BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan KKTC Cumhurbaşkanı'na şok sözler

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "Yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" sözüne Erdoğan, "KKTC Cumhurbaşkanı ağzından çıkanı kullağının duyması lazım" dedi.

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'nın "Yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" sözüne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sert sözlerle karşılık verdi "KKTC Cumhurbaşkanı ağzından çıkanı kullağının duyması lazım"

Pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan  seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı, BBC'ye verdiği özel mülakatta "Artık yıllarca istismar edilen ana-yavru edebiyatını bir kenara bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" dedi.

Karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkinin iki tarafında da çıkarına olduğunu söyleyen Akıncı, "Türkiye ile ilişkilerde temel kural şudur. Ne çatışmacı ama ne de teslimiyetçi. Uzlaşmacı bir yaklaşım sergileyeceğimizi söylüyoruz. Evet Kıbrıslı Türklerin, Türkiye'yle olan ilişkileri, tarihsel kültürel bağları, inkar edilecek konular değildir, bunlara elbette biz de saygılıyız. Ama artık yıllarca çok istismar edilen ana yavru edebiyatını bir yana bırakıp kardeşler ilişkisini kurmak gerekir" dedi.

ERDOĞAN, "KKTC CUMHURBAŞKINI AĞZINDAN ÇIKANI KULAĞININ DUYMASI LAZIM"

Kuveyt'e hareket etmeden önce basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın sözlerini hatırlatan gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"Bu ifadeler (Yavru vatan, anavatan) bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı KKTC halkının seçimiyle göreve gelmiştir. Burada 2 kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağından duyması gerekir. Türkiye KKTC’yi neden sahipleniyor bunu bir eshabı mucibesi var. Kardeş olarak çalışmanın bile bir şartı vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’a bedel ödemiştir. Biz şehitler vermişiz. Ve bedel ödemeye devam ediyoruz. Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda kavgasını veren kim. Acaba sayın Akıncı tek başına bu kavgayı verebilir mi? Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı yavru vatandır ve böyle bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavrusuna bakışı nasılsa böyle bakmaya devam edecektir. Kendi görüşü böyledir. Ben de hoşgörüyle bakabilirim. Ama daha sonra sarfı nazar edebilirler. Bu da pek hoş olmaz"

AKINCI'DAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE JET YANIT

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert eleştirileri sırasında bir TV kanalında canlı yayında olan KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anında yanıt verdi.

Akıncı, Erdoğan'ın "Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Onların baktığı açıdan Kıbrıs'a bakamayız. KKTC yavru vatandır. Bir ananın yavruya bakması aynı şekilde devam edecektir. Dikkatli olması lazım" sözlerine tepki gösterdi.

EMEKLEMENİN ZAMANI GELMİŞTİR

Akıncı, "Kıbrıs Türk halkı anavatan sevgisini kalbinde tutmaya devam edecektir ancak yavruluktan kurtulup emeklemenin zamanı gelmiştir" dedi.

KKTC'nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs Türk toplumunu bir yavru olarak görmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Hep yavru vatan olarak görmenin doğru bir siyaset olmadığını düşünüyorum. Bu varlığımızın kişiliği ve kimliğiyle tanınmasını istiyorum"dedi.

Akıncı yayın sırasında Erdoğan'ın hatta olduğunu ve canlı yayından sonra kendisi ile telefonla görüşeceğini de açıkladı.