BIST 8.748
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,24
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Hakan Fidan arasında kritik zirve!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile yapacağı görüşme öncesi MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan dinleme ve IŞİD brifingi aldı...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; görevine başladıktan sonra "devlet günü" çerçevesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ile ilk görüşmelerini bu gün Çankaya Köşkü'nde yaptı.

FİDAN'DAN ERDOĞAN'A DİNLEME BRİFİNGİ

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Hakan Fidan; ABD, İngiltere ve Almanya istihbaratlarının ayrı ayrı Türkiye'yi dinlemeleri konusunda Erdoğan'a kapsamlı bilgi verdi. Erdoğan, Fidan'ın verdiği bilgiler çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Galler'de yapacağı ikili görüşmelerde, Türkiye'nin dinlenmesi konusunu gündeme getirecek.

ÖNCE DAVUTOĞLU SONRA FİDAN'LA GÖRÜŞTÜ

Bu akşam Azerbaycan'a hareket edecek olan Erdoğan, 4-5 Eylül tarihlerinde Galler'de yapılacak NATO Zirvesi'ne katılacak. Erdoğan, bu nedenle perşembe günü yapılacak olan "devlet günü" görüşmelerini öne çekti. Erdoğan, bugün saat 13.30'da Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Görüşmenin ana gündem konusunu, NATO'nun Galler Zirvesi'nin gündemi oluşturdu. Erdoğan, bir saat süren bu görüşmenin ardından MİT Müsteşarı Fidan'ı Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

"BUNU LİDERLERLE ÇOK AÇIK NET KONUŞACAĞIM"

Son dönemde ABD, İngiltere ve Alman istihbarat örgütlerinin Türkiye'yi ayrı ayrı dinledikleri ortaya çıkmıştı. Erdoğan, Türkiye'nin nasıl dinlendiği konusunda Fidan'dan kapsamlı bilgi aldı. Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında ABD Başkanı Obama ve İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşecek. Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Merkel ile de görüşmesi bekleniyor. Erdoğan; bu görüşmeler sırasında Türkiye'nin dinlenmesi konusunu da gündeme getirecek. Erdoğan, "Bu süreci liderlerle biraraya geldiğimizde çok açık, net konuşacağım" demişti.

IŞİD DOSYASI

Fidan'ın görüşmede, IŞİD terör örgütünün Irak ve Suriye'deki faaliyetleriyle ilgili olarak da NATO Zirvesi'ne katılacak Erdoğan'a bir dosya sunduğu yorumları yapıldı.

IŞİD'e müdahale konuşulacak

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, NATO Zirvesi'nin gündemi konusunda şu değerlendirmede bulundu:

"Her şeyden önce NATO'da, IŞİD'in ne olduğu tam olarak ortaya konacak, belirlenecek. IŞİD'in ne olduğu ve nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda ortak söylemde mutabakat sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Zirvede, bundan sonra IŞİD'e karşı neler yapabiliriz, Irak ve Suriye'de ne gibi şeyler yapabiliriz, ne adımlar atılmalı bunun ön fikirleri tartışılacaktır. Irak ve Suriye'nin komşusu olarak Türkiye'nin bu konulara dahil olmaması düşünülemez. İkili işbirlikleri de hassas bir konu. Türkiye ve Birleşik Krallık, uzun süredir devam eden terörle mücadele işbirliğine sahip. Bunun artarak devam etmesi kaçınılmaz. Bu ortak çalışmaların farklı boyutları var. Yabancı ülkelerdeki savaşçılar da bu çalışma konularından biri. Birleşik Krallık'ın 400 - 500 vatandaşı var bu durumda olan. Bu kişilerin demokratik toplumda seyahat etmelerinin engellenmesi hassas bir konu. Gittikleri ülke, geçiş yaptıkları ülkeler içinde son derece hassas bir sorun teşkil ediyor. Bu kişileri tespit etmek ve adım atmak kolay değil. İnsanlar zaman zaman haksız yere söylemlerde bulunabiliyorlar; 'yetkililer yeterince aktif değil' diyorlar, ama bu doğru değil bu alan çok zor bir alan. Türkiye'de dahil Avrupa ile iş birliğimiz, başarılarımız var. Bu başarıları da kamuoyu ile paylaşmamız doğru değil."