BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'a hakaret karikatürü ders kitaplarına girdi!

Erdoğan'a hakaret içeren ve Almanya’daki bir gazetede yayınlanan karikatürün okullardaki yardımcı ders kitaplarında yer alması iki ülke arasında krize konu oldu...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren ve Almanya’daki bir gazetede yayınlanan karikatüre, Baden Württemberg Eyaleti'ndeki yardımcı ders kitaplarında yer verilmesi, yani karikatürün resmiyet içeren bir okul kitabında yer alması, Türkiye ile Almanya arasında bir karikatür krizi yaşandığı görüntüsüne neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı, bugün yazılı açıklama yaparak gösterdiği tepki ile yetinmedi. Almanya’nan Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dışişleri Bakanlığına davet edildi. Büyükelçi’yi davet eden isim ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru oldu.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün öğlene doğru yapılan açıklamada, Almanya’da Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung adlı gazetede Kasım 2011’de yayımlanan karikatürün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya’da yaşayan Türk toplumuna hakaret içerdiği belirtildi. Açıklamada, karikatürün Almanya’da yaşayan Türklerin uyum sorunları öne sürülerek bu defa Baden Württemberg Eyaleti’ndeki (B-W) yerel yardımcı ders kitaplarında yer verilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Irkçılığın yansıması

"Bu tür bir karikatürün yardımcı ders kitaplarında da kullanılması, Almanya'da maalesef artmakta olan ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının bir yansımasıdır. Özgürlük kisvesi altında gerçekleştirilen, kişilik haklarının ihlalinin yanısıra toplumsal nefret, yabancı düşmanlığı ve islamofobiyi körükleyen bu tür girişimlerin demokrasilerde yeri yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Almanya'da yaşayan vatandaşlarımıza hakaret içeren bir karikatüre bir ders kitabında yer verilmesini hiçbir şekilde mazur görmüyor ve şiddetle kınıyoruz. Almanya'da yaşayan başta Türk vatandaşları olmak üzere tüm Müslümanların uyum ve katılım süreçlerine hizmet etmeyen, bu süreçlerin önündeki en önemli engeli oluşturan, Almanya'daki Türkler ve Müslümanlar arasında dışlanmışlık hissi yaratarak entegrasyon politikalarındaki başarısızlığın gerçek nedenini teşkil eden bu ve benzer tarzdaki uygulamaların bir an evvel düzeltilmesini umuyor, kabulü imkansız bu tür durumların tekrarlanmaması için Alman makamlarının gerekli hassasiyeti göstermesini ivedilikle bekliyoruz."

Büyükelçi bakanlığa davet edildi

Dışişleri Bakanlığı, tepkisini göstermek için bu açıklama ile de yetinmedi. Almanya'nın Ankara  Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dışişleri Bakanlığına davet edildi. Alman Büyükelçi ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru görüştü. Koru, Türkiye’nin tepkisini büyükelçiye net dille ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Murat Esenli de, bugün Ankara'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi  Direktörü Hans-Dieter Lucas ile görüştü. Bu görüşmede de, Ankara’nın karikatür rahatsızlığı ve bunun düzeltilmesi hassasiyeti iletildi.

İşte Almanya ile kriz konusu olan o karikatür:

Almanya’ya karikatür notası!