BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.246,95
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'a muhalefetten seçim bildirgesi tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'nin seçim bildirgesini 'bizzat okuduğunu, kendi kanaatlerini ifade ettiği' açıklamasının ardından muhalefet partilerinden tepki geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Başkanlık sistemi üzerine detaylı bir görüşme yaptıklarını söyleyerek, "Başbakanla konuştuk, bizzat kaleme aldı ben de okudum" demesinin ardından, muhalefetten Erdoğan'a tepki yağdı.

Erdoğan, Doğu Avrupa temasları kapsamında Slovenya'ya hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Başkanlık sisteminin AK Parti seçim bildirgesine resmen yazılacağını da ilk kez açıkladı.

MUHALEFETTEN ERDOĞAN'A 'SEÇİM BİLDİRGESİ' ELEŞTİRİSİ

Muhalefetten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim bildirgesi üzerine yaptığı açıklamalara tepki geldi. Hürriyet'in derlediği tepkilerde CHP'den Gürsel Takin, MHP'den Oktay Vural, HDP'den ise PErvin Buldan konuya ilişkin değerlendirme yaptı.

GÜRSEL TEKİN: MHP VE HDP DE GÖNDERSİN

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Sayın Cumhurbaşkanı, sağ olsun, zaten meydanlarda CHP için sürekli 400 vekil istiyor. Bu durumda, elbette kendisine seçim bildirgemizi göndereceğiz. MHP ve HDP de göndersin. Bakalım testi geçebilecek miyiz?" dedi.

"BU KADAR TARAFSIZ BİR CUMHURBAŞKANI..."

Tekin, şöyle devam etti;

"Bu kadar tarafsız bir cumhurbaşkanı var. Madem seçim bildirgelerini istiyor. Bu hafta içinde göndeririz. HDP ve MHP de gönderirler. İnşallah testi geçeriz. Ekleme yapar mı, yapmaz mı onu da görürüz. Zaten Sayın Erdoğan çıktığı her mitingde 400 vekil istiyor. CHP için 400 vekil istiyor. Elbette kendisinin bu nezaketini, bu çabasını karşılıksız bırakmayız. Biz de seçim bildirgemizi kendisine göndeririz".

gursel-tekin.20150330120632.jpg
OKTAY VURAL: CUMHURBAŞKANI DEĞİL AKP'NİN BAŞKANI

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Biz Cumhurbaşkanı'na seçim sonuçlarını göndereceğiz" derken, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Erdoğan'ın sözlerine "Cumhurbaşkanı değil, AKP'nin başkanı" diyerek tepki gösterdi.

oktay-vural-mhp-kurultay.20150330120750.jpg

MHP'Lİ VURAL: TÜRKİYE'DE CUMHURBAŞKANI BOŞLUĞU VAR...

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "kendisini Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olmadığını ortaya koydu" diyerek Erdoğan'a tepki gösterdi.

Vural, şöyle konuştu;

"Millet ona Cumhurbaşkanı ol dedi. O parti yönetiyor, seçim yönetiyor. Cumhurbaşkanı olurken Anayasa'ya bağlı kalacağına namusu ve şerefi üzerine yemin etmişti. Hem Anayasa'ya aykırı davrandığını, hem de namus ve şerefi üzerine yeminine sadık kalmadığını ortaya koymuştur."
Vural, "Türkiye'de bir cumhurbaşkanı boşluğu bulunduğunu" da vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı maalesef Cumhurbaşkanı sıfatıyla görevinin yapamamaktadır. Bir Cumhurbaşkanı'nın, bir partinin seçim beyannamesi üzerinde çalışma yapması kendisinin hala AKP Genel Başkanı sıfatını taşıdığını ortaya koyuyor. seçim kampanyasını da bizzat kendisi sürdürüyor. Namus ve şeref yeminine sadık kalmayan birinin milletle, değerlerle, hukukla irtibatı kesilmiş demektir."

"KENDİSİNİ SEÇENLERİN İRADESİNİ BİLE HİÇE SAYIYOR"

Vural, "Biz Cumhurbaşkanı'na seçim beyannamesini değil inşallah seçim sonuçlarını göndereceğiz. Kendisini seçenlerin iradesini bile hiçe sayıyor. Kendisi Cumhurbaşkanı olarak seçilmişti. Ama genel başkan gibi davranıyor. Milletvekili adaylarını belirliyor, seçim beyannamesini hazırlıyor. Bu davranışları, Türkiye'de istikrarsızlığın ve güvensizliğin kaynağı olmuştur" dedi.

pervin-buldan.jpeg

PERVİN BULDAN: "CUMHURBAŞKANI GİBİ DEĞİL, AKP BAŞKANI GİBİ DAVRANIYOR"


HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı'nın hiç bir zaman tarafsız olmadığını belirterek şöyle konuştu;

"Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli AKP'nin başkanlığını yapan bir konumda, durumda oldu. Biz hep Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerektiği görüşlerimizi ifade ettik ama bugün ne yazık ki Cumhurbaşkanı, AKP'nin Başkanı olarak davranıyor. Seçim beyannamesine başkanlığı yazdırıp, görüş ifade etmesi taraflılığının göstergesidir".

Buldan, seçim beyannamelerini Cumhurbaşkanına gönderip göndermeyecekleri sorusuna ise; "Biz taraflı biri olduğu için kendisine seçim beyannamemizi göndermeyiz. Biz halkımıza dayanarak onların talepleri doğrultusunda seçim beyannamemizi yazıyoruz. Tek bir insanın dudağından çıkacak kelimeler doğrultusunda yazmıyoruz" dedi.

erdogan--kopya.20150330121028.jpg 

ERDOĞAN SEÇİM BİLDİRGESİNE İLİŞKİN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan'ın Başkanlık sistemine ilişkin, Atatürk Havalimanı'nda şu açıklamaları yapmıştı:

"Ben Başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarımızı başbakanlığımdan çok önce daha belediye başkanlığım dönemide dile getirmiş, bu konuyu siyasetçi olarak hep gündemde tutmuş bir insanım. Dünyanın neresinde başkanlık yada yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa bir arı marifetiyle faydalı olanları alır kendi sistemimizi ortaya koyarız demişimdir.

GÜÇLÜ DEVLET GELENEĞİ

Biz kendi sistemimizi kurma kabileyetine sahip bir ülkeyiz. Biz devletçik yada kabile devleti değiliz. Güçlü bir devlet geleneğine sahibiz. Bunu çok net söylemek durumundayız.

Biz Sayın Başbakan'la konuştuk. Sayın Başbakan da bizzat kaleme aldığı sisteme yönelik anlayışını dile getirdi. Ben de kanaatlerimi dile getirdim. Başbakanla konuştuk, bizzat kaleme aldı ben de okudum. Seçim bildirgesinin içine başkanlıkla ilgili eklemeleri yapacaklar.

Şahsen benim için olumlu bir gelişme. Niye derseniz?

Türkiye'nin artık patinaj dönemin aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor. Parlementer sistem adeta bizi tıkamıştır. Bir sıçramalarımızı yapmak suretiyle muhasır medeniyetlerin üstüne çıkmamız lazım. Yerli olurken dünyadaki sistemlerden faydalanmayacaksınız diye bir şey var mı?

"KİM YAPTI O AÇIKLAMAYI BİLMİYORUM"

Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın geçen hafta Başkanlık Sistemi'yle ilgili 'Alaturka-Alafranga' benzetmesinin sorulunca "Kim yaptı o açıklamayı bilmiyorum!" dedi.