BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,45
HABER /  MEDYA

Erdoğan'dan Fethullah Gülen sorusuna yanıt

Milliyet gazetesi yazarı Serpil Çevikcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fethullah Gülen'i ABD'den isteyeceğini yazdı.

Abone ol

Milliyet gazetesi yazarı Serpil Çevikcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesinin istenip istenmeyeceği yönündeki soruya verdiği yanıtı köşesine taşıdı.

“Gülen’in iadesi için ABD Başkanı Obama’ya mektup yazmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, “Ben zaten bu konuyu kendisiyle daha önce görüştüm” diye cevapladığını yazdı. Serpil Çevikcan, Erdoğan'ın, “Yeni bir girişiminiz olur mu?” sorusuna ise “Vakti zamanı gelince o da olur” yanıtını verdiğini belirtti.

Serpil Çevikcan'ın 'Erdoğan: Vakti gelince o da olur' başlıklı yazısı şöyle:

OBAMA'YA MEKTUP YAZACAK MISINIZ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paralel yapıya dönük olarak dozu uzunca bir süredir azalmayan sert ifadelerini dünkü törende de dinledik. 14 Aralık operasyonunun ardından, Erdoğan’ın hemen her konuşmasında bu konu genişçe yer tutuyor.

Konu, Fethullah Gülen hakkında, kırmızı bülten sürecini de barındıran yakalama kararı çıkmış olması nedeniyle de çok güncel.

Bu nedenle, törenin ardından verilen resepsiyonda, ödül alan bilim insanları ve konuklarla sohbet ederken tokalaştığımız Erdoğan’la bir meklektaşımızın esprisiyle başlayan diyaloğun konusu da bu oldu.

Törende verdiği mesajların üzerine soru yanıtlamak istemediği belli olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fethullah Gülen’in iadesi için ABD Başkanı Obama’ya mektup yazmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Ben zaten bu konuyu kendisiyle daha önce görüştüm” yanıtını verdi.

İSTİHBARAT KURUMLARI ORTAK ÇALIŞACAK

Nitekim, benim de takip ettiğim, Galler’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde Erdoğan’ın Obama ile yaptığı baş başa görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri Gülen’in iadesi meselesi olmuştu. Erdoğan, o yolculuk dönüşünde, sorularımızı yanıtlarken, iki ülkenin istihbarat kurumlarının bu konuda çalışma yapacağını açıklamıştı.

Ardından, BM Zirvesi’nde de Erdoğan ile Obama bir araya gelmiş ve konunun ele alındığı iddiası da kamuoyuna yansımış, ancak doğrulanmamıştı.

Dünkü sohbet sırasında, Obama’yı kastederek, “Yeni bir girişimiz olur mu?” sorusunu yönelttiğimiz Erdoğan, “Vakti zamanı gelince o da olur” yanıtını verdi. “Yakın zamanda olur mu?” ısrarı üzerine de, “Şimdi konuşturmayın beni” dedikten sonra, “Vakti saati gelince o da olur” ifadesini yineledi.
ABD’nin, Gülen konusunda Türkiye’nin yaklaşımına ne oranda destek verdiğine ilişkin soru işaretleri bir hayli fazla.

OBAMA'YA HATIRLATACAK

Ancak uluslararası boyutu da olan bir adli süreci ifade eden iade ya da deport konusunda hem Erdoğan’ın hem de hükümetin keskin tutumu ortada.

Şu anda hukuki ve diplomatik kuralları belli, ancak uzun bir prosedür yürütülüyor. Bize verdiği yanıttan anlıyoruz ki Erdoğan, bu süreç yürürken, gerekli gördüğü zaman konunun Türkiye için önemini Obama ve ABD yönetimine yeniden hatırlatacak.