BIST 8.753
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.240,39
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Afrika ülkelerine 'paralel örgüt' uyarısı!

Ekvator Ginesi'nde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde konuştu.

Abone ol

Ekvator Ginesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Afrika'ya Ebola salgını ile mücadele için 5 milyon dolarlık ilave ek kaynak ayırdığını açıkladı. Erdoğan, Afrikalılara ''paralel yapı'' uyarısı da yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Ebola salgınıyla mücadele için Afrikalı dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığını açıklamak istiyorum'' şeklinde konuştu.

AYNI GEMİNİN YOLCULARIYIZ

Konuşmasında Osmanlı ve Selçuklu'dan örnekler de veren Erdoğan, ''Biz kendimizi Afrika ile aynı geminin yolcuları olarak hissettik. Çıkar odaklı bakanlardan olmadık'' dedi.
Cumhurbaşkanı, konuşmasında ''paralel yapı'' iddialarını hatırlatarak Afrika ülkelerini uyardı.

efb9a36c-0742-4187-b944-7c59b3f701aa.jpg

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

''Afrika her zaman Türkiye için dostlarının, kardeşlerinin toprağı olmuştur. Türkiye son bin yıl içinde Osmanlı ve Selçuklu devleti gibi iki büyük devlete sahip olmuştur. Biz kendimizi Afrika ile aynı geminin yolcuları olarak hissettik. Çıkar odaklı bakanlardan olmadık.

İnsani vicdani nazarla yaklaştık. Afrika'nın başarılarını da kendi başarımız olarak gördük bununla iftihar ettik. Türkiye Afrika'da çok yönlü bir politika izliyor. Enerji ve ulaştırma gibi konularda daha derin işbirliğine hazırız. Afrika'daki yatırımlarımızın toplamı 6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin Ebola salgınıyla mücadele için Afrikalı dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığını açıklamak istiyorum.

AFRİKALILARA 'PARALEL' UYARISI

Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz.

Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu vurgulamak isterim.''