BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan iki ayrı referandum önerisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete yeni anayasa ve başkanlık sisteminin ayrı ayrı referanduma götürülmesini önerdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık ya da yarı başkanlı sistemiyle çift başlı yönetimin ortadan kalkacağını söyledi.

Erdoğan muhalefet partilerine yeni anayasa ve başkanlık sisteminin ayrı ayrı halka sorulmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan-Türkiye yolunda uçakta aralarında Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli’nin de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, gazetecilerin "Halihazırda bir tartışma var. Başkanlık, yarı başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı seçenekleri gündemde. Sistem değiştiğinde bunun vatandaşa dokunan yanıyla getirisi ne olacak?" sorusuna böyle cevap verdi:

İKİLEMİ ORTADAN KALDIRMAMIZ ŞART

"Birincisi, kararların daha hızlı alınmasını sağlayacak. Bunun öncelikle en faydalı yanı ülke ekonomisine artı değer katması olacaktır. Bunun bütün ülkeye, bütün çalışanlara doğrudan bir yansıması olacaktır. Başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemlerinde, seri bir şekilde karar almak konusunda rahat olunacak. İkinci olarak, çift başlılığı ortadan kaldırmak çok önemli. Gazeteler "Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın arası şöyle veya böyle" diye sürekli haberler yapıyorlar. Halbuki ben bu partinin kurucusuyum ve hamdolsun buraya kadar gayet iyi bir şekilde geldik. Partide danışmanım olmuş, Dışişleri Bakanım olmuş, şimdi de Başbakanım olan bir arkadaşımla neden sorun yaşayayım! Ben sorun yaşadığım zaman bir kere ülkem kaybedecek, neden böyle bir tavır içine gireyim. Ülkemin kaybetmesi her şeyden önce benim değerlerime ters düşer. Çünkü biz ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparken de bu ikilemi ortadan kaldırmamız zaten şart. Bunun için de bu darbe anayasasını ortadan kaldırmamız lazım.

'MUHALEFET İSTEMEZSE, BAŞKANLIK AYRI SUNULSUN'

Anamuhalefet ve iktidar el ele verip vatan için gerekli olduğuna inandığımız yepyeni bir Anayasa'yı milletimiz için çıkaralım. (Gerekirse daha önce 4 partinin katılımıyla kurulan Anayasa Komisyonu'nun üzerinde çalışma yaptığı 61 maddenin tekrar gözden geçirileceğini belirterek) "Bunu millete götürmek istiyoruz" mu dediler, buyursunlar bir de millete götürsünler. Ve inanıyorum ki millet çok büyük bir kahir ekseriyetle böyle bir yeni Anayasa'ya "Evet" diyecektir.

Bunun içinde muhalefet başkanlık sistemini istemiyor mu, tamam o halde, o da ayrıca oylamaya sunulsun. Eğer vatandaş başkanlık sistemi ile ilgili bir hazırlığa "Evet" diyorsa "Evet" der, demiyorsa demez. Bu Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değil, ülke için gereken bir durum. Aynı anda da olabilir, farklı zamanlarda da olabilir. (Referandumlar)"