BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  SEÇİM

Erdoğan yeni Başbakan'ı seçerken ters köşe yapacak!

Erdoğan'dan yeni Başbakan kim olacak sorusuna yanıt arayan Sabah yazarı Mahmut Övür çarpıcı kulisler paylaştığı yazısında hem yeni isimler verdi hem de Erdoğan'ın aklındaki profili yazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmen aday olması ile Erdoğan sonrası "AK Parti Genel Başakanı ve yeni Başbakan kim olacak?" sorusu gündemde daha geniş yer bulmaya başladı. Kulislerde konuşulanları köşesinde paylaşan Sabah si yazarı Mahmut Övür Erdoğan'ın aklındaki Başbakan ve Parti Başkanı profilini yazdı.

BAŞBAKAN ÇOK BİLİNEN BİR İSİM OLMAYACAK

Yeni Başbakan'ın üç dönem kuralına uygun isimlerden biri olacağını iddia eden Mahmut Övür "Erdoğan'ın "devlet başkanı" pozisyonuyla uyumlu çalışabilecek isimler"e dikkat çekti. Düşük profilli bir Başbakan tercihinin öne çıktığını kaydeden Övür bir AK Parti'linin sözlerini aktardı:

"Sanıyorum kimse cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçtiğinin farkında değil. Bu da yarı başkanlığa gidiş demek. Bu yüzden başbakanın çok bilinen bir isim olması gerekmiyor. Fransa'da başbakan kim, bilen var mı?"

İşte Övür'ün yazısındaki ilgili bölüm:

ERDOĞAN TEK BİR İSİM BİLE SÖYLEMİŞ DEĞİL

Ankara'da nereye gitsem aynı konu konuşuluyor: Başbakan veya parti genel başkanı kim olacak? Kulislerde o kadar farklı bilgi dolaşıyor ki inanılacak gibi değil. Bunlar büyük oranda medyada da yer alıyor. Oysa ortada Başbakan'ın yakın çalışma arkadaşlarıyla bile konuştuğu tek isim yok. Olamaz da deniyor çünkü AK Partililere göre, Başbakan Erdoğan şimdi değil, geçmişte de tartışır, istişare eder ama son dakikaya kadar isim vermez.

İSMİ GEÇENLER SADECE YORUM

Hele cumhurbaşkanlığı gibi kritik ve önemli bir seçime giderken... Bu yüzden yazılan ve konuşulanların hiçbiri yorumdan öteye geçmiyor. Örneğin aralarında Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay ve Binali Yıldırım gibi üç dönemi dolduran AK Parti'nin önemli isimleriyle ilgili konuşulan ve yazılanlar...

GENEL BAŞKAN VE BAŞBAKAN AYNI KİŞİ OLACAK

Bu isimlerden kimi başbakanlığa kimi de genel başkanlığa uygun görülüyor. Oysa Başbakan Erdoğan, hem üç dönemden vazgeçmeyeceğini hem de eşbaşkanlık yani genel başkanlıkla başbakanlığın ayrı olmasından yana olmadığını birkaç kez açıkladı.

Bu da AK Parti'de başbakan ve genel başkanın aynı kişi olacağını gösteriyor. Ve o kişi partiyi erken veya zamanında yapılacak genel seçime götürecek.

FRANSA'DA KİM BAŞBAKAN BİLEN VAR MI?

Dahası bu isim, üç dönemi dolduranlardan biri olmayacak. Gözler bu yüzden milletvekili olan ve Başbakan Erdoğan'ın "devlet başkanı" pozisyonuyla uyumlu çalışabilecek isimlere çevriliyor.
Onların sayısı fazla olsa da kamuoyunda çok tanınanı yok. Bunun risk olmayacağını bir AK Partili şöyle anlatıyor: "Sanıyorum kimse cumhurbaşkanını ilk kez halkın seçtiğinin farkında değil. Bu da yarı başkanlığa gidiş demek. Bu yüzden başbakanın çok bilinen bir isim olması gerekmiyor. Fransa'da başbakan kim, bilen var mı?"

EMRULLAH İŞLER, MUSTAFA ŞENTOP, MEHMET MÜEZZİNOĞLU...

Bu profile uyan ve kulislerde adı az çok konuşulan birkaç sürpriz isimden söz ediliyor:
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Devlet Bakanı Emrullah İşler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop gibi...

Aslında kimin hangi göreve ne zaman geleceği, AK Parti'nin nasıl yeniden yapılandırılacağı cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ve oy oranıyla da yakından ilgili. İlk tur geçilmediğinde başka, yüzde 54'lük bir oy aranı yakalandığında başka bir formül devreye girebilir.

Hatta bu oy oranı, Cumhurbaşkanı Gül'e yakın isimlerin parti içi çalışmalarını da yakından etkileyecek gibi görünüyor.

cumhurbaşkanlığı seçimleri, akp, ak parti, başbakan erdoğan, mahmut övür, sabah