BIST 9.604
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.475,88
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan: 'Peşmergenin Kobani'ye geçişini biz teklif ettik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Peşmerge'nin Kobani'ye geçişini ABD'ye kendilerinin teklif ettiğini söyleyerek, havadan YPG'ye yapılan silah yardımını, sandıkların bazılarının IŞİD'in eline geçtiği gerekçesi ile eleştirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani'ye Peşmerge kuvvetleri gönderme teklifini ABD Başkanı Barack Obama'ya ilk olarak kendisinin ilettiğini söyledi.

Obama ile aralarında geçen telefon konuşmasının ayrıntılarına değinen Erdoğan "Peşmerge'ye önce evet demediler, şimdi son anda kısmen evet dediler. Bununla ilgili biz yardımcı olacağımızı söyledik" diye konuştu.

Erdoğan Türkiye için Suriye'deki en büyük Kürt partisi olan PYD ve PKK gruplarına silah yardımının kabul edilebilir olmadığını, bu görüşü ABD'ye de aktardıklarını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye için kabul edilebilir olanın Özgür Suriye Ordusu ile ya da Peşmerge ile işbirliği olduğunu söylediklerini belirtti.

'Kobani'nin iki günü vardı'

Letonya'ya gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Obama'nın "Süreç itibarıyla daralma söz konusu, özellikle Kobani'de artık iki gün dayanabilecek güçleri var" dediğini söyleyerek, "Basında çıkan haberler nedeniyle bunları açıklamak zorunda kaldım" dedi.

Erdoğan, ABD'nin Kobani'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile çarpışan Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) havadan silah yardımı operasyonunu da eleştirdi.

"Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı" diyen Erdoğan, silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiğini, örgüte yakın sitelerde atılan silah paketlerinin görüntülerinin yayınlandığını söyledi. Erdoğan, "Siz kime neye destek veriyorsunuz her şey ortada" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı henüz IŞİD'in silah yardımı için uçaklarla atılankasaları ele geçirdiği iddialarını doğrulamasa da, "IŞİD'in videoları doğru olabilir" demişti.

'Kobani düşmedi'

Erdoğan "Çok daha akılcı çok daha netice alıcı yollar varken dostlar alışverişte görsün mantığı ile hareket böyle hassas bir konuda yapılamaz" dedi.

Üç gün geçmesine rağmen Kobani'nin düşmediğini söyleyen Erdoğan, "Kobani kendileri için (ABD için) neden bu kadar stratejik anlamakta zorlanıyorum" dedi ve şehirde sivillerin kalmadığını belirterek "200 bin kişiyi ülkemize aldık" diye devam etti.

Erdoğan Peşmerge'nin hangi noktadan geçiş yapacağı konusunda ise "bununla ilgili kararı arkadaşlarımız verecek" dedi.