BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,80
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan TIME'a böyle kapak oldu

Dünyaca ünlü TIME dergisi Başbakan Erdoğan'ı kapak yaptı!

Abone ol

TIME dergisi bu haftaki kapak haberinde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başarı hikayesini ve Ortadoğu ülkelerinde 'en karizmatik lider' olarak görülmesine yer verdi. Bobby Ghosh imzalı "Erdoğan'ın yolu" başlıklı kapak haberde, "Türkiye'nin İslami kökenli lideri, demokratik, seküler ve Batı yanlısı ülkesini küresel bir güç merkezi yapmayı başardı." denildi.

İŞTE TIME DERGİSİNE KAPAK OLAN 9 TÜRK
Biri sporcu, biri doktor, biri siyasetçi...
TIME'a kapak olan 9 Türk
GALERİSİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Mübarek'in devrilmesinden sonra Mısır'ın başkenti Kahire'ye resmi bir ziyaret düzenleyen Erdoğan'ın burada krallar gibi karşılandığı anlatılarak başlayan haberde, Erdoğan'ı karşılamaya gelen Mısırlı halkın bir kısmının "Erdoğan! Erdoğan! Gerçek bir Müslüman ve korkak değil!" sloganı atarken, diğer bir kısmının ise, "Türkiye ve Mısır tek yumruk!" şeklinde Türk lideri karşıladıklarına dikkat çekildi.

ERDOĞAN'IN NAMI ARAP DÜNYASINI SARDI

Totaliter rejimlerde ülkeye üst düzey bir ziyaretçi geldiğinde suni bir kalabalık oluşturularak tezahürat yaptırıldığını, ancak Mısır'ın geçici yönetiminin Erdoğan geldiğinde buna ihtiyacı olmadığı kaydedilen haberde, "Çünkü Türk liderin namı tüm Arap dünyasını sarmış durumdaydı." sözlerine yer verildi.

2010 yılında Maryland Üniversite'sinin Araplar arasında yaptırdığı bir ankette Erdoğan'ın 'en çok imrenilen dünya lideri' sonucu çıktığını hatırlatan Time dergisi, Arap gençlerin Erdoğan'ı despot liderlere karşılık örnek lider olarak gösterdiğinin altını çizdi.

OBAMA'NIN ÖVGÜSÜ HATIRLATILDI

Erdoğan'ın halklar tarafından coşkuyla karşılanmasının sadece Mısır'la sınırlı kalmadığı, Libya ve Tunus ziyaretlerinde de aynı coşkulu kalabalığın Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunmak için meydanları doldurduğu belirtilen kapak haberde, bu ziyaretler sonrası Birleşmiş Milletler için gittiği New York'ta Erdoğan, Obama'nın Ortadoğu politikalarını sert şekilde eleştirmesine ve İsrail ile diplomatik kriz yaşanmasına rağmen, ABD lideri tarafından 'muhteşem liderlik' sergilediği için övgüyle karşılandığı hatırlatıldı.

Ünlü dergi, Ortadoğulu hayranları Erdoğan'ın başarılı olmasını partisinin dini değerler üzerine kurulu muhafazakâr olmasına bağlarken, Türk liderin Batılı hayranları ise bu durumu, politik İslamın moderniteyle çelişmediği şeklinde yorumladığını iddia etti.

ERDOĞAN'IN KAFASI KARIŞIK MI?

'Türkiye demokrasi modelinin'
Arap Baharı ülkelerince uygulanması konusunda Erdoğan'ın kafasının 'karışık' olduğunu savunan TIME, "New York seyahati sırasında dergimize yaptığı açıklamada Erdoğan, 'Eğer yardım etmemizi isterlerse, ihtiyaçları olan bütün gereksinimleri sağlarız.' demişti. Daha sonra ise 'Sistemizi ihraç etme gibi bir manteliteye sahip değiliz.' şeklinde konuşmuştu." sözlerine yer verildi.

TÜRKİYE GİBİ LAİK OLUN

Erdoğan'ın görüştüğü Arap Baharı liderlerine 'İyi bir Müslüman olun ancak anayasanız Türkiye'ninki gibi laik olsun' mesajını verdiğine vurgu yapılan manşet haberde, AK Parti liderinin Mısır TV'sine verdiği mülakatta da, Laiklikten korkmayın, çünkü laik olmak din düşmanı olmak demek değildir.' tespitinde bulunduğu kaydedildi.

NAMAZINDA NİYAZINDA

Bobby Ghosh yazın Kahire'de bulunduğu sırada, Mısır Müslüman Kardeşler'in bir numaralı liderlerinden Essam Erian'ın kendisine, 'Erdoğan takım elbise giyer aynı anda camide ibadetini de ihmal etmez. Bu bizim için de cazip bir şey.' söylediğini belirtti. Ghosh, Tunus En-nahda partisi liderlerinden Abdulhamid Jlassi'nin de, 'Erdoğan bizim dilimizden konuşuyor. Bu yüzden ne zaman bir şeyler söylese, dinliyoruz.' söylediğini aktarıyor.

TIME'DA 9. TÜRK

Özellikle dünyada büyük ses getirmiş veya önemli roller oynamış kişilerin yer aldığı kapaklarıyla dünya gazetecilik tarihine zaman zaman damga vuran Time dergisi bugüne kadar kapağını 8 Türk’e ayırdı. Bunlar arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Atatürk iki defa Time dergisine kapak oldu. Başbakan Erdoğan ise Time dergisine kapak olan 9. Türk olarak tarihe geçti.