BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,36
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan flaş AYM kararı ve yeni anayasa yorumu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Can Dündar ile Erdem Gül’e tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bu, işin bittiği anlamına gelmez. Savcı karara itiraz edebilir. İtiraz durumunda, üst mahkeme yeni bir süreci başlatabilir. Bize de bu durumda, yargının bu işleyişini izlemek düşer” dedi.

Erdoğan, yeni anayasanın da referanduma götürülmesi halinde milletin bu işi halledeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Afrika ziyaretinde gazetecilerle sohbetinde gündeme dair açıklamalarda bulundu.

BİREYSEL BAŞVURULARDA BAĞLAYICI DEĞİL

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar her şeyin üstündedir, herkesi bağlar” diyor. Anayasa ve yasa değişikliklerinde evet bağlayıcıdır ama bireysel başvurularla ilgili olarak böyle bir şeyi öne süremezsiniz. Zaten yanlış buradan kaynaklanıyor. Bu işin Anayasa'ya bağlılıkla ilgisi yoktur. Evet ortada bir Anayasa ihlali vardır. Ama Anayasa'yı ihlal eden ben değilim. Bu Anayasa Mahkemesi'de karar merciinde olanlardır. Bu ihlali göz göre göre yapmışlardır. Birinci mahkeme karara uydu. Bu işin bittiği anlamına gelmez. Savcı itiraz edebilir. İtiraz durumunda, bir üst mahkeme yeni bir süreci başlatabilir.

SEÇİMDEN YANA DEĞİLİM

CHP bildiğiniz gibi masadan çekildi. Neymiş, başkanlık sisteminin olduğu masada olmazmış. Ol, karşı çık. Yeni Anayasa konusunda hepsi karşı çıksa dahi yola devam edilebilir. Erken seçimden yana değilim. İktidar partisi Meclis'e bir anayasa taslağı getirebilir. Çıkar veya çıkmaz. Ama 330'un yakalanması halinde, benim hiç tereddüdüm yok, millet bu işi halleder.

HEM MİLLETİN PARASINI YİYECEKSİN HEM DE İHANET EDECEKSİN

Terörle ilintili olanların dokunulmazlıklarının kaldırılması lazım. Çok sayıda fezleke var. Dokunulmazlıklar parlamentoda neticeye bağlanmalıdır. Parlamentoda bu işe evet diyecek birçok milletvekili olduğuna inanıyorum. Kimi, niçin sokağa dökmeye çalışıyor bunlar? Arkalarında PKK var. Hem milletin parasını yiyeceksin hem de ihanet edeceksin. Bu kabul edilemez.

RUSYA SİLAH HESABI VERSİN

Türkiye'nin Rusya'nın Suriye'ye aktarmış olduğu silahların hesabını vermesi lazım. Büyük ağır silahlar. Lazkuzeyinde havalimanı kurdular. 50 Rus uçağı konuşlanmış. Bizim harcadığımız (göç konusunda) 10 milyar euro işin sadece faturalı kısmı. Dışarıdan bir destek de gelmiyor. Ahmet Bey, Brüksel'e gitti, 3 milyar euro sözü verdiler; üç ay geçti, herhangi bir yardım yok.