BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: "PYD'de silah göndermeye 'evet' diyemeyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyindeki PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) PKK ile eş olduğunu söyledi ve PYD'de silah gönderilmesine 'evet' diyemeyeceklerini belirtti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin kuzeyindeki PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) PKK ile eş olduğunu söyledi ve PYD'de silah gönderilmesine 'evet' diyemeyeceklerini belirtti.

Erdoğan, Afganistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin dönüşünde gazetecilere gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hafta içinde ABD'nin, silahlı kanadı YPG (Halk Savunma Birimleri) Kobani'de IŞİD ile savaşan PYD'ye silah desteği vereceği iddiaları gündeme gelmişti.

Erdoğan bu iddiayla ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

"Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteğiyle IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO'da beraber olduğumuz Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz 'evet' diyemeyiz."

Erdoğan İncirlik Üssü'nin IŞİD karşıtı operasyonlarda kullanımı konusunda ise "Biz güvenlik birimleriyle otururuz bunları konuşuruz, uygun gördüğümüz bir şey varsa buna 'evet' deriz, ama uygun değilse buna 'evet' dememiz de mümkün değil" yorumunda bulundu.

'Öcalan'a özel villa tahsis edilecek hal yok'

Türkiye Cumhurbaşkanı, uluslararası kamuoyunda Kobani'ye verilen önemin Suriye'nin geneline verilmediğini belirtti:

"Bütün bunların dışında 'şu anda niye Suriye, illa da niye Kobani diye sormak lazım. Irak'ın üçte biri gitti, acaba bu üçte birde niye hiç rahatsız değil bunlar. Varsa yoksa Kobani, neden? Bunlar manidar."

"İngiltere sadece Irak diyor. Niye sadece İngiltere sadece Irak diyor da Suriye de demiyor. Biz hep söylüyoruz şu anda bizim bin 290 kilometre sınırımız var. Bütün dert bizde, kalkıp bu dostlar hiçbirisi 'senin derdin nedir, senin ihtiyacın nedir' böyle bir şey sormuyor. 4.5 milyar dolar harcama yapmışız, bunların hiçbirinden böyle bir şey duyulmuyor."

Bir gazetenin Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının düzeltilip düzeltmeyeceğine dair sorusuna ise Erdoğan, "Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş olan bir insan var. Bu insani şartların iyileştirilmesine yönelik yapılması gereken her şeyi bu devlet yapmıştır. Bundan daha ilerisi zaten olamaz. Herhalde kalkıp özel villa tahsis edilecek hal yok."