BIST 9.087
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan AB'ye Suriyeli mülteci tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa'ya çarpıcı sayılar vererek tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2.2 milyon Suriyeliyi ağırladıklarını buna karşın AB'nin 250 bine yakın mülteci kabul ettiğini belirterek külfetin paylaşılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika'da düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Toplantısı'nda konuştu:

BELÇİKA İLE 1 TRİLYON DOLAR HEDEFİ

Türkiye'nin 13 yılda katettiği mesafe ve başarı öyküsü birçok ülkeye örnek teşkil ediyor. İki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerini önemsiyoruz. İki ülkenin ticaret hacmini 7 milyar dolar seviyesine çıkardık. 2023 yılında 1 trilyon dolar ticaret hacmi hedefi koymuş bulunuyoruz. Dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldik. 2023 yılında 25 bin dolarlık milli gelire ulaşmayı hedefliyoruz.

MÜLTECİLERE 7.5 MİLYAR DOLAR HARCAMA

2.2 milyon Suriyeliye ayrım gözetmeksizin bakıyoruz. Avrupa'nın tamamında mülteci sayısı 250 bin bile değil. Şu ana kadar yapılan harcama 7.5 milyar dolardır.  Biz sınırlarımıza gelmiş dayanmış olan mültecileri geri göndermek suretiyle varil bombalarına teslim edemezdik.

KÜLFET PAYLAŞIMI BEKLİYORUZ

Dünyadan gelen destek sadece 417 milyon dolar. Sadece Akdeniz'den topladığımız mülteci sayısı 60 bini buldu. Türkiye'nin sergilediği bu tutum tüm Avrupa'ya örnek olmalıdır. Biz Avrupa'dan ve uluslararası toplumdan bir külfet paylaşımı bekliyoruz.

Bu tablo sürdürülebilir değil. Biz Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa'dan gerçek anlamda külfet paylaşımı bekliyoruz.

Tüm sorunlara rağmen istikrarıyla ülkemiz çekim merkezi haline gelmiştir. En büyük zenginliği insanıdır, cesur müteşebbisleridir.