BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.422,87
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan ve Gül arasındaki 7 fark!

Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasındaki farkları maddeler halinde özetleyen Murat Yetkin Gezi'den 17 Aralık'a Erdoğan ve Gül portresindeki 7 farka dikkat çekti...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Radikal
si yazarı Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başbakan Tayyip Erdoğan ile düştüğü fikir ayrılıklarını 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimden sonra daha yüksek sesle dile getirebileceğini yazdı.

Murat Yetkin “Çünkü 30 Mart seçimlerinde AK Parti Erdoğan’ın beklemediği bir sonuç alırsa, bunda payı olsun istemiyor. Erdoğan cephesinin, geçmişte olduğu gibi kendisini suçlamasını istemiyor” görüşünü dile getirirken Gül ile Erdoğan arasında yaşanan 7 görüş ayrılığına da yer verdi. Radikal yazarı, Gül ile Erdoğan arasındaki farkları Gezi Parkı eylemleri, yolsuzluk operasyonları, cemaate yaklaşım, dış komplo, Berkin Elvan'ın ölümü, Twitter yasağı gibi başlıklar altında madde madde özetledi.

İşte Murat Yetkin'in yazısındaki Erdoğan ve Gül arasındaki 7 fark:

Gezi farkı: Gezi protestoları ve polisin orantısız güç kullanımı başladı. Gül dedi ki “Demokrasi sadece seçim demek değildir. Barışçı gösteriler de bir parçasıdır. İyi niyetli mesajların alındığının bilinmesini isterim.” Erdoğan dedi ki: “Ben Cumhurbaşkanı'nın ne mesaj aldığını bilemem” Dedi ki: “Darbe girişimi.” Dedi ki “Polis kahramanlık destanı yazdı.”

Yolsuzluk farkı: 17 Aralık 2013’te yolsuzluk soruşturması başladı. Cumhuriyet hükümeti bakanları şaibeli bir İranlı işadamından para almak suçlamasıyla ayrılmak zorunda kaldı. Gül dedi ki “Yolsuzlukların üstü örtülmesin. Suçlular yargılansın”. Erdoğan dedi ki: “Yolsuzluk suçlaması bahane, bu bir darbe girişimi, arkasında 'cemaat' var.”

Cemaat farkı: Erdoğan’a göre Fethullah Gülen, yıllarca kendisini kandırıp “Devlette paralel yapı” kurmuş casusluk örgütüydü. Bir zamanlar kefalet mektubu yazdığı liderlerden okulların kapatılmasını istemeye başladı; Almanya, Azerbaycan ve Irak’taki Kürdistan’ı biliyoruz. Gül dedi ki, "Paralel yapı kabul edilemez ama dışarıdaki okullar bunun dışında tutulmalı."

Berkin farkı: Gezi’de başından biber gazı kapsülü yarası alan Berkin Elvan dokuz ay sonra öldü. Ölmeden bir gün önce babası Sami Bey'i aradı. Cenaze günü Burakcan Karamanoğlu öldürüldü. Babaları birbirini aradı kışkırtmalara karşı. Gül, babaları övdü, "Katiller bulunsun" dedi. Erdoğan’a göre Berkin’i ailesi terörist yetiştiriyordu, Burakcan şehit idi.

Twit farkı: Erdoğan ve çevresi hakkında yolsuzluk iddia eden kayıtlar Twitter üzerinden ortaya saçılmaya başlayınca Erdoğan "Kökünü kazırım" öfkesiyle kapatma yolunu seçti. Gül yasağı ilk delenlerden oldu. Sonra “Kullanıcı sayısı ikiye katlandı” diye küçümseyerek vurguladı: "Engellemek imkânsız."

Komplo farkı: Erdoğan’a göre Gezi, 17 Aralık, Twitter hepsi Erdoğan’ın dünya lideri olmasının önüne geçme amaçlı dış kökenli komploydu. Gül dedi ki “Türkiye’yi yıkmak isteyenler gibisinden komplo iddialarına inanmıyorum. 10 sene boyunca bizi göklere çıkaranlar şimdi tenkit ediyorsa onları Türkiye düşmanı ilan etmek Üçüncü Dünya söylemidir." Ağırdı…

Korku farkı: Kayıt sızdırmalar artık "25 Mart’ta şu kaset çıkacak" boyutuna varınca. Erdoğan meydanlarda "Cumhurbaşkanı'nı da dinlemişler, o da çıkacak" söylemine başvurdu. Gül dedi ki: “Bazı devlet görevlileri kanunların ötesinde dinlemeler yapmışlar. Bunlar suç. Ama bu konularla ilgili herhangi bir kaygım veya korkum söz konusu değildir.” Daha da ağırdı…