BIST 9.055
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.292,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan BM'ye insanlık dersi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Güvenlik Konseyi'nin yapısını eleştirdi. Erdoğan, BM'nin reforme edilmesi gerektiğini söylerken Suriye ve Irak'ta ölümlerin devam ettiğini kaydetti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörün kıskacındaki kadın çocuk ve gençlerin Suriye ve Irak'ta öldürülmeye devam ettiğini söyledi. AB ülkelerinde Suriyeli mültecilerin insanlık dışı muameleyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Erdoğan, Güvenlik Konseyi'nin yapısını eleştirdi, Birleşmiş Milletlerin reforme edilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuştu. Dünyanın bilimde ve sanatta parlak bir tablo sunsa da bu tablonun bir de utanç verici yüzü olduğunu söyleyen Erdoğan, Suriye ve Irak'ta kadın, çocuk

ve gençlerin ölmeye devam ettiğini ifade etti. Erdoğan, BM'nin yapısını eleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: 

"Suriye'de, Irak'ta terörün kıskacında inleyen birçok ülkede yüzbinlerce kadın çocuk ve genç öldürülmeye devam ediliyor. Ölüm ve zulümden kaçan mülteciler Avrupa şehirlerinde aşağılayıcı muamelelerle karşı karşıya kalıyor. DEAŞ, El Nusra, YPG ve PKK gibi terör unsurları bölgedeki eylemlerini sürdürüyor.

DÜNYANIN UTANÇ VEREN TABLOSU

Dünyanın birçok ülkesinde insanlar açlık ve sefaletle boğuşuyor. Utanç verici bir tablosur. Daha da acısı bu krizlerin çoğu kolayca çözülebilecek mahiyette. Gelecek nesillerin huzuru, refahı ve güvenliği bugünden atacağımız adımlara bağlı. Zaman sorunların üzerine kararlılıkla gitmek zamanıdır.

'NİYE TÜRKİYE'YE GELDİNİZ DEMİYORUZ'

Suriye'de 12 milyon insan yerini yurdunu kaybetti. 2 milyon 700 bini benim ülkemde. Evimizde misafir ediyoruz. Niye Türkiye'ye geldiniz demiyoruz. Kapılarımızı kapatmadık, Zira bombalardan kaçan bu insanlara karşı bizler insani ve vicdani görevimizi yaptık. Devam edeceğiz. Dünya, Batı almayabilir, ama biz alacağız. Çünkü insanız. Öyleyse bu felaket karşısında kapılarımızı açmak durumundayız.

'AB VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMADI'

Suriye halkı katil ve terörist bir iktidarın pençesinde tükeniyor. Bu süreçte uluslararası toplum insani değerler sınavında sınıfta kaldı. Şu ana kadar bizim faturalı olarak yaptığımız harcama 12 buçuk milyar dolardır. STK'lar, belediyelerin yaptığı harcamalar bir o kadar. Toplamda 25 milyar dolar harcama yapıldı. Peki dünyadan bize ne geldi? Çatısı altında bulunduğumuz BM'den gelen destek 525 milyon dolar. Başka herhangi bir şey yok. Avrupa Birliği de verdiği sözleri tutamadı. UNICEF'e 178 milyon dolar gönderdiler, o kadar. Fakat Türkiye'ye gelen yardım söz konusu değildir.

Türkiye'deki kentlerde misafir ettiğimiz insanlarla ilgili desteğimiz sürecek. AB olmak üzere bize katkı sözü verenler sözlerini yerine getirmediler. Aynı şekilde BM de verilen sözlerini yerine getirsin. Bu Genel Kurul bu sesi tüm dünyaya duyurma bakımından da çok önemlidir.

ULUSLARARASI TOPLUMUN FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARA BORCU

Filistin halkına iki devletli çözüm temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan her bir Filistinli için bir huzur kaynağı olacak hür bir Filistin’de yaşama imkanı tanınması, uluslararası toplumun Filistinli çocuklara bir borcudur. 

BM'NİN YAPISINA SERT ELEŞTİRİ

Güvenlik Konseyi'ni, temsil niteliği güçlendirilmiş, daha demokratik, adil, şeffaf ve etkin kılacak kapsamlı bir reform üzerinde mümkün olan en geniş uzlaşmayı sağlamalıyız. Birleşmiş Milletlerin reforme edilmesi gerekir. Özellikle barışı koruma ve inşa faaliyetlerinin daha etkin hale getirilmesi konusunda Genel Sekreter Ban Ki-mun önderliğinde atılan adımları takdirle karşılıyoruz. Bununla birlikte uluslararası barış ve güvenliğin temininden sorumlu ana organ olan BM Güvenlik Konseyi reforme edilmekçe bu çabaların tam manasıyla amacına ulaşamayacağı açıktır. İşte bu sebeple, 'Dünya 5'ten büyüktür" gerçeğini her fırsatta, uluslararası kamuoyuna hatırlatıyoruz hatırlatıyorum."