BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,09
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan flaş İmralı açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , terör sorununun çözüm sürecine ilişkin, ''Şu anda İmralı, beklentilerimize cevap verecek noktaya doğru bir defa adımlarını atıyor.

Nedir o?

Bizim şu anda gördüğümüz şey, o da silahların bırakılmasından yana bir tavrın içerisine girmiş. Çünkü bakıyor ki bu işin artık çıkışı bu'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Habertürk Televizyonu'nda canlı yayınlanan ''Teke Tek Özel'' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.   b.20130201225843.jpg

Terörle mücadeleyle ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan, dünyada terörle mücadele verenlerin bir anda netice alamadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz 10 yıldır bu mücadelenin içindeyiz. Burada yeni yeni güvenlik güçlerimizin dahi ortak müdahale, ortak mücadele süreci başladı. Orada da sıkıntılarımız vardı geçmişte. Yani istihbarat yönüyle sıkıntılarımız vardı. Ama birkaç yıldır, gerek müşterek hareket etmede, gerek istihbarat paylaşımında iyi bir noktaya geldik. Şu anda istihbarat paylaşımında herhangi bir problem yaşanmıyor. Paslaşmalar iyi olmuyordu. Burada ciddi sıkıntılar yaşıyorduk. Ama şimdi artık bunlar geride kaldı. Tabii istihbarat paylaşımında bu sıkıntılar ortadan kalkınca, şimdi operasyonlarda da gerek polisin alanında, gerek askerin alanında çok rahat müdahale edilebiliyor. Geldiğimiz noktada da şu anda özellikle kırsalda, bir defa iş ciddi manada bir ehemmiyet arz etti.

Şu anda gerek Genelkurmay Başkanım, gerek Kuvvet Komutanlarım, gerek doğuda, güneydoğuda görev yapan üst kademe, komuta kademesi, araziden çıkmıyor. Genelkurmay Başkanı operasyonu yürütürse, Kuvvet Komutanları gider de oralarda operasyon yürütürse, o zaman moral aşağıda başka oluyor. Sürekli iç içeyiz. Benimle olsun, Cumhurbaşkanımızla olsun, İçişleri Bakanımızla devamlı irtibat halindeler. Tabii bu aşağıya güven veriyor. Bunun bu süreçte artarak devam etmesi, belki 2012'de sayısal olarak operasyon fazla olmuş olabilir ama aldığımız neticeye baktığımız zaman netice almada çok başarılı olduk.''

KARŞI TARAFIN VERDİĞİ KAYIP ÇOK FAZLA   a.20130201225920.jpg

Erdoğan, yürütülen operasyonlara da değinerek, ''Kayıp itibarıyla karşı tarafın verdiği kayıp çok çok fazla. Biz bütün bunlara rağmen bunu ölçü almıyoruz, diyoruz ki öldürmenin değil, yaşatmanın peşinde olmamız lazım. Yaşatmanın peşinde olmamız için de şu anda güneydoğuda vatandaşlarımızın bize söylediği şu; 'Siz bizim umudumuzsunuz, bizi ne olur ihmal etmeyin, bırakmayın. Biz yanınızdayız, arkanızdayız'. Bizim de sizden istediğimiz tek şey var, verdiğimiz mücadelede siz de bizi yalnız bırakmayın. Nedir? Kepenkleri indirmeyin. Niye Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya giremiyor terör? Orada da benim Kürt kardeşlerim yok mu? Var. Niye? Direniyor. Aynı direnci diğerlerinin de göstermesi lazım. Mesela yatırım yapmıyor. Bu şehrin insanı yapmıyor. Bir şeyler yap, bir bedel öde...'' diye konuştu.

PKK'NIN 4 BOYUTU VAR

''Sizin gördüğünüz takvimde silahların bırakılması, örgütün sınır dışına çıkması nasıl bir takvim içerisinde gerçekleşebilir? Mesela Nevruz'da bir müjde olabilir, İmralı'dan ateşkes talimatı çıkabilir deniyor'' sözü üzerine Erdoğan, bölücü terör örgütünün 4 boyutu olduğunu, eskiden 3 dediğini şimdi 4 diyeceğini, bu boyutların İmralı, Kandil, Avrupa ve parlamento uzantısı olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, bu boyutlarla farklı farklı görüşüldüğünde kendilerine hepsinin ''İmralı ne derse biz onu yaparız'' dediğini bildirdi.

