BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.241,56
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan İHH'ya Mavi Marmara resti: Bana mı sordunuz?

Erdoğan, Beştepe'deki iftar programında havalimanı saldırısı ve İsrail ile Rusya ilişkilerine dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki iftar programında konuştu. Erdoğan, Atatürk Havalimanı saldırısına dair flaş mesajlar verdiği konuşmasında, İsrail ve Rusya ile yaşanan yakınlaşma sürecini de değerlendirdi.

İHH'nın İsrail ile yapılan anlamaya dönük eleştirilerine sert tepki gösteren Erdoğan, Mavi Marmara gemisinin Gazze'ye dönük girişimi için sert ifadeler kullandı. Erdoğan "Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz." dedi.

Erdoğan, Rusya lideri Putin ile yaptığı telefon görüşmesi için "Putin ile görüşmemiz önceden kararlaştırılmıştı. Gerçekten her iki ülke içinde çok faydalı bir görüşme yaptık. Sayın Putin ile G20 toplantısında görüşme kararı aldık. İlk adım olarak turizmde adımları atalım kararı aldık." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

CEMAAT SARAY'A MI SIZDI MI?

Devlet içinde ikinci bir yapılanmaya gidenlerin inlerine gireceğiz demiştik, girdik. Paralel devlet yapılanmasına müsaade etmeyeceğiz.

Cumhurbaşkanlığı'na da girmişlerdi, belki hâlâ da vardır. Bunların üstünde de çalışıyoruz, söyleyeyim. İster istifa ederler giderler ama burayı lekeleyemezler.

Bu terör örgütleri üzerinden bizi tedip edeceklerini sananlara sesleniyorum, ne yapsanız boş. Türkiye'nin 2023 hedeflerine mutlaka ulaşacağını buradan duyuruyorum. Burası Cumhurbaşkanlığı makamı.

"NE GÜNAHI VARDI O İNSANLARIN?"

Şimdi Yeşilköy'ü gelip bunlar bombaladı, ne günahı vardı o insanların? Çocuk, kadın, yaşlı... Yerlisi var, yabancısı var. Bu sivil insanların ne günahı vardı? Hem kendini patlatıyorsun hem de o insanlar bu sebeple orada ölüyorlar. Bunun insani, vicdani herhangi bir yanı var mı? İslami herhangi bir yanı var mı? Yok. Bunlar ne Müslümanı ya, bunlar ila cehenneme zümera ya, oraya gidici bunlar. Bunlar cehennemde yerlerini hazırlamışlar. 'Bir kişinin ölümüne neden olmak tüm insanlığın ölümüne neden olmaktır.' diyor bizim dinimiz. Böyle bir şeyi nasıl yaparsınız?

Türkiye'nin asıl felaketi bu terör olayları değil, hedeflerinden ve ideallerinden vazgeçmesi olur. İşte biz bundan vazgeçmeyeceğiz. Milletimizi böyle bir felaketle asla yüz yüze bırakmayacağız. Bu vesileyle dün İstanbul'da kaybettiklerimiz başta olmak üzere, terör olaylarında verdiğimiz tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara da Rabbim'den acil şifalar diliyorum.

"TÜRKİYE DE RUSYA DA İSRAİL DE KAZANMALI"

İsrail ile Mavi Marmara gemisi saldırısından sonra sorunlu olan ilişkilerimizi düzeltme yolunda önemli adımlar attık. Bu adımların da milletimiz ve Filistinli kardeşlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yalnız buradan bir açıklama yapmak durumundayım, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz hangi adımı atıyorsak atalım, bu adım bilinmelidir ki her zaman karşılıklı milletlerin kazanımına dayalı bir adımdır. Hiçbir zaman hiçbir adımı tek taraflı düşünmedik. Kazan-kazan esasına dayalı olarak hep bu adımları atmışızdır. Yani Türkiye de kazanmalı Rusya da kazanmalı, Türkiye de kazanmalı İsrail de kazanmalı.

"İHH'YA MAVİ MARMARA TEPKİSİ: BANA MI SORDUNUZ?"

Hassasiyetimiz olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir. Fakat İsrail ile ilgili olayları bazıları farklı şekilde kaşıyorlar. Biz ilişkilerimizi niye kesmiştik. Peki, duruşumuzda o günden bu güne herhangi bir değişiklik oldu mu olmadı. Şimdi Obama’nın araya girmesiyle başlayan yeni süreç 3 başlık talebimiz vardı, özürdü bir tanesi, özür olayını bizzat Obama’nın yanında İsrail Başbakanı ifade ettiler. O günden bugüne üç yıl içerisinde İsrail tarafıyla görüşmeler oldu. Niye anlatıyorum bunları? Hedef saptıranlar var. Duymayıp uyduranlar var. Vatandaşlarımız bunları bilsin istiyorum, olayı yaşayan benim. Sen neyi duydun, neyi gördün, neyi bildin? Söylemediğim şeyleri söylemiş gibi gösterenler var, akşam başka sabah başka konuşur çünkü bunlar. İkinci madde neydi? Dedik ki tazminat. Görüşmeler yapıldı, 20 milyon dolar 10 şehidimiz için tazminat belirlendi. Siz daha fazlasına layıksınız diyorlar, kanın rakamı olur mu? Böyle bir tazminata karar verilmiş, alır veya almaz biz burada uluslarası bazda bir adım atıyoruz. Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz? Edebi adabı içinde yaptık yapıyoruz."