BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.425,46
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İran'a doğalgaz tepkisi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkiidaşı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan İran'dan doğalgaz fiyatlarını indirmesini istedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkiidaşı Hasan Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, İran'dan Türkiye'nin aldığı doğalgazın çok pahalı olduğunu belirterek, "Fiyatlara noktasında en pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz. Bu fiyat aşağıya çekilmiş olsa doğalgaz alımını artırırız. Türkiye'nin doğalgaz tüketimine ihtiyacı var. Bunu uygun fiyatlarla karşılamalıyız ki vatandaşımıza ucuz doğalgaz verelim" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

TERÖRLE MÜCADELEYİ KONUŞTUK

Yüksek stratejik konsey toplantısını gerçekleştirdik. Sekiz anlaşma bir de mutabakat metni imzaladık. Burada önemli bir adım atıldı. Ekonomik, siyasi kültürel anlamda neler yapabileceğimizi detaylarıyla görüştük. Bölge adeta ateşten bir çember. Bu konuları konuştuk. Terörle mücadeleyi konuştuk. Siyasi alanda uluslararası alanda nasıl adımlar atacağımızı konuştuk.

Ekonomide belli bir hızı malesef kaybettik Çok çok hızlı giderken 2013 ve 2014'te düşüş yaşandı. 30 milyar dolar hedefinden uzak kaldık. Aramızda ticaret açığı İran lehine çok çok fazla. Yaptırımlar malesef bu tabloyu ortaya çıkardı. Yeni dönemde dayanışma içinde farklı adımlar atalım istiyoruz. Her iki tarafta irade var ama gecikmeleri aşmamız lazım.

İRAN'IN DOĞALGAZI ÇOK PAHALI

Israrla üzerinde durduğumuz konu, örneğin enerjide, İran'ın doğalgaz ihracatının ciddi bir kısmını biz alıyoruz. Bu önemli bir oran. Fiyatlara noktasında en pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz. Bu fiyat aşağıya çekilmiş olsa doğalgaz alımını artırırız.

Türkiye'nin doğalgaz tüketimine ihtiyacı var. Bunu uygun fiyatlarla karşılamalıyız ki vatandaşımıza ucuz doğalgaz verelim. Dost ve kardeş iki ülke birbiriyle dayanışma içinde olmazsa biz kimle dayanışma içinde olacağız? Bu noktada olmak istemeyiz. Bunu uygun bir yere getirmeliyiz.

Elektrik enerjisini de İran'dan aldığımızı düşünürsek işbiriliğini boyutları ortaya çıkar. Bu işbirliği devam edecek. 30 Milyar dolarlık hedefi bir an önce yakalamamızdır. Birbirimize seslenecek mesafedeyiz. Aramızdaki işi medeniyet noktasında inanç noktasındaki birlikteliğimizi buna katarsak müşterek yapmamaz gereken şeyler var. Bürokrasi bazı işleri engelliyor. Bu bürokratik oligarşi bir felakketir. Bunu geride bırakmak lazım. Kültürel turizmi yaygınlaştırmalıyız.

Ankara’dan kalktık iki saatte buraya geldik. Müşterek yapacağımız çok önemli şeyler var. Ulaşımda önemli adımlar atmamız lazım. Ulaşımdaki sıkıntıları aşmamız lazım. Bürokraside engeller var. İran aramızdaki turizme çok daha yaygınlaştıralım. Turizmdeki tecrübemizi İran ile paylaşmak isteriz. Hava, kum, deniz yeterli bir olay değildi. Kültürel turizmi yaygınlaştıralım. İran ile müşterek çalışmaların içine girmemiz mümkün.

EURO-DOLAR KULLANMAYALIM ÇIKIŞI

Biz ne doların ne euro’nun baskısı altında kalalım. Biz alımlarımızı İran’ın yerli parası ile yapalım istiyoruz. Kur baskısı altında kalmayız. İran da kendi parasıyla alımlarını bizden yapsınlar. Döviz kurunda başka paraların baskısı altında kalmamalıyız.

KİM KİMİ ÖLDÜRÜYOR DİYE BAKTIĞIMIZDA...

