BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan: O banka şu anda batmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini Bank Asya'yı batırmakla suçlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "O banka şu anda batmış zaten. Fakat bu, taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor" diye cevap verdi.

Erdoğan, iş adamlarına ilk kez "paralel yapılanmayı" kararlı bir şekilde eleştirdikleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Four Seasons Otelde TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda konuşma yaptı. Erdoğan'ın gündemimde Bank Asya, paralel yapı ve Batı basınında çıkan Türkiye aleyhtarı yayınlar vardı. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları:

BİZİM OLMADIĞIMIZ YERDE KİMSE OLMASIN DEDİLER

Türkiye'de öyle bir sistem inşa edilmiş ki ne zaman işler iyiye gimişsi işte o zaman darbe olmuş, kriz ortaya çıkmış. Menderes'in başındaki hükümet ekonomiyi büyütüyor, manşetlerle kaos pompalanıyor, en son darbeyle görevden uzaklaştırdılar.

70'lerde aynı şekilde Türkiye belli bir ivme yakalayınca önce anarşi geldi, okullarımıza gidemez olduk. Böyle dönemleri yaşadık, sokaklar karıştı ardından askeri darbe geldi. Merhum Özal'ın başlattığı kalkınma süreci aynı şekilde akamete uğratıldı. Merhum Erbakan'ın 54. hükümetle başlattığı reform süreci 28 Şubat müdahalesiyle kesintiye uğratıldı. Açık söylüyorum içeride ve dışarıda birileri 'sadece biz kazanalım millete ne olursa olsun' dediler. Yüksek faizle 'kazanalım' dediler. Ucuz kamu kredileriyle, kamu kaynakları ve teşvikleriyle 'sadece biz kazanalım' dediler. O kadar ki bizim olmadığımız yerde hiçkimse olmasın dediler. Anadolu'da palazlanan yatırımlardan dahi rahatsızlık duydular. Bunların da önünü kesmeye çalıştılar.

BİZE DÜŞEN ÖN AÇMAKTIR

Türkiye'de ötelenmiş, itilmiş az önce de hani kutuplaşmalar deniliyor ya hatta unutulmuş kesimler vardı. Hepsinin elinden tutmanın gayreti içinde olduk. Ben hükümete de bu konuları rahatlıkla yine söyleyebilirim. Nitekim şu anda 62. hükümet programında da açıklandığı gibi bunları zaten hükümette daha önce vaadi var bunları yerine getirecektir. Çünkü bize düşen ön açmaktır. Zaten şu anda bu yol açılmıştır ve buralarda yeter ki yatırım yapın, yeter ki yatırım yapalım. Bizler de bunun hizmetkarı oluruz. Çünkü Türkiye'de 6, 5 ve 4. bölgede atılacak adımlar inanıyorum ki ciddi bir sıçramayı getirecektir. Sanayide de imalat sanayinde de önemli gelişmelerin olduğunu göreceğiz. Maliyet girdileri oralarda çok çok düşük olacak. Emekte, enerjide, arazide verdiğimiz destekler var.

tüsiad-toplanti.jpg

GEZİ OLAYLARI

Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri karşısında dik durduğumuz için bazıları çıkıyor rahatsızlıklarını ifade ediyor. Ağaç, park dediler günlerce sokakları ateşe verdiler. Bir tanesi hala anlamadınız mı o ağaç meselesi değil diyor. Sanıkların ifadesi çok ilginç telefonda konuşurken alkollüydüm kız arkadaşıma hava atıyordum diyor. Türkiye'deki Gezi olaylarının benzeri Mısır'da, Ukrayna'da yaşandı. Demokrasiyi katlettiler. Gezi olayları karşısında biz dik durmasaydık, çok farklı bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık.

ANANASI TESPİHİ KİMSE ELEŞTİRMEDİ

Bizi kıyasıya eleştirenlerin ananas meselesinde ağızlarından bir söz çıkmadı. Her türlü hakareti yapanların, tespih meselesinde, rafineri meselesinde ağızlarını bıçak açmadı. Yargıda tehditler, şantajlar, en iğrenç hukuksuzlar ortaya çıkarken kimse çıkıp da bunları eleştirmedi.

Gezi olaylarında dik durmasaydı bugün çok farklı bir Türkiye yaşıyor olacaktık. 17-25 aralık darbe girişimiydi amaç da eski Türkiye'ye geri dönmekti. Eski Türkiye'yi diriltmek ve kazanç elde etmek istediler. Faiz lobileri ellerini ovuşurdu.

