BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan ABD-Kuzey Kore krizine ilişkin ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD ile Kuzey Kore arasındaki krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilimle ilgili, "Temenni ederiz  ki Amerika-Kuzey Kore arasındaki bu tehditler, adeta bir vuruşmaya dönüşmez ve  bu, dünyada sadece ikisi arasında kalmayabilir. Daha farklı bir tehdit sürecini  de başlatabilir. Burada bir politik neticeye dönüşmek suretiyle noktalanır diye temenni ediyorum" dedi.

Erdoğan, cuma namazını kıldığı Hazreti Ali Camisi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Alman heyetinin 8 Eylül'de Konya’ya yapacağı ziyarete ilişkin soru üzerine Erdoğan, Almanlar'ın bu talebine NATO ile görüşerek olumlu bir yaklaşım sergilediklerini söyledi.

Erdoğan, "Bu tabii bir İncirlik olayı değil, daha farklı bir olay. Bu çerçevede şu anda gerek başta Milli Savunma Bakanlığımız olmak üzere Dışişleri Bakanlığımız bu süreci yönetiyorlar. Şu anda da olumlu istikamette devam ediyor." dedi.

ABD KUZEY KORE GERGİNLİGİ

Bir gazetecinin, son dönemde ABD ve Kuzey Kore arasında yaşanan gerginliğin uluslararası piyasaları etkilediğini ifade ederek, Türkiye'de bu konuda ne tür gelişmeler beklediğini sorması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Doğrusu ben bizim piyasalarımızı etkileyeceğine hiç ihtimal vermiyorum ancak nükleer silahlanmanın sürekli karşısında olduğunu söyleyenlerin burada nükleer silahlanmayla birbirlerini tehdit eder hale gelmesi düşündürücüdür. Biz işin bu yanından genel bir perspektifle bakarsak, yani gelişmemiş ülkelere veya zayıf ülkelere nükleer silahlanmada fırsat tanımayanlar, gücü ellerine alınca bu nükleer silahı acımasızca kullanmanın da gayreti içerisinde oluyorlar. Bu da benim objektif bakışımdır. Yani senin olsun ama bir diğerinin olmasın, bunu anlamak mümkün değil. Şu anda dünyada yaklaşık 16 ülke, nükleer silahlanmada ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Bunların içerisinde 3 ülke var ki bunların şu anda nükleer silahlanmada ciddi bir gücü var. Temenni ederiz ki Amerika-Kuzey Kore arasındaki bu tehditler, adeta bir vuruşmaya dönüşmez ve bu, dünyada sadece ikisi arasında kalmayabilir. Daha farklı bir tehdit sürecini de başlatabilir. Burada bir politik neticeye dönüşmek suretiyle noktalanır diye temenni ediyorum."

İDLİB İÇİN RUSYA VE İRAN İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Erdoğan, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki hareketlilik ve İdlib'teki çatışmasızlık bölgesinde yaşananlarla ilgili değerlendirmelerinin sorulması üzerine de Cilvegözü ile ilgili insani yardım konusunda hep başı çektiklerini kaydetti.

İnsani yardım konusunda düşüncelerinin hep aynı olduğunun altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ancak insani yardım konusu ne yazık ki insani yardımdan çıkıp adeta bir silahlanma sürecine girdi. Şu anda biz insani yardıma yine varız. O noktada Cilvegözü'nü açık tutacağız ama bunlar gıdadır, ilaçtır, giyim vesaire bunlarda... Fakat iş silah gibi vesaire, bu tür şeylere dönerse, buna tabii bizim yol vermemiz, müsaade etmemiz mümkün değil. İdlib'te ise görüşmelerimiz devam ediyor. Özellikle Milli İstihbarat Teşkilatımız bu konuda gerek Rusya ile bu görüşmelerini sürdürüyor. Bu arada yine İran'la görüşmeler yapılıyor ve İdlib'le ilgili de Moskova görüşmeleri olumlu bir şekilde cereyan etti. Öyle zannediyorum ki Moskova görüşmeleri eğer uygulamada ki Astana filan biliyorsunuz bunlar bunun içinde, güvenli bölge vesaire bunlar da bu değerlendirmenin içinde yer alması halinde İdlib'i süratle çözüme kavuşturacağız diye düşünüyorum."

Bu arada, cami çıkışında kendisine yoğun sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla selamlaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.