BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,15
ALTIN 2.325,29
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan'dan 'her patron bir işçi alsın' çağrısına yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘her patron bir işçi alsın’ çağrısına TOBB’dan yanıt geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yılda 1.4 milyon işsizi iş sahibi yapmak için çalıştıkları yönündeki sözlerinin Türkiye için yeni bir sıçrama noktası olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 72’nci Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni’ne katıldı. Ankara’daki TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen törende hitap eden Erdoğan, kamu kuruluşlarına ve özel sektöre yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunarak, işçi alımı konusunda önerisini yineledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, “Yılda 1 milyon 400 bin işsizi, iş sahibi yapmak için gerekli çalışmayı yapacağız” sözlerini Türkiye için yeni bir sıçrama noktası olarak gördüğünü belirten Erdoğan, TOBB’a teşekkür etti.

TOBB'UN 1 MİLYON 400 BİN ÜYESİ VAR

Bunun çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Erdoğan, artan nüfusla beraber bakıldığında 1.5 milyon işsizin, 1 milyon 400 bin üyesi bulunan TOBB çatısı altında iş sahibi yapılmasının, hem işverenler hem de ülke için çok büyük bir dinamizmin kazanılması anlamına geleceğini söyledi. Bu gücün TOBB’da olduğuna inandığını ifade eden Erdoğan “Her üye ortalama bir işsiz alacak. Hesap bu kadar basit. Ben piyasa adamı olduğum için öyle bakıyorum olaya. Bunu başarırsınız. Bu gücün sizde olduğuna inanıyorum. Özel görüşmeler yaptığım bütün dostlarımız da ‘yaparız’ diyorlar. Bugün de Başkan’dan sinyali aldık, evelallah bu işi başaracağız demektir” diye konuştu. 

FAİZ DÜŞMELİ, İŞ DÜNYASINA KOLAYLIK SAĞLANMALI

Bunun için ekonomi bürokrasisinin iş dünyasına daha fazla kolaylık göstermesi, destek olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Özellikle finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere her fırsatta dile getirdiğim hususların daha fazla dikkate alınmasını bekliyorum. Bankacılık sektörünün reel kesime karşı tavrı zaman zaman altın yumurtlayan tavuğu kesme durumuna dönüşüyor. Böyle bir anlayış olamaz. Dolayısıyla finans sektörünün girişimcilerimizin önünü açması lazım. Bu nasıl olacak? Faizi düşürmek suretiyle olacak. Sürümden kazan. Tavukların hepsini kes, ortada birşey kalmaz. Bu adımın atılması lazım. Ekonomi sadece bir tarafın kazanacağı değil, ancak hep birlikte kazanabileceğimiz bir alandır. Sadece kendiniz kazanmaya kalkarsanız, bir süre sonra muslukların kapandığını görürsünüz.” 

TURİZMCİLERE ÇAĞRI: TURİST GETİRECEK OPERATÖRLERİMİZİ KURALIM

Turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar üzerinden turizmcilere seslenen Erdoğan, turistlerin yerinden alınması yönünde görüşlerini aktararak, “Turizmcilerimiz gelmeyen misafirlerinin yerine farklı ülkelerden daha fazlasını tesislerine çekmenin yollarını arayacak. Böylece hep birlikte Türkiye’yi daha da büyütmenin daha da ileriye götürmenin mücadelesini vereceğiz. Turizmde acaba dünyadaki operatörler buraya turist getirirler mi, gibi bir düşüncenin içinde olmaktan artık çıkmamız lazım. Turizm sektöründe olan tüm arkadaşlarıma sesleniyorum. Artık biz dünyayı kazan-kepçe anlayışıyla turizm noktasında operatörlerini kurarak, biz gidip oralardan müşteriyi alıp biz buraya getireceğiz. Bunu yapacak güçte olduğumuza inanıyorum. Sektörde bu gücü elinde tutan girişimcilerimizin olduğunu da biliyorum. Başka türlü 2023 hedeflerimize nasıl ulaşabiliriz? Başka türlü bölgemizin ve dünyanın fokur fokur kaynadığı şu dönemden nasıl güçlenerek, çıkabiliriz? Eğer böyle yapmazsak vatanımızın bütünlüğünü, milletimizin birliğini nasıl güvence altına alabiliriz?” diye konuştu.

RİTMİ DÜŞÜRECEKLERE MÜSAMAHAMIZ YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, kamu kuruluşlarına ve özel sektöre yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunarak, “Ekonomide kriz ile karşı karşıya değiliz, ama günü kurtarmaya çalışmak mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa kapılamayız. Ekonominin ritmini düşürecek tutum içine giren hiç kimseye karşı en küçük müsamahamız olamaz. Kamu kuruluşları yatırımlarını durdurmayacak. Tam tersine daha da artıracak. Özel sektörümüz yatırımlarına ara vermemeli, vermeyecek. Tam tersine yeni yatırımlar için kolları sıvayacak. Girişimcilerimiz daralan pazarları, bunlar için üzülmeyecek. Tam tersine daha büyük, daha bakir pazarlar bulmak için dünya kazan onlar kepçe dolaşacak, koşturacak” ifadelerini kullandı.