BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.493,14
HABER /  DÜNYA

Erdoğan: Milyonlarca insan sular altında kalabilir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 gün önce Suriye’de Türkiye sınırına çok yakın bir bölgede yapılan bombalı araç saldırısında asıl hedefin Tü...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 gün önce Suriye’de Türkiye sınırına çok yakın bir bölgede yapılan bombalı araç saldırısında asıl hedefin Türkiye olduğu yönündeki iddiaları cevaplayarak, “Yapılacak her türlü yanlışa karşı Türkiye bütün imkanları ile hazırdır” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günü birlik ziyaret için Türkiye’ye gelen Romanya Başbakanı Victor Ponta ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. “2 gün önce sınırın Suriye tarafından bombalı araçlı saldırı olmuştu, aslında o saldırının hedefinde Türkiye’nin olduğu ve bir çok ilde bu noktada güvenlik önlemlerinin artırıldığı bilgi var, bu yönde bir istihbarat var mı? Ayrıca, Türkiye sınırına çok yakın Azaz Bölgesi’nin El Kaide tarafından ele geçirildiği haberleri var, bu Türkiye açısından bir risk doğurur mu?” şeklindeki soruya cevap veren Başbakan Erdoğan, “Bu tür olayların hepsini Suriye’de beklemek mümkün. Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan bombalar neticesinde orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntı içinde olduğu, her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu ve milyonlarca insanın sular altında kalabileceği gibi bize gelen bilgiler var. Suriye’deki mevcut zalim rejim bütün oradaki insanlığı tehdit eden ve bu konuda sayı gözetmeden attığı adımlar var. Bu olayda bu olaylardan bir tanesi olarak gerçekleşmiş olan bir bombalamadır. Bunun bizim ülkemizle vardığımız müzakereler neticesinde Türkiye ile bir ilgisi yok. Suriye’de bunlar rutin hale geldi. Yapılacak her türlü yanlışa karşı Türkiye bütün imkanları ile hazırdır” diye konuştu.

“TEZKERE ÜZERİNDE GENELKURMAY VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÇALIŞIYOR”
Başbakan Erdoğan “4 Ekim’de Suriye ile ilgili sınır ötesi operasyon tezkeresi doluyor, yeni bir tezkere olacak mı? Ayrıca konuk Başbakan Romanya maçından dolayı sizi tebrik etti, acaba aranızda gruptan çıkmak için bir iddia söz konusu mu?” şeklinde soru sorulmasından sonra “Bu kadar ciddi bir sorudan sonra ikinci soru çok enteresan” şeklinde espri yaptı. Erdoğan, 4 Ekim’de yenilenecek olan tezkere ile ilgili olarak ta, “Ekim’de gelecek olan tezkere aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak ta bu tezkere gelebilir. Gerek Dışişleri gerekse Genelkurmay tezkere üzerinde çalışma yapıyorlar. Biz üzerinde değerlendirme yaptıktan sonra TBMM’ye sunacağız” ifadelerini kullandı.

“TEMENNİ EDİYORUM NEZAKET KAZANSIN”
Salonda gülüşmelere sebep olan soru ile ilgili konuşan Erdoğan, “Romanya’nın önünde bir Estonya, bir Andora maçı var. Bizim önümüzde Estonya ve Hollanda maçı var. Romanya ilk bakışta çok şanslı bir tablo içinde. Dostum Victor’un ifade ettiği gibi biz gitme arzusundayız ama Türkiye’nin 2’de iki bu işi başarması lazım. Romanya’nın da 2’de iki başarması lazım. Bu neticeler son maçtan sonra ortaya çıkacak. Bende Romanya’nın başarmasıyla memnuniyet duyarım. Oda kendileri bu memnuniyetlerini ifade ettikleri için bu nezaketin gereğidir. Temenni ediyorum nezaket kazansın” açıklamasında bulundu.

“TÜRK ŞİRKETLER ROMANYA’DA MEMNUNİYETLE KABUL EDİLİYOR”
Romen bir gazetecinin “Türkiye’deki hangi Türk şirketleri ile hangi projeleri görüştünüz. Enerji alanında somut olarak Türkiye ile beraber hangi projeleri öngörüyorsunuz” şeklindeki sorusuna cevap veren Romen Başbakan Ponta, “Türkiye’de mevcut şirketlerin temsilcileri ile çok verimli görüşmeler oldu. Romanya’daki özelleştirme sürecinde katkısı bulunan ya da herhangi bir şekilde taraf olan ya da girişimde bulunan şirketlerle görüştüm. Türkiye şirketlerinin aktivitelerini çok olumlu buluyorum ve tebrik etmek istiyorum. Türk şirketler her zaman samimiyetle kabul ediliyor Romanya’da. En önemli projelerden birisi Romanya ile Türkiye arasında denizaltı kablosu projedir. Büyük bir yatırım isteyen bir proje. Türkiye enerjiye ihtiyacı olan bir ülkedir. Eminim ki, Türkiye ile birlikte bu projeyi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ALANINDAKİ ANLAŞMAMIZI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEMİZ LAZIM”
“Türkiye ile çok iyi bir işbirliğiniz var. Türkiye’den sağlık alanında öğrenecek çok şeyimiz var. Fakat Romanya’da Bakan’a karşı ağır suçlamalar var. Doktorlar Sağlık Bakanını sokağa sürüklediler, bütçeden daha fazla pay alabilmek için” şeklindeki soruya cevap veren konuk Başbakan, “Sağlık alanında işbirliğimiz son derece yüksek bir seviyeye ulaştı. Türkiye’ye gelip sağlık hizmetlerinden faydalanan çok sayıda vatandaşımız var Bu sektörde de bazı görüşmeleri yapıp anlaşmaya varmamız lazım. Anlaşmamızı tekrar gözden geçirmemiz lazım. 1999 senesinde imzalanan bir anlaşmamız vardı, onu yenilememiz lazım. Romanya’da öyle bir bilginin doğru olup olmadığını bilmiyorum. Genelde Sağlık Bakanları’nın vaziyeti çok zordur. İstenilen seviyeye mali açıdan gelinemiyor, istedikleri bütçe katkısını elde edemiyorlar. Bu bizim istememize rağmen olmuyor” açıklamasında bulundu.