BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.416,63
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Arnavutluk'ta terör açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunduğu Arnavutluk'ta mevkidaşı Bujar Nishani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaret için bulunduğu Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, Cumhurbaşkanı Bujar Nishani ile heyetler arası görüşmelerde bulundu.

İki cumhurbaşkanı anlaşmaların imza töreni sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmadaki ülke arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Nişani'yle çok çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizi askeri, siyasi, ticari, ekonomik, kültürel, tarihi tüm boyutlarıyla ele aldık. Bir NATO üyesi olarak Arnavutluk’un NATO’ya girişi sürecinde Arnavutluk’u desteklemek suretiyle önemli bir fonksiyon üstlendik şimdi NATO’da birlikteyiz. Bu konuda, askeri eğitim öğretim noktasında birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Siyasi noktada da uluslararası kurumlarda birlikteliğimizi güçlendirerek devam ettirme noktasındayız. Bu vesileyle bir şeyi de burada ifade etmem gerekiyor; Türkiye ve Arnavutluk arasındaki bu dayanışma birliktelik çok büyük önem ifade ediyor. Özellikle ekonomik alanda da şu anda 430 milyon dolar civarında bir ticaret hacmine sahibiz. Stratejik yüksek düzeyli konseyi temenni ederim ki başbakanlarımız bir araya gelmek suretiyle hemen imzaları atar ve bununla birlikte yeni bir sıçrama dönemini yakalarız.. Yine bu arada Arnavutluk’un abye girişiyle ilgili şu anda gelinen mesafenin bir an önce sonuçlanması bizim de memnuniyetle takip ettiğimiz bir süreçtir. Bunlar Arnavutluk için de bir sıçramayı da getirecek ve bir gümrük birliği üyesi ülke olarak da inanıyorum ki aramızdaki ticaret hacmi de süratle ilerlemeye başlayacak.

Temennim şudur; Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşmalıdır. Yapı itibariyle bu irade her iki ülkede de mevcut. Ekonomik işbirliğimiz sadece ticaretle sınırlı değil. Yatırırım noktasında da Türk girişimcilerinin Arnavutluk’taki toplam yatırımın tutarı 2.7 milyar dolar. Temennim odur ki önümüzdeki dönemde gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımlar alanında ciddi yatırımlar atarız. Ülkemiz son 12 yılda ekonomide alt yapısıyla üst yapısıyla çok ciddi bir sıçramayı yakaladı.”

YATIRIMLARI TEK TEK ANLATTI 

Cumhurbaşkanı burada Türkiye’deki yatırımlardan da bahsetti Erdoğan:

“Yıllık kapasitesi 150 milyon yolcu olan 3. havalimanının inşaatı hızla devam ediyor. Boğazın altından geçen Marmaray’ı bitirdik. 18 ayda buradan geçen yolcu miktarı 73 milyon. Önümüzdeki yıl denizin altından bir tünel daha yapıyoruz buradan otomobiller geçecek. İki katlı bir geçiş. İnşaatı hızla devam ediyor. Boğazın üzerinde 3. Köprü yapılıyor. 3 milyar Euro yatırım bedeli olan bir yatırım. Dünyanın en geniş köprülerinden biri, 4 gidiş 4 geliş, ortasından da hızlı tren geçecek. Buna benzer yatırımlarla alt yapı ve üst yapılarla özgüven sahibi bir Türkiye haline 12 yılda geldik. Bütün bu alanlardaki bilgi ve birikimimizi Arnavut kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız” dedi.

TERÖRDEN ÇOK ÇEKTİK

Balkanlardaki son dönemdeki gerginliklere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Balkanlarda barış ortamını zedeleme gayreti içerisinde olanlar var. Balkanların barış refah ve istikrarına biz de çok önem veriyoruz. Özellikle Makedonya’da devam eden gerginliklerin diyalogla çözümlenmesini ve Ohri anlaşmasıyla sağlanmış barışın zarar görmemesini temenni ediyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz ve şu an da hala 30 yıldır süren terörle mücadele sürecimiz devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Aynı bedeli balkanlarda, dünyanın değişik yerlerinde, kim olursa olsun böyle bir bedeli ödemelerini istemiyoruz. Terörün kazananı kaybedeni bunu ayırt edemesiniz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi. Özellikle şu anda Suriye’de Irak’ta yaşanan konular gündemimizin değişmezleri arasında. 2 milyon insan bizim ülkemizde. Bunların 1 milyon 700 bin’i Suriye’de, 300 bin’i Irak’ta yaptığımız harcama 5 milyar 600 milyon dolar. Çadır kentlerde olanların dışında ülkemizin değişik şehirlerinde yaşayanlar var. Biz bunun sancısını bedelini çok çektik hala da ödüyoruz dostlarımızın aynı şekilde bu tür bedeli ödemesini istemiyoruz.”

Uluslararası boyuttaki göçmen sorununa dikkat çeken Cumhurbaşkanı şunları kaydetti:

“Akdeniz’de Ege’de göçmenlerin botlarda balıkçı teknelerinde batarak ölmelerine hep birlikte şahit oluyoruz ve ne yazık ki bunlara karşı AB’nin takındığı tavır ortada. AB’de müzakereci bir ülkenin cumhurbaşkanı olarak konuşuyorum. Canımız yandığı için söylüyorum. Fakir evsiz yurtsuz insanlara karşı duyarsız mı kalalım? Bu insanlara karşı bir çözüm üretmek gelişmiş ülkelerin sırtında bir borç değil mi biz diyoruz ki herkes boynunun borcu yerine getirmeli. İki ülke arasında güvenlik anlaşmasının imzalanmasını çok önemsiyorum.”

Arnavutluk’taki Türkiye’nin yapımını üstlendiği eserlere de değinen Cumhurbaşkanı: “Bugün benim için ayrıca anlamlı bir gün. Temel atma törenini gerçekleştireceğimiz Tiran Namazgah Camii’ni bir an evvel tamamlayarak Arnavut kardeşlerimize hediye etmek istiyorum.

Hemen yanında yer alacak “Bir arada yaşama müzesi” Arnavutluk’taki hoş görünün de bir nişanesi olacaktır. TİKA tarafından yeniden inşa edilen tarihi Preze Kale Camii’nin ortak -kültürel mirasının bir abidesi, olarak açılışını yapmaktan da mutluyuz.” dedi.