BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Huber Köşkü'nde çok kritik görüşme!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la İstanbul'da Suriye meselesini görüşecek.

Abone ol

Avustralya'da dün sona eren G-20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, temasın ardından, “Obama da ‘Esed gitsin’ diyor” açıklaması yapmıştı.

Beyaz Saray’ın Suriye politikasına yönelik değişiklik kararı tartışılırken ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın bugünkü Türkiye ziyaretinin önemi daha da arttı.

Bugün İstanbul’a gelecek olan Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Huber Köşkü’nde kabul edilecek. ABD’nin Suriye politikasındaki değişikliğin, Erdoğan-Biden görüşmesinde ayrıntılı şekilde masaya yatırılması bekleniyor. 

171120140827396597580_2.jpg
 
UÇUŞA YASAK BÖLGE ISRARI

Görüşmede, sadece IŞİD’le mücadele değil, Esed rejiminin katliamlarının durdurulması ve Suriye’nin geleceği için Şam Yönetimi’nin mutlaka sonlanması konusu da değerlendirilecek.  Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kapsamda, Türkiye’nin başından beri savunduğu Suriye’nin Kuzeyi’nde ‘uçuşa yasak güvenli bölge oluşturulması’ önerisiyle IŞİD ve Esed’e karşı savaş veren Özgür Suriye Ordusu’nun, ‘eğit-donat’ yöntemiyle desteklenmesi formülünü yine gündeme getirecek.

Erdoğan’ın bu iki konunun bir an önce hayata geçirilmesinde ısrar edeceği belirtiliyor. Erdoğan’ın görüşmede, Suriye’nin Kobani’den ibaret olmadığının altını çizerek, başta Halep olmak üzere Şam yönetiminin ve El Nusra Cephesi’nin saldırılarına maruz kalan bölgelere de, destek verilmesi gerektiğine dikkat çekeceği ifade ediliyor.
 
ZAİYAT RAPORLARI MASADA

Erdoğan-Biden görüşmesinde hava operasyonları da gündeme gelecek. ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonrasında IŞİD’e verdirilen zaiyata ilişkin detaylı istihbarat raporlarının değerlendirileceği belirtiliyor.
 
ÜSLER KONUSU GÜNDEMDE

ABD Başkanı Yardımcısı Biden’ın İstanbul ziyaretinde, ABD tarafından daha önce de konu edilen üsler meselesi yine gündeme gelecek. Biden'ın, “Türkiye’deki üslerin IŞİD’e karşı operasyonlarda kullanılması” talebini yinelemesine kesin gözüyle bakılıyor. Diplomasi çevreleri, Şam yönetimini de kapsayan bir mücadele halinde bu talebe yeşil ışık yakılabileceğini değerlendiriyor.