BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan İsrail ve Rusya açıklamaları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da esnaf ve vatandaşlarla buluştuğu iftar yemeğinde yaptığı konuşmada İsrail ile olan anlaşmayı değerlendirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de iftar programında konuştu. Erdoğan, İsrail ve Rusya ile ilişkilerde yaşanan son gelişmeleri yorumladı.

Erdoğan, İsrail ile varılan mutabakatı değerlendirdiği konuşmasında ABD lideri Obama'ya anlamaya yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. Erdoğan İsrail ile varılan mutabakat için "gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze'ye Türkiye aracılığıyla yardım

ulaştırılabilecek. Bu bayram öncesi 14 bin tonluk gemiyle gıda, giyim eşyası, ayakkabı bu tür şeyleri inşallah Mersin'den yola çıkmak suretiyle Gazze'ye ulaştıracağız." dedi.

Rusya lideri Putin'e gönderdiği mektuba da değinen Erdoğan "Gönderdiğim mektupta hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim, hem de bölgesel iş birliği imkanlarını hatırlattım" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi konusunda yapılan eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, Çankaya'dan neden vazgeçtiğini anlattı. "Çankaya Köşkü sadece bir kişiye göre tasarlanmış bir mekandır." diyen Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya Köşkü'nden Beştepe Külliyesi'ne taşınmasının asıl sebebi işte budur." diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

ÇANKAYA'DAN BEŞTEPE'YE GEÇMENİN SEBEBİ

Cumhurbaşkanlığı makamı 10 Ağustos 2014 tarihinden beri milletin makamıdır, Cumhurbaşkanlığı da doğrudan milletin evidir. 

Cumhurbaşkanlığı'nın Çankaya Köşkü'nden Beştepe Külliyesi'ne taşınmasının asıl sebebi işte budur. Çankaya Köşkü sadece bir kişiye göre tasarlanmış bir mekandır. Orada böyle geniş toplantılar yapma imkanı yoktu, halbuki biz burada her ay en az birkaç defa muhtarlarımızla, işadamlarımızla, gençlerimizle velhasıl milletimizle buluştuğumuz toplantılar gerçekleştiriyoruz.

Her gün milletimizle birlikteyiz, elhamdülillah. Şimdi artık burada bize 400-500 kişilik toplantılar yetmiyor. Buluşmalarımızı yakında inşallah tamamiyle temeli atılıp başladığımız kongre ve kültür merkezinde, 2200 kişilik gruplar halinde orada toplantılar yapacağız. 

Hemen onun altında kütüphanemizi yapacağız. İnşallah 5 milyon ciltlik bir kütüphaneye sahip olacağız. Bütün gençler gelip orada araştırmalarını, çalışmalarını yapabilecekler. Niye? Burası milletin evi, onun için. Burası külliye, onun için. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Anayasa'ya aykırı hiçbir fiilimiz söz konusu değildir. Bununla birlikte mevcut durumun Anayasa'da tarif edildiğini söyleyebilmek de çok mümkün değildir. Aynı siyasi geleneklten geldiğimiz bir hükümet iş başında bulunduğu için, yakın mesai içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Yarın farklı anlayışlarda bir cumhurbaşkanı ve hükümetin iş başına gelmesi durumunda herhalde işler bu kadar kolay yürümeyecektir. Bu yeni yol, bizi yeni anayasa ile birlikte yeni yönetim sistemini tartışmaya zorluyor. 

Her alanda değişen, dönüşen, ileri giden Türkiye'nin bu konuda kısır tartışmalar içine hapsolmasını kabul edemeyiz. Dünyanın en ileri ülkelerine bakın, başkanlık sistemiyle yönetiyor. Parlamenter demokrasiyle geldiğimiz yer belli. Şimdi patinajdayız, bu patinajı aşmamız lazım. 

Siyasetin ve siyasetçinin görevi, ülkenin önünü tıkamak değil, tam tersine açmaktır. Bu milletin geçmişte kendi kavgalarına dalan siyasetçileri nasıl tasfiye ettiği unutulmamalıdır. 

Muhalefetin ülkenin tekerinin önüne taş koymaktan vazgeçmesi gerekiyor. 

Esasen Türkiye'nin tekerinin önüne taş koyma çabaları hiç eksik olmamıştır. Gün olmuştur bu darbeler, muhtıralar olarak karşımıza çıkmıştır. Gün olmuştur sağcı, solcu, mezhep, köken diyerek milletimiz birbirine düşürülmeye çalışılmıştır. 

İSRAİL İLE ANLAŞMA

2010 yılında Mavi Marmara'nın basılıp 10 vatandaşımızın şehit edilmesi hadisesinin ardından İsrail ile sorunlu bir döneme girmiştik. İki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek için ABD başta olmak üzere hep girişimler oldu. 

Biz en başından beri 3 şartın yerine gelmesi gerekir dedim. Bunun 1.'si, İsrail bu eyleminden dolayı Türkiye'den resmen özür dilemelidir demiştim. 2013 yılında ABD Başkanı sayın Obama şahitliğinde İsrail Başbakanı bu özrü şahsen bana ifade etti. 

2. şartımız İsrail'in, masumların ailelerine tazminat ödemesiydi. Bu şart da 20 milyondolar olarak rakamın kesinleştirilmesiyle yerine getirilmiş oldu. 

3. şartımız Mavi Marmara şehitlerinin amacı olan, bu uğurda canlarını verdikleri Gazze'de yaşayan Filistinlilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi noktasında ablukanın kaldırılmasıydı. Ya dedik limana bir elektrik enerjisi verilen gemi yerleştirelim, veya orada Almanların işlettiği santral var oradan elektrik, ve bunun da bütün şebekelerini biz Türkiye oalrak yenileyeceğiz. Şimdi bu da kabul edildi. Su, maalesef sıkıntı. 

Gıda, sağlık, konut gibi temel ihtiyaçlara kadar her alanda Gazze'ye yardım ulaştırılabilecek. Bayram öncesi 14 tonluk gemiyle inşallah Mersin'den yola çıkmak suretiyle Gazze'ye ulaştıracağız. 

Biz bugüne kadar ne Filistinlilerin hak ve hukuna halel getirecek hiçbir şartı asla kabul etmedik, etmeyiz. Gazze'deki Filistinlilere nefes aldıracak adımları inşallah süratle atacağız. Cuma günü az önce söylediğim gemi yola çıkıyor. İnşallah bu yardımların Gazze'ye teslim edilmesiyle Filistinli kardeşlerimiz ikinci bir bayramı yaşayacaklar. 

Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın iki ülke ve Filistin için hayırlara vesile olmasını diliyorum, ekonomik ilişkiler de çok farklı bir şekilde gelişmeye başlayacaktır. Sayın Obama başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. 

RUSYA İLE OLAN İLİŞKİLER

Rusya ile bir uçak krizi meselemiz vardı. Bu olumsuzlukları da ortadan kaldırmaya yönelik adımları attık. Rusya ile ilişkilerimizi yeniden geliştirme konusunda gönderdiğim mektupla vardığımız mutabakatın her iki ülkenin de hayrına olacağına inanıyorum.

Sayın Putin'e gönderdiğim mektupla kendisine hem yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettim hem de geniş bir alanda yapabileceğimiz bölgesel işbirliği imkanlarını hatırlattım. Her iki ülkenin de zararına olan mevcut durumu bir an önce geride bırakarak ilişkilerimizi süratle normalleştireceğimize inanıyorum