BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan İmralı süreci mesajı

Başbakan Erdoğan barış süreci ile ilgili kilometrelerce öteden bakın nasıl mesaj verdi

Abone ol
ERDOĞAN'A GÖRE BM REFORMU ŞART

Erdoğan Medeniyetler İttifakı 5. Forumunda konuşan Erdoğan BM'nin yeni bir reforma ihtiyacı olduğunu söyledi.

HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Temennimiz odur ki çok kısa zaman içerisinde netice alırız ve sınırı terk başlar, silahlar bırakılır ve böylece ülkemizin beklediği huzura, refaha hep birlikte kavuşmuş oluruz'' dedi.

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başkanlığında, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser, eski Yüksek Temsilci Jorge Sampio ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo'nun katılımıyla düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TARİH SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Erdoğan, yabancı bir gazetecinin ''Hafta sonu Kürt siyasetçiler İmralı Adası ile görüştü. Bu çerçevede Nevruz'dan önce ateşkes bekliyor musunuz?'' sorusuna da ''Şu anda bu süreç için tarih şöyledir veya böyledir demek mümkün değil, ama hükümet olarak, iktidar olarak en kısa zamanda böyle bir çözüm sürecinin başlaması beklentimizdir, gayretimiz bu istikamettedir. Temennimiz odur ki çok kısa zaman içerisinde netice alırız ve sınırı terk başlar, silahlar bırakılır ve böylece ülkemizin beklediği huzura, refaha hep birlikte kavuşmuş oluruz'' yanıtını verdi.

BEKLENEN TEPKİ GELMEDİ

Başbakan Erdoğan, yabancı bir gazetecinin ''Esed rejimiyle diyalog mu olmalı yoksa başkaldıranlara, mücadele edenlere destek mi verilmeli? Uluslararası camia ne yapmalı?'' sorusuna şöyle yanıt verdi:

''Şu ana kadar uluslararası camia maalesef Suriye konusuna kendisinden beklenen tepkiyi koydu diyemeyiz. Bu kenarda, kıyıdaki 2-3 ülkenin sırtına kalmış durumda. Son anlarda bazı gelişmeler oluyor, fakat muhalif güçlerin buradaki verdiği mücadele her türlü takdirin üstündedir. Bütün imkansızlıklara rağmen Suriye halkının demokratik mücadelesine zemin hazırlama gayretidir bu mücadele. Bazı görüntüde büyük olan ülkeler şu ifadeyi kullanıyor; (Esed gidince yerine kim gelecek?) Her zaman bir sözüm var; (Büyük olaylar veya devrimler büyük liderleri doğurur, bazen de liderler büyük olayları doğurur).''

ESAD VE YANDAŞLARI GİDİCİDİR

Suriye halkının özgürlük mücadelesini verdiği dönemde, Türkiye'nin de komşuları olarak elinden gelen her türlü desteği verdiğini ve vermeye de sonuna kadar devam edeceğini belirten Erdoğan, açık kapı politikasıyla Suriye'den sığınanlara Türkiye'nin kapısının her zaman açık olacağını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Er veya geç zalim, diktatör, otokratik rejimin bir numaralı sahibi olan Esed ve yandaşları gidicidir. Daha buna tahammül etmeleri artık onların mümkün değildir. Şu anda bazı ülkelerin destekleriyle zor ayakta duruyor, ama ben burada Sayın Genel Sekreter'de son Kuveyt'te yaptıkları donörler toplantısında destekleri aldılar, gerek bu tür gerekse farklı desteklerle birlikte Suriye halkının yanında tüm insanlık olarak yer almaya mecburuz eğer demokrasiye inanıyorsak, eğer özgürlüklere inanıyorsak. Bunun içinde fikri özgürlükler vardır, inanç özgürlükleri vardır. İnanıyorum ki, özgürlük mücadelesini verenler buradan er geç galip çıkacaklardır.''