BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Merkel'den flaş Suriye açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul Yıldız Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Merkel ortak basın açıklaması düzenledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti.

Beşiktaş’taki Mabeyn Köşkü’nde planlanandan yaklaşık 25 dakika gecikmeli başlayan görüşme için ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan geldi. Erdoğan’dan yaklaşık 1 saat sonra 16.25’de ise Merkel, köşke geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 16.30'da başladı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Angela Merkel açıklama yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"(Merkel ile) Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu. Gerek 15, 17, 23, 24 ve bu noktada 31. fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık. Gerek Almanya'nın, Fransa'nın, İngiltere'nin, İspanya'nın, bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim.

"KENDİLERİ BU KONUYU İFADE ETTİ"

Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu andaki gerek Türkiye'deki durumu gerekse Batı'ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri (Merkel) de ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler." dedi.

 Angela Merkel'in konuşmasından satırbaşları:

Önemli konu başlıklarından biri Mültecilerin Türkiye’deki ve batıdaki yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye’nin bu konuda üstlendiği yük konusunda kendileri Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekir dediler. Ayrıca terör örgütlerine karşı birlikte hareket etmemiz gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca fasıllar üzerinde konuşma fırsatımız oldu.  15,17, 23 ve 24 ve 31’inci fasıllar üzerinde değerlendirme yaptık.

Çok teşekkür ediyorum fırsat için. Ziyaretin çok faydalı geçtiğini belirtmek istiyorum.

"SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ VE TERÖRLE MÜCADELEYİ DEĞERLENDİRDİK"
 
Özellikle terörle mücadele konusunu değerlendirdik. Suriye’de bir siyasi çözümü gerekliliğini ele aldık. Bu konuları daha sonra da görüşmek üzere mutabık kaldık.  Biz burada özellikle Suriye’deki iç savaş konusunu ve Irak’taki şartları görüşerek şunu da konuştuk: Türkiye’nin 2 milyon mülteciyi kabul ederek güç bir görev üstlendi.

"TÜRKİYE VE AB'NİN YOĞUN İŞBİRLİĞİ İÇİNE GİRMESİ GEREKİYOR"
 
Bir mülteci hareketinin olduğunu ve çoğalabileceğini ve bu hareketin Türkiye üzerinden Avrupa’ya akacağını da görüyoruz. Bu konuda Türkiye’ye destek verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Türkiye ve AB daha yoğun ve işbirliği içine girme gerektiği konusunda mutabık kaldık.

"ALMANYA OLARAK DESTEK VERECEĞİZ"
 
Vize konusu ve geri kabul anlaşması olsun bu konulara bir hızlandırma gerektiği konusunda bir mutabakata vardığımız konusunda anlaşmaya vardığımızı belirtmek isterim. Bir takvim oluşturarak, bir takvim geliştirerek biz de Almanya olarak destek vereceğimizi belirtti. Böyle olması gerektiğini belirttim.
 
İkili görüşmeleri süreç olarak  değerlendirdik. Birçok çalışma grubu oluşturulacak. Bir sonraki buluşmamız Antalya’da G-20 zirvesinde olacak.