3 TANE YALAN HABER ÇIKTI DİYE

Amerikan medyasında, Avrupa medyasında 3 tane yalan haber çıktı diye bu ülkenin itibarı zedelenmez. Biz onların ne yapmaya çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Böyle bir anlayış, böyle bir mantık, böyle bir dezenformasyona karşı biz Türkiye'de ülkemizin bütün STK'ları, etkin kuruluşları hep birlikte tavır almamız gerekmez mi? Onlar meşreplerinin gereğini yapacaklar ama biz şuna inanıyoruz; bu kervan yürümeye devam edecek.

tüsiad.jpg

EKONOMİYLE HÜKÜMETİ DEVİRMEK İSTİYORLAR

Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdikleri nota bak. Güler misin ağlar mısın. Batmış ülkeye 6 derece birden yükseltiyorsun. Ekonomisi büyümeye devam eden ülkeye sen kalkıp böyle not veriyorsun. Siyaseten deviremedik ekonomik olarak ne yapalım hükümeti devirelim diyorlar. Bu karar siyasidir. OECD Genel Sekreteri bana onların söyledikleri önemli değil siz bizim söylediklerimize bakın diyor.

mektup.20140918133704.jpg

İŞ ADAMLARINA PARALEL YAPIYA TAVIR ALDIĞI İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Bir işadamı için sanayici için de hukuk sistemi de hayati derecede önemli. Hukuk sistemi adalet dağıtmıyorsa orada yatırım da olmaz istihdam da olmaz. Türkiye'ye gelmesi için hukuk sisteminin güvenilir olduğunu görmesi lazım. En başta iş dünyası şikayetçi olması lazım hukuk sistemine sızmış paralel yapıya dair.

ELLERİNE FIRSAT GEÇERSE YARIN DA SİZİ HANÇERLEMEK İSTERLER

Ancak bakıyorum hukuk sisteminin içine sızmış paralel uzantılara dair iş dünyasından bugün ilk defa kararlı bir ses duyuyorum onun için teşekkür ediyorum. İş dünyasından gereken tepkiyi görmemiz lazım. Dün bizi hançerlemek istediler, hiç şüpheniz olmasın ellerine fırsat geçerse yarın da sizi hançerlemek isterler. Çünkü bunlar doyumsuz. Bugün birileri yargıya sızmış paralel uzantılar dolayısıyla rant elde ediyor olabilir. Ama yarın o hesap döner, gelir o yapıyı destekleyenleri de vurur.  Yeni Türkiye kurulurken iş dünyasının yeni vizyon koyması gerekir. Darbeleri savunarak kazanma dönemi geride kalmıştır.

ZATEN BATMIŞ

Dün bir açıklama duyuyorum çok enteresan ve örnek, o da manidar. İşte 2000'li yıllarda malum 26 bankanın battığını söylüyor beyfendi, şimdi diyor bir bankanın batırılması için çalışılıyor. Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka şu anda batmış zaten. Fakat bu, taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor. O, 26 batık bankanın olduğu dönemden biz farklı bir finans dünyasını devraldık. Şu anda bankalarımızın geldiği nokta çok açık net ortada. Şimdi bu batan böyle bir finans kuruluşunu, biz de o dönemde olan yanlışları tekrarlayarak aynen devam mı ettirelim?

GEZİ VE PARALEL YAPIYA DESTEK VEREN YAPILARI DA BİLİYORUZ

Gezi ve paralel yapıya destek veren yapıları da biliyoruz. İçeride ve dışarıdaki medya kuruluşları, STK'ları kimleri fonladığını tek tek biliyoruz. Kaybeden sadece onlar olacak. Biz özgüven içinde olacağız. Çiftçimizle sanayicimizle birlikte yürüyeceğiz. Enerjinizi kutuplaşmaya değil Yeni Türkiye'ye sarfedin. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak benim birincil görevim budur. Çözüm sürecini ileriye taşıyarak, paralel yapıyı tasfiye ederek 2023 hedeflerine ulaşacağız.

ZAMAN YUMRUKLARI SIKMA ZAMANI DEĞİL

Zaman yumrukları sıkma zamanı değil, tokalaşma zamanıdır. Demokrasinin standartlarını daha ileri seviyelere taşıyarak, insan hak ve özgürlüklerini daha da genişleterek, yasakları, kısıtlamaları bırakarak, kardeşçe ve kardeşlik hukuku içinde büyümeyi sürdürmek zorundayız. Allah'ın izniyle gayret ettiğimiz sürece ulaşamayacağız hiç bir hedef yoktur. Yeter ki birbirimize inanalım, güvenelim. Yeter ki kurulan tuzakları hep birlikte fark edip, bu tuzaklardan uzak kalalım.

mektuba-cevap.jpg