''Bunda eğer samimiyseler şu anda İmralı, beklentilerimize cevap verecek noktaya doğru bir defa adımlarını atıyor. Nedir o? Bizim şu anda gördüğümüz şey, o da silahların bırakılmasından yana bir tavrın içerisine girmiş. Çünkü bakıyor ki, bu işin artık çıkışı bu'' diyen Erdoğan, iktidar olarak yurt dışına çıkacaklar için eski hataları tekrarlamayacaklarını ve gitmeleri için ellerinden gelen bütün imkanları seferber edeceklerini ifade etti.

SİLAHLARINI GÖMSÜNLER                                    31495.jpg

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Çıksınlar ve silahlarını gömsünler. Bitsin bu iş. Çünkü bu bittiği zaman eğer benim Kürt vatandaşımı seviyorlarsa, o zaman Kürt kardeşime en büyük iyiliği bunlar yapmış olur. O zaman güvenlik güçlerimizin de operasyon süreci bitecektir. Durup dururken benim güvenlik güçlerim neden operasyon yapsın ki? Onun işi gücü operasyon değil asayişi sağlamak, teröre karşı mücadele etmek. Yurt dışı saldırılar varsa bunlara karşı mücadele etmek. Biz bunu görüyorsak benim zaten askerim de kışlasındadır, polisim de mahallindedir. Başka yere çıkmaz. Ondan sonra zaten herkes huzur içinde, hem bu ülkede mali noktada şu anda Güneydoğu'da, Doğu'da işsizlikten dem vuruyorsak işsizlik ortadan kalkar.


Şu anda mensubu olduğunuz kurumun ciddi yatırımları var. Bu yatırımlara rağmen geçenlerde geldiler, iş makinelerini yaktılar. Çalışanların tamamı bölge insanı olmasına rağmen. Yatırım, 600 milyon dolarlık bir yatırım. Bu yatırımın olduğu yere sen gel, orada iş makinelerini yak, tehditler vesaire falan... İstenen ne? Bize vergiyi vermedin. Bölgeye vergi ödüyor, bundan daha büyük vergi mi olur? Aynı şekilde bölgede başkalarının yiğitçe yatırımı var. Başka gelmek isteyen de bunları görerek gelmiyor. O zaman bölge nasıl kalkınacak? Biz buna rağmen bölgede 36 katrilyon yatırım yapmışız, altyapı, üstyapı yatırımı. Bu yatırımı teröre rağmen yapıyoruz. Demek ki terör bu bölgeden sıyrılsa yatırımcının bu bölgeye girmesiyle yatırımlar 36 değil 72'ye çıkar. O zaman batıyla yarışır hale gelir.''

BANA GÜLERDİNİZ!

Erdoğan, ''Baktığınız zaman altyapı gerçekten batıyla yarışır hale gelmiş. Terörün yoğun olmadığı kentlerde büyük gelişmeler var. Urfa'yı tanıyamadım. Gaziantep keza. Terör bir nebze gerilese orada büyük işler olacak'' sözü üzerine, ''Hiç aklınıza gelir miydi, 10 yıl önce biz sizinle böyle bir programda ben size 'Hakkari Yüksekova'ya, Şırnak'a, Cizre'ye havaalanı yapacağız' desem, siz bana o zaman gülerdiniz'' dedi.

Cizre'ye yaptıkları havalimanının açılışını gerçekleştireceklerini, Yüksekova'da da yapacaklarını, burada da iş makinelerinin yakıldığını, müteahhidin bırakıp gittiğini ve yenisiyle anlaştıklarını ifade eden Erdoğan, ''Ne yaparlarsa yapsınlar bitireceğiz. Onlar Hakkari'de yaşayan insanıma Kürt olmasına rağmen kendi insanımız gibi bakmıyor. Biz oradan milletvekili çıkaramadığımız halde, orası benim insanımdır, vatanımdır... Dolayısıyla sorumluluk mevkiinde olan bir iktidar olarak biz oraya da havaalanını yapacağız dedik ve yapıyoruz. İnşallah bu yıl sonuna kadar yetiştirmeye çalışacağız'' diye konuştu.