidara gelmeden önce enflasyonun üç haneli rakamları aştığını anımsatan Erdoğan, göreve geldiklerinde enflasyonun gerçekten çok yüksek olduğunu, yüzde 30 civarında bulunduğunu, faiz oranlarının ise yüzde 63 olduğunu hatırlattı.

Göreve geldiklerinden bu yana enflasyonun düşmeye başladığını söyleyen Erdoğan, Gezi olaylarında faizin yüzde 4,6'lara düştüğünü, bu seviyeye düşen faizin, reel faizin çok iyi bir konuma gelmesinin enflasyonu da ciddi manada aşağıya çektiğini kaydetti.

Erdoğan, "Burada bir şey söyleyeceğim... Ben enflasyon ile faizi ters orantılı olarak görmüyorum, tam aksine enflasyon ile faizi doğru orantılı olarak görüyorum. Faizi ne kadar yükseltirseniz enflasyon da o kadar yükselir. Faizi ne kadar düşürürseniz enflasyon da onunla beraber düşmeye başlar. Ben, 14 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde bunu takip etmişimdir ve bunu görmüşümdür. Şu anda da yine yapılan uygulamalara baktığımızda  eğer enflasyon düşüyorsa faizin düşmesindendir. Yoksa sepet olayları falan bunlar o kadar etkileyecek işler değil. Bu benim inancım. Bu konudaki tespitlerimin de neticesini de aldık" şeklinde konuştu.