Tarih adeta Irak’ta katledildi. Aynı şekilde Suriye’de 300 bin insan öldü. Kim kimi öldürüyor diye baktığımızda, mezhebe bakmıyorum. Beni Müslüman ilgilendiriyor. Ama yine insan çok acımasız. Bu kana bu zulme son vermeliyiz. Bizler de bu işde ne kadar arabulucuk yapabiliyoruz bunların üzerinde duralım ve netice alalım diye düşünüyorum.

Ruhani kardeşime geldiğimiz andan itibaren gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ni Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Ruhani, "Çok hassas bir dönemde bu konuşmaları yapıyoruz. Bölgesel meseleler konusunda hassas bir dönemdeyiz. İki taraf güvensizlik konusuna tahammül edemeyeceğini birbirine tebliğ etti" dedi.

Ruhani'nin konuşmasından satır başları şöyle:

SINIRLARI KORUMA KONUSUNDA ANLAŞTIK

İkinci ortak yüksek düzeyli işbirliği konseyimizi gerçekleştirdik. Bölgesel konularda ikili işbirliğimiz hakkında görüşmeler yaptık. Pek çok onuda anlaşmalara vardık. İkili konularda enerji konusunda, ulaştırma konusunda, karşılıklı yatırımlar konusunda yatırımları görüştük. Daha güvenli sınırlara sahip olma konusunda terörle mücadele konusunda sınırlarımızı koruma konusunda anlaştık.

TİCARETİ İKİ KATINA ÇIKARMAYI İSTİYORUZ

Geçen yıl ortak ticaret hacmimiz 14 milyar dolardı bunu 30 milyar dolar yapmak istiyoruz. Ortak komisyonlar tarafından burada konuşulan konuların takip edilmesi konusunda anlaştık.

ERDOĞAN'A İRAN'I DESTEKLEDİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Nükleer meselede İran'ı destekledikleri için Sayın Cumhurbaşkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Lozan'daki görüşmelerden alınan sonuç İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler açısından kolaylıklar yaratacaktır. Çok hassas bir dönemde bu konuşmaları yapıyoruz. Bölgesel meseleler konusunda hassas bir dönemdeyiz. İki taraf güvensizlik konusuna tahammül edemeyeceğini birbirine tebliğ etti. Radikalizme karşı mücadele kararlılığımızı gösterdik.

Irak, Suriye, Filistin meselesini görüştük. Yemen meselesini daha detaylı konuştuk. Ateşkese ulaşılması konusunda üçüncü ülkelerin müdahalesinin durdurulmasını talep ediyoruz.

ruhani-erdogan.jpg

Yemen'deki müdahale dolayısıyla Türkiye-İran ilişkileri gerilmiş, İranlı politikacılar Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesini istemişti. Erdoğan-Ruhani görüşmesinin nasıl geçeceği merak konusu olmuştu. Ruhani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok sıcak bir şekilde karşıladı.


RUHANİ ERDOĞAN'A SARILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'a gerçekleştirdiği günübirlik resmi ziyaret kapsamında, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından askeri törenle karşılandı.

Erdoğan'ın makam aracı, Sadabad Sarayı'na gelişinde atlı askerler tarafından sarayın dış kapısında karşılandı.

UZUN SÜRE EL ELE YÜRÜDÜLER

Atlı askerler eşliğinde saray yerleşkesine giren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı törenin yapılacağı alanda İran Cumhurbaşkanı Ruhani karşıladı. Makam aracından inen Erdoğan, Ruhani ile sarıldı. İki liderin bir süre el ele yürümesi dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ruhani'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından milli marşlar okundu. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Ruhani daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

recep-tayyip-erdoğan-hasan-ruhani.jpg

HAKAN FİDAN DA İRAN'DA

Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde dört yıl aradan sonra gerçekleşen ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti.

Törende İran tarafından da Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Ekonomi Bakanı Ali Tayyip Niya, Petrol Bakanı Bicen Zengene, Sanayi Ticaret ve Maden Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ve Kültür Bakanı Ali Cenneti hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani baş başa görüşmelerin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına başkanlık edecek, anlaşmaların imza töreninin ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenleyecek.