BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Ruhani'nin yanında açık açık söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, otak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Amerika'nın İran'a yaptırım kararının bölge güvenliği ve istikrarını tehlikeye attığını, bunları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum. Bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Baş başa görüşme yaklaşık 2 saat, heyetler arası görüşme ise 1 saat sürdü. Görüşme sonrası liderler kameraların karşısına geçip açıklamalarda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye'de böyle karşılandı

 İRAN HALKININ YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

Ülkemizin ve bölgemizin istikrarını ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz. Bu konuda İran'la işbirliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış ortamının tesisi için Türkiye ve İran'ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır. Bu işbirliğinin sonuçlarını Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz. Türkiye olarak kapsamlı ortak eylem planı tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla planın devamının uluslararası barış ve güvenliği hizmet edeceğine inanıyoruz. Amerika'nın anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Amerika'nın İran'a yaptırım kararının bölge güvenliği ve istikrarını tehlikeye attığını, bunları desteklemediğimizi bir kez daha vurguluyorum. İran'a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz."

RUHANİ'DEN SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU
Ruhani ise özetle şu ifadeleri kullandı: ''İki ülke arasındaki ekonomi ve ticaret işbirliğinin gelişmesi için önümüzdeki engellerin kaldırılması için önemli bir toplantı yaptık. İşbirliği konularını, bölgesel konuları ele aldık. Olumlu konular konuştuk beraber. Samimi ilişkilerimizi hiçbir güç bozamaz.

Bazı şirketlerin yaşadığı sorunlar vardı. İki taraf karar aldık, yardımcı olalım. Özel şirketler güvenerek çalışsın. Bölge konuları ile ilgili çok güzel görüşmelerimiz oldu. Astana sürecinde İran, Türkiye ve Rusya beraber yakın işbirliğini devam ettirelim diye karar verdik. Gelecek zirve Rusya'da olacak, mutabakata vardık. Suriye bizim için çok önemli. Suriye kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi lazım. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda Türkiye ile hemfikiriz. Barış ve istikrarın sağlanması için işbirliğini sürdüreceğiz.''

İMZALAR ATILDI
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 5. Toplantısına başkanlık etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısı öncesinde, Erdoğan ve Ruhani'nin huzurunda, iki ülke arasında varılan mutabakatlar imza altına alındı.

İki ülke arasında, sağlık ve tıp alanında iş birliği anlaşması ile medya ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.