BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan yeni Başbakan olarak neden Davutoğlu'nu seçti?

Erdoğan'ın yeni Başbakan olarak neden Ahmet Davutoğlu ismini tercih ettiğini sorgulayan Prof. Dr. Menderes Çınar "Davutoğlu tercihi ideolojiktir" dedi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yeni Başbakan olarak ilan edilmesine ramak kala Tayyip Erdoğan'ın neden böyle bir tercih yaptığı da sorgulanmaya devam ediyor. 

ERDOĞAN NEDEN DAVUTOĞLU'NU TERCİH ETTİ?

Siyasal İslam konulu çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Menderes Çınar, Davutoğlu'nun neden yeni Başbakan olarak seçildiğini analiz ettiği yazısında "Erdoğan'ın Davutoğlu tercihi ideolojiktir" dedi. Erdoğan'ın AK Parti'nin geleceği için ideolojik bir tercih yaptığını vurgulayan Çınar, Davutoğlu'nun önemli bir İslamcı entelektüel olduğunu hatırlattı. "Başbakanlık için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tercih edilmesi, bir kukla tercihi değil, İslamcılıktan yana bir ideoloji tercihidir" diyen Çınar, Erdoğan’ın fazlasıyla güvendiği "çok parlak" genç neslin arasında birçok Davutoğlu öğrencisinin bulunduğunu ve bu kesimin AKP entelijansiyası olarak hizmet verdiğini not etti.

İşte Çınar'ın yazısındaki çarpıcı bölümler:

DAVUTOĞLU KUKLA DEĞİL, İSLAMCI BİR İDEOLOJİK TERCİHTİR!

"istikrarı sarsılmaz kılmak" isteyen Erdoğan, partisine artık kendisi dışında bir kimlik vermek zorunda olduğunu fark edebilecek kadar usta bir siyasetçidir. Bu açıdan bakıldığında, başbakanlık için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun tercih edilmesi, bir kukla tercihi değil, İslamcılıktan yana bir ideoloji tercihidir. AKP’nin son yıllarda izlediği temel politikalara bakılırsa, Davutoğlu isminin bugün yapılmış bir tercih olmadığı anlaşılır. Davutoğlu tercihi bir sonuçtur.

ERDOĞAN'IN YENİ NESİL AKP'LİLERİ DAVUTOĞLU'NUN ÖĞRENCİSİ!

Öncelikle, Erdoğan’ın fazlasıyla güvendiği "çok parlak" genç neslin arasında birçok Davutoğlu öğrencisinin bulunduğu ve bunlardan bazılarının hali hazırda AKP entelijansiyası olarak hizmet verdiğini not etmek gerekir. AKP’nin 2012 yılında yapılan dördüncü kongresinde, Erdoğan’ın en çok vurguladığı konu "medeniyet" olmuştu. AKP, bu medeniyet söylemi ile Türkiye’nin tek yerli/milli ideolojisinin İslamcılık olduğunu iddia ediyor. Demokrasi meselesinde ise Batı’ya bakmayı ve Batı’ya bakanları reddediyor; nereden başlattığına bağlı olarak da 100 veya 200 yıllık Batılılaşma parantezini kapatmayı istiyor.

BU POLİTİKANIN TEORİSİNİ DAVUTOĞLU YAPTI!

Davutoğlu, Batı medeniyeti ile İslam medeniyetinin birbirleriyle uyuşmayacağı ve İslam coğrafyalarında Batılılaşmanın sürekli bir meşruiyet krizi anlamına geldiğini iddia eden uzun uzun kitaplar yazarak, söz konusu medeniyet söyleminin teorisini yapmış önemli bir İslamcı entelektüeldir. Ayrıca, dış politikanın son yıllarda Türkiye’nin/AKP’nin kimliğini belirleyen önemli bir iç politika unsuru haline gelmesini, Davutoğlu’nun İslamcı siyasetin etkinlik alanı olarak dış politikayı görmesinin bir sonucu olarak değerlendirmek mümkün. Kaldı ki dış politikanın iç politika unsuruna dönüşmesi, Davutoğlu’nun profilini de yükseltmişti. 

"YENİ TÜRKİYE"NİN YENİ "SEVR SENDROMU"!

Son yıllarda AKP çevrelerinden gelen bazı eleştirilere, muhaliflere veya farklı görüşlere karşı yöneltilen "dış güçler ve içerideki işbirlikçileri" türünden ithamlar, AKP’deki medeniyetçi bakışın somut sonuçlarından biri ve "Yeni Türkiye"nin "Yeni Sevr Sendromu"nun işaretidir. Nitekim Gül’ün de dışarıdan gelen etkilere daha açık olduğu düşünülerek, aslında AKP’yi zayıflatmak isteyen dış güçlerin adayı olduğunun ima edilmişti.

GENÇ İSLAMCILAR VE ESKİ(YEN) YOL ARKADAŞLARI...

Peki, o zaman Erdoğan’ın partisinin tek adamı olarak kalma ve genç İslamcılarla devam etme tercihi nedeniyle eski(yen) yol arkadaşları, "Zaten muhalefet boşluğu da var." diyerek yeni bir parti ile yola devam eder mi? Tercihin ve boşluğun kendisi böyle bir olasılığın gerçekleşmesi için yeterli değil. Erdoğan'ın eski(yen) yol arkadaşları, "yeni" yönetimi altındaki AKP’nin iktidar, istikrar, karizma, hamaset ve muhalefeti itibarsızlaştırma kokteylinin 2015 genel seçimlerindeki başarısını görmek isteyeceklerdir.

YAZININ TAMAMI İÇİN BURAYA TIKLAYIN...