BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Obama'nın Kobani itirafını paylaştı

'Kobani düştü düşecek' sözüyle gündeme gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili Obama'nın Kobani açıklamasını paylaştı.

Abone ol

Kobani'de IŞİD ile çatışmaların şiddetlendiği dönemde ABD Başkanı Obama'nın kendisine “Kobani iki güne kalmaz düşebilir” dediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kobani düştü düşecek” şeklindeki sözünün çarpıtıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin, Endonezya ve Pakistan ziyareti dönüşü uçakta gezisini takip eden basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Erdoğan Kobani ile ilgili sorulara söyle yanıt verdi.

TELEFONDA BANA SÖYLEDİ
“Kobani düştü düşecek" sözünüzü, bazı kesimler sanki buna seviniyormuşsunuz gibi algıladı…

Kobani'nin düşmesini arzulamamız asla söz konusu olmamıştır. Kobani'nin düşmesinin Türkiye'ye, bizlere kazandıracağı bir şey de olamaz. Nitekim Kobani'nin düşmesini istemediğimiz için Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ve Peşmergelerin Kobani'nin imdadına koşmalarına imkan sağladık. Tüm bunları Kobani düşmesin diye yaptık. O esnada, ABD'nin havadan yapmış olduğu harekatı, karadan destekleyecek güç yoktu. O güç hangi güç olmuştur? İşte topraklarımızdan geçerek oraya ulaşmalarını sağladığımız Peşmergeler ve ÖSO. O zor dönemde Kobani'den ülkemize sığınan 200 binin üzerinde insana kucak açan, ülkemizde ağırlayan da biz olduk. Bizim bu hususta yaptıklarımız somut olarak ortada.

Türkiye'nin PYD konusundaki tavrına karşın ABD'nin PYD ile neredeyse stratejik müttefiklik ilişkisi kurduğu konuşuluyor. Bu durum Türkiye'nin PKK ile mücadelesine ve güvenlik anlayışına nasıl yansır?
Bu konu, Kobani'de DAİŞ'le çatışmaların yaşandığı süreçte, Obama'yla yaptığımız bir telefon görüşmesinde gündeme gelmişti. Obama, “Kobani 2 güne kalmaz düşebilir" demişti. Ben de kendisine, 200 bine yakın Kobanilinin zaten bizim ülkemizde olduğunu hatırlatarak, orada sadece 3 bin civarında savaşçı bulunduğunu söylemiştim. Özgür Suriye Ordusu'nun ve peşmergelerin desteğiyle Kobani'nin düşmesinin pekala engellenebileceğini belirtmiştim.

GECE SİLAH İNDİRDİLER
Oraya silah indireceğiniz silahlar sadece PYD'ye değil DAİŞ'e de gidebilir demiştim. PYD'nin içinde PKK terör örgütünün unsurlarının da yer aldığından, PYD'nin adeta PKK'nın farklı bir yapılanması olduğunu anlatmıştım. Ama bunu pek anlamak istemediler, o gece malum oraya silah da indirdiler. Ama süreç bizi haklı çıkardı. Müteakip süreçte de, Türkiye'deki Kobanililerin yaklaşık 120 bini geriye döndü. Burada kalanların sayısı da şu anda zannediyorum 70 - 80 bin civarında. Bizim özellikle kuzey Suriye'de herhangi bir terör oluşumuna, terör yapılanmasına sıcak bakmamız mümkün değildir. Bu konudaki kararlılığımız Amerika tarafından da biliniyor. NATO'daki müttefikimiz ve stratejik ortağımız olan ABD de, söz konusu bölgede Türkiye'ye karşı oluşturulabilecek bir tehdide sıcak bakmayacaktır. Müttefiklerimizin böyle bir yanlışın içerisine düşeceklerini sanmıyorum.