BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,57
ALTIN 2.491,40
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Hollanda'ya: Cibilliyeti bozuk...

Cumhurbaşkanı Erdoğan diplomatik skandala imza atan Hollanda'ya hakettiği cevabı verdi. "Biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız" diyen Erdoğan, ''onların cibilliyeti, karakteri bozuk'' sözleriyle tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Ankara'da yaptığı konuşmada, iki Türk bakanın referandum kampanyası yürütmesine izin vermeyen Hollanda'yı ve bu ülkeye destek veren Almanya'yı eleştirdi.

"Biz Hollanda'yı ve Hollandalıları Srebrenitsa katliamından tanırız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

ONLARIN CİBİLLİYETLERİ BOZUK

"Onların cibilliyetinin, karakterinin ne kadar bozuk olduğunu 8 bin Boşnakı orada nasıl katlettiklerinden tanırız. Bunları iyi biliriz. "Kimse bize medeniyet, medenilik dersi vermesin, bu milletin alnı aktır ama onların alnı kapkaradır."

ÖZÜRLE BU İŞ GEÇİŞTİRİLEMEZ

Hollanda'yı "bir kaç oy için insani değerleri ayaklar altına almakla" suçlayan Erdoğan, bu ülkenin en büyük zararı Avrupa'ya ve Avrupa Birliği'ne verdiğini söyledi."Özürle bu iş geçiştirilemez" diyen Erdoğan, "Dün Bakanlar Kurulumuzdaki adımlara sıra adımlarla devam edilecek" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'DAN MERKEL'E: FARKINIZ YOK AYNISINIZ

Konuşmasında "Devletlerarası tüm sözleşmeler, AB kriterleri Hollanda yönetimi tarafından ayaklar altına alınmıştır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa ülkelerini de "Hollanda'nın bu haydutluğuna sahip çıkmakla" suçladı.

Erdoğan "Çıkmış Almanya Şansölyesi 'Hollanda'nın yanındayım' diyor. Senin ondan farkın olmadığını biliyoruz. O da atları itleriyle saldırıyor. Farklı değil, aynısınız" dedi.

ÜST DÜZEY İLİŞKİLER ASKIDA

Hollanda Cumartesi günü Türk seçmenlerle buluşmak üzere Rotterdam'a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya'nın uçağının inişlerine izin vermemişti.Kaya, iniş izninin iptal edilmesinin ardından karayoluyla Hollanda'ya geçmişti. Rotterdam'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na gitmek isteyen Kaya'ya Hollanda polisi izin vermemiş ve Türk bakan sınır dışı edilmişti.

TÜRKİYE'NİN ÖZÜR TALEBİNİ KABUL ETMEDİ

Hollanda, Türkiye'nin özür talebini kabul etmemiş ve yaşanan kriz nedeniyle Ankara'yı suçlamıştı.Bakanlar Kurulu dün Hollandalı diplomatların resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelmelerini engelleme ve üst düzey ilişkileri askıya alma kararı almıştı. Şu an izinli olan Hollanda'nın Ankara Büyükelçisinin de Türkiye'ye dönüşüne izin verilmeyeceği açıklanmıştı. Alınan kararlar kapsamında Hollanda'dan Türkiye'ye yapılacak diplomatik uçuşlara da yasak getirildi.

SREBRENİTSA'DA NE OLMUŞTU?

Yugoslavya İç Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995'deki Srebrenitsa katliamdan önce beş bin Boşnak erkek, kadın ve çocuk Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış gücü karargahına sığınmıştı.

Hollandalı askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnağı Sırplara teslim etmiş, Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp öldürmüştü. Hollanda mahkemesi katliamda 300 Boşnak'ın öldürülmesinden Hollandalı BM Barış gücü askerlerinin doğrudan sorumlu olduğuna hükmetmişti.

Birleşmiş Milletler, BM tarafından güvenli bölge ilan edilen ve Hollandalı askerlerin denetimine verilen Srebrenitsa kentinde işlenen katliamı 'soykırım' olarak niteliyor.

Hollandalı komutanın Bosna’daki rezil görüntüleri