BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: Türk Milleti döviz üzerinden yapılan saldırılara pirim vermedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine yapılan Soda Elektrik fabrikasının açılışı yaptı. Erdoğan, "Darbecilere kahramanca karşı koyan Türk Milleti döviz üzerinden yapılan saldırılara da pirim vermedi" dedi.

Abone ol

ANKARA'nın Kahramankazan ilçesine yapılan dev yatırımın açılışı yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fabrikanın açılışında konuştu. 

15 Temmuz hain darbe girişiminin asıl hedeflerinden birinin de ekonomimiz olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darbecilere kahramanca karşı koyan Türk Milleti döviz üzerinden yapılan saldırılara da pirim vermedi" dedi...

1.5 MİLYAR DOLARLIK TESİSTE 2 BİN 200 KİŞİYEİŞ İMKANI

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Sayın Büyükelçi, Ciner Grubu'nun kıymetli yöneticileri, Kahramankazan Soda Elektrik AŞ'nin yöneticileri, kahraman unvanını alan değerli Kahramankazanlılar, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

- Bu tesis hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içerisinde barındırıyor. Maliyeti 1.5 milyar dolar olan tesisin 2200 kişiyi istihdam edecek olması ihtifar verici bir tablodur. İhracatın her kuruşu ülkemize net girdi olarak yazılacaktır. Ülkemiz dünya soda külü ihtiyacının onda birini, Avrupa'nın ihtiyacının da yarısını karşılayabilir hale gelmiştir.

-Ciner Grubu Amerika'da da bu alanda yatırım yapıyor.

- Burada camdan deterjana ve hayvan yemine kadar çok geniş kullanım yelpazesi olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Kahramankazan, Sincan, Beypazarı bölgesi bu ürünün ham maddesinin olduğu bir yerdir. Beypazarı Soda'nın da açılışını yapmıştık. Devlet olarak oraya yüzde 26 ortağız. 380 megavat güce sahip elektrik santralidir. Bu elektriğin 110 megavatı tesisin kendi ihtiyacı için kullanılacak, kalanı da ülke sistemine aktarılacaktır. Ülkemize katkıda bulunan böyle bir tesise sahip olmuş oluyoruz.

- Ülkemize, milletimize Ciner Grubu'na hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum. İnşasında emeği geçen Çinli dostlarımız başta olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. 400 kamyon şoförümüze kazasız belasız mesailer diliyorum.

15 TEMMUZ'UN BİR HEDEFİ DE EKONOMİYDİ

- 15 Temmuz gecesi merkezi şurada askeri hava üssü olan bir hain darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Darbe başarılı olsa da olmasa da Türk ekonomisini yerle yeksan etmeye yönelik güçler hemen harekete geçtiler. 15 Temmuz gecesi darbecilerin uçaklarına, helikopterlerine eyvallah etmeyen Türk milleti ekonomik saldırı karşısında da yine dimdik duruş sergiledi. Ankara'da darbecilerin en çok kan döktüğü yerlerden biri de Kazan'dır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

GELECEĞE DAHA BİR ÜMİTLE BAKIYORUZ

- Geçtiğimiz yılın ilk 3 çeyreğinde büyüme oranı ile adeta yeniden şaha kalktığımızı tüm dünyaya ilan ettik. Yatırımlarda yüzde 30'luk bir artış yaşandı. İstihdamda yılın ilk 10 ayında 1.5 milyona yakın artış sağladık. 2017'de 157 milyar dolarlık ihracat rakamı ile artık geleceğe çok daha ümitle bakıyoruz.

- Bugün yine ihracata farklı bir dinamizm katacak bu tesisleri hizmete alıyoruz. Önümüzdeki sezonda rekorlarımızı yeniden yoklamaya başlayacağız. Döviz rezervlerimiz 110-120 milyar dolar arasında gidip geliyor. 23.5 milyar dolar IMF borcu ile teslim aldık ülkeyi. 2013'te sıfırladık. IMF bizden borç ister hale geldi. Merkez Bankamız 27.5 milyar dolar döviz rezervine sahipti. Malum gelişmelerden sonra bir düşüş yaşadık, şimdi de 110-120 milyar dolar döviz rezervini de yakaladık.

TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL

- Türkiye eski Türkiye değil. Artık yeni Türkiye var. Yaşadığımız bunca badireye rağmen kamu borçlarımızın milli gelire oranı düşmeyi sürdürüyor. Ana para ve faiz ödemelerimiz azalıyor.

- Borsamız uzun zamandır rekor üzerine rekor kırarak büyümeye devam ediyor. Hükümete geldiğimizde bizim Borsa o zaman 10 bin civarındaydı, şimdi 110-118, buralara kadar tırmandı. Gezi, çukur eylemleri, darbe derken bugünlere geldik.

ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTUĞUMUZ İÇİN

- Arı kovanına çomak soktuğumuzu görüyoruz. Suriye'de, Irak'ta ve Avrupa'da yaşanan hadiselerin hiçbiri bu fotoğraftan bağımsız değildir. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi engelleyemeyecekler. Türkiye artık yerini konumunu bilsin diyor bazıları. Tamam da biz Türkiye'yiz ya. Biz sıradan bir çadır devleti değiliz. Bu millet küllerinden doğmuş bir millet.

HAREKAT HER AN BAŞLAYABİLİR

-Ne yaparlarsa yapsınlar bizi engelleyemeyecekler. Biz Türkiye'yiz sıradan bir çadır devleti değiliz. Şimdi bazıları Suriye'de sınırda tehdit sallıyor. Topunuz gelin ne olursanız olun tepenize ineceğiz bunun başka çaresi yok. ABD'nın artık kelime oyununu bırakıp niyetini açıklamasını istiyoruz. 4.800 dolusu TIR göndermiş. Amerika sınırımızda bir terör ordusu kurmuştur. Bize düşen o terör ordusunu doğmadan boğmaktır. Terör örgütünün üslerindeki bayrakları kendiniz indirin ki biz size teslim etmek zorunda kalmayalım. TSK en kısa sürede Afrin ve Münbiç meselesini Allah'ın izniyle halledecektir. Harekat her an başlayabilir. Biz onları çok iyi tanıyoruz. Bu ordunun adı kalleşler ordusudur. Bu böyle bilinsin.

BAKAN ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI

Soda Alektrik tesislerinin açılış töreninde ilk konuşmayı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak yaptı. "2017'yi yatırım noktasında bakıldığında 42 milyar lira rekor yatırımla kapattık" diyen Bakan Albayrak, "Güneş ve rüzgar enerji projelerine önümüzdeki yıl da artarak devam edeceğiz" dedi... İşte Berat Albayrak'ın açıklamasından satır başları:

- Geçen yılı doğalgaz alanında LNG terminallerinin açılışlarını yaptığımız ve tüm ihtiyaçları rekor seviyede karşılayacak bir şekilde kapattık
- Milletimize ait olan zenginlikleri milletin hizmetine sunmak için 2017 yılında çok kapsamlı bir strateji başlattık
- Denizlerimize 2 gemimizle birlikte 11 bin kilometreden fazla 2 boyutlu sismik araştırmaları tamamladık
- Aramacılık alanında da Türkiye'ye yepyeni bir sayfa açacak olan ilk yerli sondaj gemimizi ülkemizin ve milletimizin hizmetine kazandırarak 2017 yılını bu büyük gururla kapatmış olduk.